Sve o kremama sa SPF....PART 3




Iako sam o ovoj temi već dva puta pisala u ovom  i ovom  postu , ipak postoje još neke predrasude s kojima se susrećem skoro svakodnevno.
Ovaj puta neću pisati zašto su one važne jer to sam sigurna već znate, danas ću pisati o predrasudama i činjenicama vezanim uz korištenje ovih preparata.

1. Kreme s faktorom su kreme za sunčanje

Ovo je predrasuda broj 1 iz razloga što mnogi kupuju kreme s faktorima prije odlaska na ljetovanje kako bi mogli nesmetano uživati na plaži.
Sunce ne zna da li ste na plaži ili u gradu. Ono ne zna da li sjedite na terasi kafića i pijete kavu, vozite bicikl po prirodi ili ste upravo legle na svoju ležaljku .
Sunce nas nažalost prži jednakim intezitetom gdje god se nalazile.
Zato, kreme sa SPF nisu kreme za sunčanje, one bi trebale biti naše dnevne kreme.

2. Krema s SPF-om uzrokuje madeže

Ovo je predrasuda koju sam nedavno čula i priznajem, totalno se iznenadila s obzirom da dolazi od strane liječnika?
Molim neka mi netko objasni ako sam u zabludi ali kako je to moguće osim ako žene koje su sklone madežima ne misle , ako su se namazale da mogu satima visiti na suncu jer tada ni jedna krema ne pomaže .

3. Sa kremom s SPF ne mogu potamniti

Velika predrasuda zbog koje je mnoge žene izbjegavaju. Naravno da se može potamniti samo je to tamnjenje puno sporije ali i zdravije. Mi sjeverke obično nemamo vremena za sporo tamnjenje pa izbacujemo kreme sa faktorima ili koristimo niske faktore kako bismo došle s juga tamne i da svi vide da smo bile na moru :D
Ovo je velika glupost jer to malo boje koju uhvatimo brzo se ispere a riskiramo velika i dugoročna  oštečenja. Ionako je preplanuli izgled odavno out a na cijeni svijetla aristokratska put.
Ugledajte se na naše Azijatkinje koje itekako čuvaju svoj porculanski ten.

4. Koristim puder ili BB kremu koja ima SPF

Eh, radi ove predrasude sam upotrijebila čak i svoje fotografske sposobnosti :D

Dakle, uzmimo za primjer proizvod na kojem piše SPF 30, da bi dobile takvu zaštitu, tog proizvoda morate nanijeti 1-1,5 ml na lice i vrat.

Uzela sam jedan tester od 1,5 ml i iscijedila iz njega sadržaj:

Pogledajmo kolika je to količina u odnosu na kovanicu od 1 kn

Poprilična količina, zar ne?

Pogledajmo sad jednaku količinu pudera:

Eto, ako stavljate ovoliku količinu pudera ili BB kreme onda ste pravilno zaštičene ali čisto sumnjam jer je ovo količina za najmanje 3-4 šminkanja.
Pogotovo ako kao ja pogriješite u nijansi i kupite pretamnu BB kremu koja ima SPF 35 i morate ju toliko razmazivati i blendati da što prirodnije izgleda, od SPF 35 ne dobijete ni 5 !

Nažalost, ovako velika hrpica kreme nam je često preteška i premasna za lice, te nam uzrokuje probleme kao što su : osjećaj težine, osjećaj masnoće, punjenje pora, prištiči i ostali nered po licu.

Kako tome doskočiti?

Birajte lagane teksture kao što su fluidi i losioni. Oni su obično namijenjeni masnoj koži pa usput i sadrže sredstva protiv akni i matiraju.
Ako Vam je koža mješovita poput moje, stavite koju kap seruma na obraze i suhiije dijelove lica kako biste izbjegle isušivanje.
Ako imate suhu kožu, pripazite u sastojcima na kojem je mjestu alkohol.

5. SPF se ne zbrajaju

Na primjer, koristite kremu sa SPF 20 i puder sa SPF 15. Ta dva faktora se ne zbrajaju.

6. Skupe kreme vs jeftine

Ovdje nema razlike, čak što više, mislim da kad kupimo skupu kremu i platimo ju 350 kn vrlo ju štedljivo trošimo i samim tim ne nanosimo dovoljnu zaštitu.
Problem j jedino što obično HE proizvođači dobrano rade na teksturi svojih proizvoda pa su njihove SPF kreme obično kozmetički najprihvatljivije.
Najvažnije je da na Vašem preparatu postoji ovakav simbol

Taj simbol označava da je preparat u skladu s EU propisima o UVA zaštiti.
Inače, europski standardi za SPF kreme su najstroži u cijelom svijetu pa nije ni čudo da mnoge Koreanke i Amerikanke naručuju SPF kreme iz Europe.

7. SPF zaštita oko očiju

Kupovala sam razne okoloočne kreme koje sadrže spf zaštitu, Clarins, Shiseido, Eucerin, Lrp...

nažalost, meni osobno takve kreme ne odgovaraju jer me peku za oči. Pogotovo ljeti kada se znojim pa znoj tjera kremu u oko ili na plaži kada izađem iz mora.
Iako je SPF važan za okoloočno područje, ja namažem svoju uobičajenu hidratantnu kremu oko očiju pa kad se upije, natapkam SPF preparat kojim mažem lice.
Koristim mineralna sjenila koja također štite od UV te nosim stalno sunčane naočale.

8. Matematika SPF-a

Vjerujem da to već znate ali nije loše ponoviti :

SPF 15 blokira 93% UV zraka
SPF 30 blokira oko 97% UV zraka
SPF 50 blokira oko 98% UV zraka

Zašto onda koristimo spf 50 kad je neznatna razlika? Radi UVA koji ako ste pročitale moj post u kojem sam objasnila kako se računa i zašto je važno štititi se od UVA onda Vam je jasno :)

Eto drage moje, nadam se da je mnogima više jasno zašto stalno govorim o zaštiti od sunca.
Naravno, ako imate kakva pitanja slobodno ih postavite u komentarima a meni preostaje da recenziram mnoge SPF preparate koje sam imala i probala kako bih Vam olakšala izbor :))

Oznake: