Urastanje dlaka


Bliži nam se ljeto, a samim tim i nevolje po depilaciji i uraslim dlakama, brrr..

Vjerujem da ste se barem jednom srele s ovim ružnim problemom .
Kod mene se ovaj problem javlja svako ljeto, i umjesto da pokazujem svoje lijepo depilirane noge, najčešće ih moram skrivati :(  Kada dlake urastaju, pojavljuju se nepravilnosti na koži u obliku crvenih točkica, naotecenih čvorića, a često i ožiljaka.

Kao što znate, upravo sam u tijeku testiranja Philips Lumee, aparata koji IPL zrakama uništava korijen dlake, i iskreno se nadam da ću se zauvijek riješiti nepoželjnih dlačica. Ali do krajnjih rezultata, i dalje se moram brijati a samim time i boriti protiv urastanja dlaka :(

Kako se ja borim?

1. Prvo i osnovno PILING, bilo da se radi o home made varijantama ili kupovnim. Piling tijela je neizostavan. To sam shvatila prije par godina, piling je izvrsna prevencija , ali kada se i dogode urasle dlake, pilingiram to mjesto dva puta dnevno nježnim pilingom kojeg duže utrljavam.
Moji favoriti su Collistar Talasso scrub i Loccitane piling od badema.
Ništa manje dobra je i obična palenta pomiješana s maslinovim uljem :)

Piling omogućava da se uklone mrtve stanice s kože koje okružuju dlaku , pa se samim tim oslobađa prolaz da vrh urasle dlake probije kožu.

2. Kada mi urasta dlaka, nanosim kremu protiv akni koja sadrži salicilnu kiselinu ( Vichy, Eucerin i slično), a u nedostatku izmrvim tabletu Aspirina pomiješanu s malo vode i tom pastom premazujem uraslu kvržicu nekoliko puta dnevno.

 Dobro je prije tretiranja salicilnom kiselinom, staviti oblog od tople vode kako bi koža omekšala i dlaka lakše probila van umjesto unutra :)

3. Ne koristim pincetu- nekad jesam kopala i kopala i uredno radila ožiljke od kopanja po nogama.
Sada se pokušavam suzdržati dokle god dlaka ne probije na površinu a onda ponovo stavim topli oblog pa sterilnom iglom malo izguram dlačicu i tek onda povučem pincetom.

Ja imam pincetu kao na slici koja je specijalizirana za urasle dlake, ali ako ju nemate, upotrijebite onu koja ima našiljene vrhove jer takve manje oštećuju kožu nego one s tupim vrhovima.

4. Antispetik, uvijek dezinficiram mjesto urastanja antiseptikom. Uglavnom Octaniseptom ili Sudocrem kremom.

5. Shvatila sam da mi depilatori, a imam ih tri komada najčešće urastaju dlake, pa sam radije koristila depilacijsku kremu ili britvicu

Iskreno se nadam, da ću se zaista riješiti ovih nedaća IPL uređajem, ali opreza nikad dosta. Urasle dlake osim što ružno izgledaju, mogu biti i zdravstveni problem, pogotovo kada se folikul dlake upali, a onda treba doktoru:(
U svojoj neposrednoj blizini, imala sam prilike vidjeti i za dva slučaja urastanja dlake zvan Apsces na trtici.
Da nisam vidjela svojim očima koliko je to bolno ne bih vjerovala. Djevojke su na kraju završile na hitnoj i pod općom anestezijom su morale odstraniti uraslu dlaku.
Nakon toga, nema sjedenja ni ležanja 6 dana. Malo sam se informirala i čitala da takav slučaj nema veze s depiliranjem, već s žlijezdama na trtici. Ne daj Bože nikome :((


A sad Vi drage moje! Koji su Vaši savjeti i imate li problema s uraslim dlačicama?

Oznake: , ,