Histoires de Parfums : 1899 i 1804




Večeras sam , uz pomoć mog dragog odlučila predstaviti nova dva mirisna ljubimca koja su se našla u mojoj kolekciji od nedavno.

Ovog puta, poludila sam za parfemskom kućom Histoires de Parfums  <3

Dolaze nam iz Francuske s ponudom od 24 parfema, podijeljeni na ženske, muške i unisex parfeme.

Jako mi se svidjela ideja ove parfemske kuće koja je zamišljena kao olfaktivna knjižnica. Knjižnica koja pripovijeda priče o slavnim osobama i događajima. Gerald Ghislain, idejni začetnik , dočarava priče kroz mirise baš kao što su knjige pisane emocijama.



Večeras,  moje dvije olfaktivne knjige  opisati će čovjek kojeg uvijek zovem u pomoć kada su u pitanju parfemi , a koji je i sam isprobao na tisuće parfema i napisao preko 500 recenzija- link.

1899 Hemingway 




A sad osobni dojam i recenzije mog dragog:

Krenimo i sa opisnim rijecima ovog parfemskog diva, za kojeg znam da ce u skoroj buducnosti, slomiti mnoga srdashca, te osakatiti mnoge novcanike, kartice, bankovne racune, a i obiljeziti neke nadasve lijepe trenutke zivota.

Dakle, mirisni karizmatik koji tipom karaktera i vrstom kvalitete plijeni paznju instant, te automatski daje do znanja da imate posla sa mirisom, koji ce vas, ako nista drugo, proganjati u snovima! Izuzetno kvalitetan miris koji se vec na prvi shnjof urezuje duboko u memorije, a kada bi ga se pozeljeli rijesiti, (mada nema razloga, jer je uzitak i dozivljaj jednak utapanju u shkoljkicama vjecne slasti...) ne bi pomogla niti hipnoza, niti dugogodisnji dobrovoljni rad u zatvoru u Mississipiju! 

Ovaj miris je upravo ono sto sam cekao; Orijentalni, opojni, gusti, dimasti, slatki karizmaticni killer, odnosno holy grail! 

Brutalno i direktno otvaranje, kao prava nuklearna parfemska fuzija, sa segmentom zacinskih top nota, vec u startu djeluje na primata a la 'Knock out' by Tysone! Dakle tehnicki knock out u prvoj rundi, i vec se hvatamo za novcanike, pritom ni ne pitajuci koliko para, samo daj jos te, mirisne muzike, neka nikada ne prestane, samo trpaj, pardon, sviraj! Zanimljivost u slucaju 1899 je i detalj, odnosno fakt, kako se na zenskoj, odnosno muskoj kozi, razvija u sasvim drugaciji miris, cameleon! Btw, ova pojava je vidjena kod nekih, tocnije, kod mnogih niche mirisa, ugl uvjetovana prirodnim i kvalitetnim esencijama, ali ne ovako ocito i extremno izrazeno!

Srednje note su melem za srce i dusu, definicija parfema! Dakle, middle notes u nevjerojatnoj mjeri podsjecaju na citaj Tom Ford Private Blend Tobacco Vanille! Tople guste opojne ambrasticne i vanilaste simfonije prozete dimom i ponekim zacinom sa jupitera, perfektno! Dok dry down na trenutke povuce i na Pure Havane! To je taj, slican stimung, tj. isti orkestar, ali na kvadrat!

Srce mirisa je znaci gusto, slatko i opojno, ali nije ugladjeno i ispolirano, vec divlje, kao nebruseni dijamant! Ovakav miris, nemoguce je pronaci u designer ponudi, ma niti blizu! Izrazio sam zelju da probam sve HDP mirise prije dve godine, a sada mi se zelja ostvarila! Intuitivno sam nanjusio da bi mirisi ove parfemske niche kuce mogli biti prava stvar, i nisam pogrijesio! Ovaj miris bi po meni takodjer trebalo shvatiti kao dio HDP pecata i opusa u cijelini, a sto se slicnosti sa spomenutim T.F. tice, taj detalj je spomenut kao svojevrsni orijentir za one koji nisu probali ovaj miris. Mada sam uvjeren da ce jos mnogi doci do slicnih zakljucaka, ali smatram da su te slicnosti slucajne, jer ovaj miris ima 'ono nesto', svoj osobni autogram, i vrijedi svakog centa! Vrijedi ga probati, vrijedi ga imati, a sto se mene tice, ionako smo draga i ja zeljeli jos neki parfem koji cemo zajedno strusiti, pa ovaj nije na listi zelja, vec upravo odmara pored mene, umorio se malo, pa pajki...

Ne zelim tvrditi, ali iskreno vjerujem da bi Hemingway bio extra zadovoljan sa ovim mirisom! I ovaj miris je sexy, pustolov, hunter i avanturist! 

Kljucna rijec; Magnetican!
Sillage, postojanost, kompozicija, moment mirisnog ludila na temeljima tradicije, sve je tu, sadrzano u ovoj bocici ~ moderan, unisex, nema dalje, vidno sam odusevljen;
10/10.



1804 George Sand




Jednostavno sam u shocku! Ocekivao sam da cu procitati kako je godina proizvodnje dve i neka, tj. da se radi o full novom mirisu, a kad ono, 1999 !? Odnosno, 2001. 

