HIPERPIGMENTACIJA LICA-PART 1


Post posvećen svim mogućim flekicama i mrljama:))



Vrijeme je da malo prodiskutiramo i o ružnim mrljama koje često nagrđuju naš lijep ten, iako ,moram priznati da kada vidim ženu s pjegicama  meni je osobno to jako sexy:))
Ali,  nažalost, nemamo sve pjegice već neke ružne mrlje i hiperpigmentacije koje smo zadobile nepažnjom.
Slažem se s činjenicom da su pjege i nasljedne, te da ovisi i koji tip kože imamo, ali ovo što pišem, pišem iz vlastitiog iskustva i iskustva dragih prijateljica koje su se uspješno riješile hiperpigmentacija.

1. Prva i osnovna stvar je čuvanje od sunca

- znam, dosadna sam s tim, ali sunce je naš najgori neprijatelj i iako je fora imati preplanulu put, štete koje mogu nastati od njega su teško popravljive

2. Ono što je stvarno djelotvorno, ne samo za hiperpigmentacije, već i za proširene pore,masnu kožu, akne i bore su RETINOIDI.
Retinoidi su oblik vitamina A. No, međutim nije svejedno koji je oblik. Lanac pretvorbe ide otprilike ovako
Retinol ( vitamin A ) -----pretvara se u retinaldehid---------koji se pretvara u retinoičnu kiselinu( Tretion) koja je u konačnici ono što zaista radi svoj posao.

Najpoznatija Tretion krema  je RETIN-A

i s obzirom da sam nedavno čula da ju povlače, zamjena joj je Airol krema, također postoje i druge npr. Avibon itd. Najvažnije je da ima u sastavu tretion jer taj oblik nam treba.


Kreme poput Triacneal od Avene, Eluage, Roc, Vichy koje imaju retinol u sastavu također su dobre, samo što je njihov oblik vitamina A puno slabiji pa su učinci sporiji ali odlične kreme ako želite kožu pripremiti na pravi Rock'n'rol kao što je Tretion :D

Jako mi je žao da Vam ne mogu pokazati slike mojih poznanica i prijateljica kojima je ova krema napravila čuda, u 2-3 godine izbrisane su sve fleke i pjege, bore totalno izbrisane, uključujući i one naozabljene bore ( duboke crte od korijena nosa prema ustima ), pore sužene i ožiljci i akne nestale. Ako dobijem dopuštenje za postavljanje slika, rado ću Vam pokazati.
A sad pravila :
 Prva napomena, ako planirate  trudnoću ili ste trudne, ovaj tretman zaboravite. Vitamin A prema nekim istraživanjima može oštetiti plod, stoga ne krečite u ovu akciju ako u slijedećih  dvije godine planirate trudnoću.

 Retin A se koristi prema određenim pravilima i morate ih se dobro pridržavati:





Nus pojave:

- ljuštenje kože: pripremite se na veliko ljuštenje kože , nakon par dana korištenja Vaša koža će se početi perutati. Znači, oslobađate se stare kože a pojavljivat će se nova, mlada koža koja je iznimno tanka i osjetljiva.
Nabavite nježan i lagan piling te pilingirajte svaki treći dan kako bi odstranili ljuskice. Odlična alternativa pilinzima je krpica od mikrofibre koja se može nabaviti u svakoj drogeriji.

- Izvlačenje nečistoća. Ova nus pojava nije kod svakoga prisutna. Kod mene je bila nažalost, počele su izlaziti akne i prištevi koji su za mene bili jako frustrirajući s obzirom da nisam nikad imala problema s aknama.
To je zapravo dokaz što mi sve čuči ispod površine kože. Ova nus pojava traje neko vrijeme i treba ju zaista prebroditi jer kada sva gamad izađe na površinu više nikad nećete imati problema s njom.

- Isušenost. Za vrijeme korištenja Retin-a, koža će Vam biti jako žedna u početku. Zato treba koristiti dobru hidratantnu kremu. Kada dođete do faze da se koža navikla na Retin, krema Vam više neće biti potrebna, do tada imat će te osjećaj da bi i svinjsku mast namazali na lice:D

- Svrbež, peckanje kože. Ove nus pojave su rijetke ali se mogu pojaviti, sve je to normalno i ako Vam se dogode jednostavno tretirajte ta područja nekom umirujućom kremom dok se nus pojave ne povuku.
Svaka koža  je drugačija i različito reagira.

Vrlo, vrlo važno: Ujutro Vam je alfa i omega krema s visokim SPF, u suprotnom, riskirate da Vam Vaša nova i mlada koža pati pod utjecajem UV zraka i niste ništa napravili.
Puno puta , žene pitaju da li za vrijeme ljeta prekinuti terapiju. Odgovor je: ako baš morate, jer kada krenete ponovo na jesen, sve nus pojave koje ste prebrodili kreću ispočetka.



U borbi protiv hiperpigmentacija, bora, akni i ožiljaka ima još pomagača, danas sam Vam opisala onaj najefikasniji, u daljnjim postovima opisat ću i ostale načine, a do tada , nadam se da će Vam ovaj moj post biti koristan:)

Oznake: , , , , , ,