Sve o SPF zaštiti

Sve o zločestom suncu....



Sve smo dobro upoznate o štetnom djelovanju sunčevih zraka na našu kožu, međutim, danas želim skrenuti pažnju na neke detalje koje mnoge žene nisu upoznate.
Prvo, razlikujemo tri vrste zraka :

UVA- Aging, najzločestije zrake koje duboko prodiru u tkivo i uzrokuju nepopravljive štete: starenje , alergije, melasmu, pjege i rak.  Njihove posljedice ne osjećate odmah, tj. koža ne crveni kao kad vas opale UVB zrake i što je najgore, zrače jednakim intezitetom cijele godine, bez obzira da li je sunčan dan.



UVB- Burning, e to su zrake koje vas "opale" pa koža pocrveni i izgori .




UVC zrake- s njima se toliko (još) ne moramo zamarati jer ne dopiru do površine Zemlje ( za sad )

Dakle, moramo se štiti kako god znamo i umijemo. Najbolji način je ne izlaganje suncu ali to je zaista ne moguće, pa nam preostaju kremice, šeširi, naočale i slično.

Kada kupujete kremu s SPF oznakom, obratite pažnju na to da ozneke na primjer 50+  ili 30+ se odnose na UVB zaštitu a nama je bitna ako ne i bitnija UVA zaštita zar ne?

Malo proizvođača označavaju na svojim proizvodima kolika im je UVA zaštita, to sam primjetila jedino kod Bioderme i La Roche Posay brendova.
Na primjer Bioderma SPOT  ima oznaku SPF 50+/ UVA 35 što je odlično, i čini mi se najjača UA zaštita kod nas
Ako krema nema UVA oznaku, računa se da  UVA iznosi jednu trećinu UVB oznake.
Na primjer ako je krema SPF 30 onda joj je UVB 30 a UVA 10, što i nije neka zaštita.

Korištenje SPF kreme

Iskreno, ja poludim kad mi cure kažu da imaju puder ili BB kremu sa spf-om i da je to dovoljna zaštita.
Da bi se zaštitili tim oznakama koje pišu na proizvodima, morate stavljati na lice i vrat jednu jušnu žlicu proizvoda. Najbolje uzeti neki tester od 1,5 ili 2 ml pa vidjeti kolika je količina u njima. Tu količinu trebate staviti na lice da bi bile pravilno zaštičene.
Stavljate li toliko pudera ili BB kreme na lice? Naravno da ne, jer bi to bilo stvarno too much.
Zato je potrebna dobra zaštitna podloga.

Vrste i moja top lista SPF preparata

Kako je moja koža jako mješovita a također i promjenjiva, tako tokom godine koristim razne kreme ili fluide.
Najdraža zimska SPF krema je Avene SPF 50 emulzija jer je hidratantna a ne masti mi lice

Ljeti je grozan problem, najviše iz razloga što se abnormalno znojim u licu i sve mi curi s face uključujući i maskaru:)
Tada biram uglavnom fluide i što lakše strukture namijenjene masnoj koži. Već tri ljeta najdraža mazalica mi je Eucerin sun fluid

super mi je i Avene ili Lrp za masnu kožu ali mi na kraju ljeta jako dehidriraju lice, njih preporučujem za baš jako masnu kožu.

Imam ja još puno toga napisati na ovu temu ali o tome ćemo drugi put...a sad me zanima, da li se štitite od UV zraka i koji su vaši favoriti meu proizvodima?

Oznake: , , ,