Cudim se, jer nedostaju recenzije prepune odusevljenja napisane od strane zenske populacije!? 

Doduse, HdP je do nedavno bio relativno ili gotovo sasvim nedostupan na ovim prostorima, ali sada se situacija znacajno promijenila, a ponajprije u korist klijentele koja trazi pravu stvar! Naravno, uvijek mi je draze napisati nesto pozitivno nego negativno o odredjenoj parfemskoj kuci, ali da mi kalasnjikov prislone na celo, ne bi hvalio nesto sto ne zasluzuje rijeci hvale, a HdP se tako penje u mojim ocima da sam u stvari bez texta!

Bez obzira sto nemaju milion mirisa u ponudi, kao npr Serge Lutens ili Montale, vec onako, taman, ali da svaki miris prica svoju pricu, sasvim smisleno i pametno, u trenu su postali opasna i ozbiljna konkurencija spomenutim firmama! No, HdP je gadna konkurencija jos nekima, onim kvalitetnim niche kucama, koje takodjer nude vrhunske mirise, tipa Profumum Roma, Nicolai, i slicno...

Veceras je moja draga pazarila ovaj miris, klap, klap...Dakle, sreca je zavladala, smiju se zasanjano i panduri, djelatnice u ducanima, na trenutak sve je postalo idealno, zahvaljujuci upravo ovom mirisu. Btw, u stvari je deal bio, da pikne neku ambricu, ali tu sam u parfumeriju sa helikopterom stigao ja licno i personalno, klap, klap, klap...Te se situacija, pocela dramaticno mijenjati! Jer, na licu njenom, ne vidjeh ja, odusevljenje ambrama...Pa sam si zadao vrlo tezak zadatak, da pronadjem nesto, bolje od solidnog ambrastog mirisa, i istovremeno mislio, da to nece dobro zavrsiti, ali...Tek sto sam poceo svoj mission impossible research, medju prvim mirisima probao sam, upravo ovaj! 

Gotovo, konec, the end, to je to, to je najzenstvenija i najljepse izvedena ambra, kupuj! Doduse, ambra koja nije samo ambra, vec karakteran, vrlo ugodan i ultra zenstven miris, vrhunskih kvaliteta, sa predivnim, prirodnim i pametno probranim esencijama, koje u imaginarnoj viziji idealnog, tipicno francuskog zenskog parfema, postaju najednom, istina, a ne vise imagincija! Takvo suptilno prozimanje nota i akorda dugo nisam u niti jednom mirisu uocio! 

Sladak miris, puten, zanosan, predivan, cista uzivancija! Godina tj.broj; 1804 postaje sinonim zenstvenosti izvedene na poletan, nekako mladenacki, ali ne i curichkasti nacin! 

Note voca ne volim bas u parfemu, mada nije pravilo, ali uglavnom su sintetske i sirove, napadne, ali ovdje to nije slucaj! Zamislite najljepsu verziju prirodne note ananasa, ispoliranog i u funkciji lagane svjezine, koji se prelaskom na srednje note utapa u toplim gustim orijentalnim, pa cak i pomalo gurmanskim akordima, neodoljivih i zamamnih esencija vanile, sandalovine i ambre, skupa sa slatkim laticama extra probranog cvijeca ~ Izmedju ostalog, jasmina, odgovornog za odrzavanje odredjene doze svjetlosti u 1804, tako da se podize nivo serotonina. Moram priznati da mi je radi ovakvih mirisa zao sto nisam zena, jer mi je zaista, svakim udisajem digao nivo serotonina, ali nemoguce ga je nositi, jer se osjecam kao da mi je neki zgodni komad za vratom, a trenutno nije, vec ovaj miris vrlo uspjesno evocira miris zene, nesto mladje, ispod pedeset, ali ne bi lose sjeo ni zenama u godinama, pogotovo onima, koje se ne predaju, ovo je idealni mirisni suputnik za takve, a simbioza za nesto mladje...

Niti je mracan, niti opor, niti tezak, vec pogodjen, nosiv u svim prilikama i samo moze podici cijelu pricu! U zimskim mjesecima postoji mogucnost evociranja suncanih, ljetnih dana, odnosno, za ljeto je idealan, pogotovo za ljetne veceri! Malo, shetnjica po stradunu, pa ona, talijanchica u tridesetima, sto je prosla pored mene, sa chubama kao Angelina Jolie, osmjehom sa kojim govori, da je zivot u stvari sreca, da ce uvijek biti sve ok, ona sto fura pozitivan vibe, to je vizualizacija usko povezana sa 1804, dakle, miss apsolutna pozitiva! 


10/10.
Sexy, happy end



Nadam ste da ste uživale u recenzijama i ovom malom mirisnom putovanju kroz povijest :)

Ova parfemska kuća me osvojila i još imam nekoliko mirisna na WL , zasada ako niste probale, toplo preporučam barem udah ovog mirisnog carstva :))



Koliko sam upućena, u Hrvatskoj ih je moguće kupiti isključivo u Parfumeriji Lana 

Cijene : 60 ml = 660,00kn ( 88 eur-a), 120 ml= eh, sad me ubijte ali ne znam na dlaku, oko 1200 kn ( 160 eur-a)

Jeste li probale koji primjerak HdP knjižnice?

Oznake: , ,