DEHIDRIRANA KOŽA-TRENUTNA POSTAVA

Moja borba protiv dehidracije..




Obzirom da me puno žena pitalo za ovaj problem, a primjetila sam kako se sve žalimo da nam je koža tijesna, odlučila sam Vam predtaviti kako ja to riješevam:)

Savjet broj 1: stavljajte na radijatore posudice za ovlaživanje, ja ih nažalost nemam ali zato stalno stavljam mokre ručnike:)

Sjećam se prije 7-8 godina, pojam "dehidracija" u kozmetičkom smislu meni je bio nepoznat.
Znala sam da postoji masna, suha i normalna koža.
Danas se ta podijela razgranala na sve moguće inačice pa sada razlikujemo:

-masna ( može biti osjetljiva i dehidrirana) :

Na primjer, moja sestra ima izrazito masnu kožu, sklonu aknama pa stoga koristi namjensku kozmetiku koja poprilično isušuje. Bez obzira na to, lice joj se strašno ljuskalo i jednostavno nije osjećala udobnost u vlastitoj koži,  koža lučila puuno sebuma a u dubini bila preisušena tj. nedostajalo joj je vlage.

- mješovita ( može biti osjetljiva i dehidrirana ):

Takva je moja koža. Obrazi zatežu i jauču od suhoće dok je T zona izrazito masna i sklona nakupljanju nečistoća. Ovakav tip kože je najteže njegovati, to govorim iz vlastitog iskustva jer jednostavno ne postoji preparat koji je univerzalan za cijelo lice, barem ja nisam na takvog naišla. Zato je moja procedura malo kompliciranija jer uvijek moram kombinirati više vrsta proizvoda,

- suha ( osjetljiva i dehidrirana ) :

Ovaj tip kože posjeduje moja mama i u principu najčešće prati zrelu kožu ali nije pravilo. Nemalo sam se iznenadila kada sam upoznala neke mlade djevojke koje imaju suhu kožu, to je zaista rijetkost.

- normalna koža, mislim da se ovaj pojam izgubio :D ja zaista ne znam nikoga ko ima normalnu kožu:)

Evo mojih pomagača u borbi protiv dehidracije:

1. DOBRA I EFIKASNA HIDRATANTNA KREMA


Kako sam već rekla, moj tip kože je vrlo kompliciran i promjenjiv pa moram imati različite strukture krema.

- Topicrem Force hydra fluid- jako efikasan za tako nam potrebn hidrataciju, lagana fluidna struktura, zaista obavlja svoj posao kako treba. Preko zime nedovoljan za cijelo lice paga stavljam na masne dijelove kao večernju njegu, ponekad ga koristim umjesto seruma , tj. ispod druge kreme.
- Artdeco Vitamin moisture cream- lagana hidratantna krema iz linije Pure minerals, vrlo ugodna na licu, koristim ju najčešće u prijelaznim razdobljima jer za zimu prelagana, za ljeto preteška.

- Lancome Genifique nutrics krema- ovo je malo "jača" krema po strukturi ali opet ne premasna, iako sam očekivala neku masniju bombu, zapravo me pomalo razočarala jer se tokom noći sasvim upije pa mi je lice ujutro opet ishlapljeno:(

Sve tri koristim kao noćnu njegu ili eventualno kao podlogu za make up ako izlazim navečer jer nemaju SPF

2. HIDRATANTNI SERUMI


Hidratantni serumi su super pomagači, no nisu nužni. Ja kao što vidite imam "samo" dva hidratantna seruma jer ih koristim više-manje u zimsko vrijeme kad mi se lice hoće raspuknuti od suhog zraka u zagrijenim prostorijama-
Odlično je kod ovakvih seruma što možete malo potegnuti i oko očiju i time dodati vlage i tom području.

- Lierac Hydra Chrono serum-čudna struktura, prozirna uljasta tekućina koja se u doticaju s licem upije u roku keks. Znači, nije ulje i ne ostavlja masni osjećaj na licu.
Posao obavlja, ajmo reći da se nije pokazao u ovom najtežem periodu za moju kožu. Lice mi je ugodno nekih 4-5 sati a onda počne zatezati kao da nisam ništa stavila.
-Apivita hydratation serum- o njemu sam već pisala no ne preporučujem ga za jaku dehidraciju, on je super za periodi  kad vam je koža ok

Napominjem da nisam pristaša tzv "vodenastih" seruma za hidrataciju kao što je npr Balea Aqua serum jer takvi serumi mojoj jako dehidriranoj koži ne rade apsolutno ništa.

