Imate li problema sa spavanjem?

Moja priča o spavanju...




Krenulo je prije nekih 15 godina...bila sam u ranim dvadesetima, kada sam primjetila da ne spavam više dobro i spokojno kao tinejđerka.

Počelo mi se događati da zaspim čim vidim krevet, ali budila sam se doslovno svakih dva sata noću.

Svaki put kada se probudim, počela sam se oblačiti i spremati kao da idem na posao dok ne bih onako poluobučena shvatila da je mrkla noć pa se vračala u krevet.

Ujutro, kada se zaista trebalo dignuti iz kreveta, ne moram Vam ni pisati kako je to teško bilo, posljedice su me pratile kroz cijeli dan, nisam imala snage, jedva sam obavljala dnevne obaveze, osjećala se tromo, bez elana i volje.



Odlučila sam potražiti liječničku pomoć...



Prvenstveno moram napomenuti, ne samo kod ovog problema , već uvijek kada tražite liječničku pomoć- što bolje opišite simptome i probleme,   po mom životnom iskustvu a i u razgovorima s liječnicima, dijagnostika je najvažnija !

Kako će te Vi bolje opisati problem, simptome, naćin na koji boli nešto i slično, to će te liječniku puno olakšati i on će Vam lakše pomoći.

Nakon razgovora s liječnicom, mislila sam da ću dobiti neke pilule za spavanje i biti poslana kući, međutim, moja dobra liječnica me poslala u Centar za probleme s spavanjem, gdje sam se naručila.

U Hrvatskoj se nalazi nažalost, samo u Zagrebu, osim ako nisu u međuvremenu otvorili još koji.

Sistem je ovakav:

- dođete u centar prije 20 sati, malo se družite s ostalim pacijentima, i kadaVam je vrijeme za spavanje, sestra Vas odvede u Vašu sobu gdje Vas u krevetu prikopča na razne aparate koji će snimati Vaš san tokom noći.

Evo ovako sam ja izgledala te noći , samo bez ovih žica po licu :)


Zanimljivo, tu noć sam spavala kao beba od 21 do 7 ujutro.

Nalazi kod neurologa:

-probudila sam se tu noć 345 puta ! To nije buđenje kojih se sjećam, to je buđenje kada iz duboke REM faze prelazite u plitku nonREM fazu.

- sindrom "nemirnih nogu" - događa li Vam se kada , da u Vam u snu trznu noge iz čistog mira? Taj trzaj zna biti toliko jak da Vas probudi iz sna ili Vašeg partnera.

Obično se taj sindrom pojavljuje kada ste tokom dana puno hodali, stajali ili se bavili sportom, ali nije nužno.
Događa li Vam se da morate stalno micati noge i da nikad nemate mira?

Ako da, onda patite od ovog sindroma kao ja.


Ovaj sindrom se javlja i kod oboljelih od Multiple skleroze, pa sam sukladno time dobila lijekove za tu bolest kako bi ublažila taj sindrom.

Na kraju, nakon svega, sama sam počela istraživati i shvatila jedno- nedostaje mi melatonina u mozgu !

Melatonin je  hormon kojeg proizvodi epifiza i zovu ga "hormon mladosti", regulira mnoge procese u tijelu , između ostalog starenja, razvoja tumora i procese buđenja i spavanja.

Čitala sam kako uglavnom nedostaje radnicima u smjenama, ljudima koji puno putuju i pate od           jet-lag-a.

Odlučila sam probati s njim, i danas, već 10 godina je nezaobilazan pomoćnik kod nesanice.

Kupujem ga u ljekarnama, iako je kod nas puno skuplji , pa ga u zadnje vrijeme naručujem s neta.    

Pije se jedna tableta ( 3  mg ) prije spavanja.

Ako ikad krenete piti ovaj dodatak, ne povećavajte dozu, naime, dokazano je da je 3 mg sasvim dovoljno za probleme s nesanicom. Također, ako pijete neke tablete protiv depresije ili za spavanje, također melatonin izuzmite.

Slijedeća stvar koja mi je za dubok san bitan- topli ugljikohidrati !

Iako, kao ne bi smjele navečer jesti, pokušajte s toplim zobenim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, toplim sendvičem s malo light namaza od sira, topla šalica mlijeka s medom, topla riža i slično.

Ovakvi obroci prije spavanja, djelovat će na Vas kao Apaurin! Nevjerojatno dobro će Vas opustiti i bolje će te spavati.

Izbjegavajte proteine i masti prije spavanja. Oni dižu adrenalin koji nas razbuđuje.


Zob je inaće, jako dobra za lijepu kožu, uvrstite jedan obrok dnevno :)

Ne pristajte na pilule za spavanje ako nije nužno potrebno, one djeluju neko vrijeme a kasnije se organizam navikava na njih i traži sve veću dozu što nikako nije dobro.

I za kraj, da bi dobro spavale, treba se umoriti preko dana.
Pokušajte biti što aktivnije,  posebno dobre su večernje šetnje, fizička aktivnost.
Nikako nemojte očekivati zdrav i dobra san ako ste zamijenile dan za noć, da bi to okrenule, potrebno je puno truda i odvikavanja od loših navika.

Ovo je bila moja priča i savjeti o poremećaju spavanja, imate li Vi problema sa spavanjem, kako se nosite i koji su Vaši savjeti??

Pozorno čitamo !!



Oznake: , , , ,