Ostali serumi koje sam imala i bili su mi odlični su : Loccitane Iznimni serum, Vichy Aqualiathermal, Givenchy Hydra sparkle i Afrodita Natural serum

3. HIDRATANTNE MASKE

Kada Vam koža dođe u vapaj stanje , jednostavno ju morate maziti i paziti da se oporavi.
Znam, ni meni se neda stavljati maske i pilingirati ali u ovim slučajevima jednostavne morate dodati dozu vlage.
Ja imam ove dvije maske koje mi pomažu u hidrataciji a Vama preporučam da birate neke koje mogu i oko očiju jer ćete time "ubiti" dvije muhe jednim udarcem.

4. TERMALNE VODE I RAZNE HIDRATANTNE ŠPRICALICE

Volim termalne vode ali baš ih ne preporučujemu stanju velike isušenosti. Jednostavno iz razloga što trenutno osvježavaju ali kad se kapljice vode posuše s lica kao da koža počne još više zatezati. Barem je tako kod mene ,zna mi se dogoditi i to da ako izađem na hladni zrak s termalnom na licu da mi koža zna ispucati na tim dijelovima. Bolje ih čuvajte za ljeto ili eventualno koristite umjesto tonika.

5. KAKO RIJEŠITI DEHIDRIRANO OKOLOOČNO PODRUČJE

Ovaj problem imaju svi tipovi kože i sve dobne skupine.Vrlo lako se može dogoditi da je lice masno  a koža oko očiju suha i dehidrirana,
Postoje razni preparati, nisam pristaša kupovanja okoloočnih seruma. Smatram to nepotrebnim izdatkom. Ako naiđete na dobru kremu koja radi ono što treba onda je serum samo dodatak koji oduzima vrijeme i novac.
Ja često serum koji koristim za lice, bilo da se radi o hidratantnom ili C serumu uvijek malo potegnem oko očiju prije nanošenja kreme. Jedino treba paziti s serumima koji sadrže retinole ili AHA kiseline, i ne ići preblizu oku.

Kada Vam je koža oko očiju isušena, vrlo brzo dolazi do bora, iz razloga što je tu koža tanja i svaki nedostatak njege se vidi.
Ja sam u vječitoj potrazi za okoloočnim kremama i sada preko zime koristim ove
-Phyris maska i krema za oko očiju- nanesem je u debljem sloju, do jutra koža sve popije

- EMU moisturing eye cream- ovo je nova kremica u mojoj postavi, vlo hidratantna i za sad sam zadovoljna.

- Odlična krema ali stvarno spasonosna je i Bobi Brown Extra Repair eye cream no o njoj ću napisati recenziju.




Imam i dva trika što se tiče okoloočnog područja:
- dva puta dnevno nakapam oči kapima za vlaženje oka. One mi služe da očiste eventualne ostatke make up-akoji se uvuče u oko te mi odlično vlaže oko "iznutra".  Na slici je Proculin ali takvih kapi ima danas puno na tržištu.
- drugi trik je shea maslac,ja kupim mali od 8 grama u Loccitane-u i on mi služi da dodatno nahrani okoloočno područje. Ponekad ga pomiješam ssvojom uobičajenom okoloočnom kremom ili ga jednostavno nanesem preko. Upije se taj čas a koža je nahranjena.

U periodu isušenosti, izbjegavajte kreme s retinolom, c vitaminom i gelaste teksture jer bi mogle dodatno isušiti .
Koristite hidratantne korektore koji ne isušuju, znam da lošije prekrivaju ali ipak...nedavno me je pitala jedna cura da li je ok stavljati BB kremu oko očiju. Moje mišljenje je : da! Super ideja ako ne iritira oči jer su dobre BB kreme pune odličnih sastojaka, imaju SPF i još k tome prekrivaju. Ne može bolje:)

6. KAKO NJEGUJEM RUKE



Za pojam dehidrirane ruke moram priznati nisam nikada čula kao niti za masne ruke ( osim naravno ako nismo jele burek:)) )
Koža ruku je suha ili normalna ( ah, sretnice)

Moje ruke su jako suhe, godine rada u vodi uzele su danak i stoga mi je koža na rukama jako crvena, osjetljiva i suha:(
Momentalno je ovo neka moja top lista
- Eucerin krema za ruke s 5% uree- odlična, hranjiva krema koju koristim za dan, nema mirisa, na mojoj koži se upije začas i ruke su mi super hidratizirane dva sata.
- Allesandro Hands up maska za ruke- ovu masku obožavam i toliko me spasila ove zime da ću napisati jednu recenziju posvećenu samo njoj:))
-Lush Lemony Flutter- toliko pompe po blogovima oko nje, moram priznati da je meni i mojoj kožici oko noktiju totalno beskorisna:(
- Lush Ultrabland-ahhh, još jedna od onih maščoba tipa melem koja samo stoji na koži i ništa ne radi za nju ni ispod nje. Trenutno ga trošim za stopala :D

Eto drage moje, ovo bi bila neka moja trenutna postava i savjeti. Kako se vi borite s groznim isušujućim zrakom i koji su Vaši savjeti??

Oznake: , , ,