Mali kozmetički priručnik




Na temelju Vaših pitanja, pao mi je na um ovaj post u kojem Vas molim da sve sudjelujete.
Mnogi proizvođači nas zbunjuju svojim proizvodima, stoga, stavimo na jedno mjesto sve što nam padne na pamet da bi trebale znati.
Početi ću s proizvodima koji meni padaju na pamet, a kako koja od Vas napiše novi , postavljati ću u post , tako da imamo sve pojmove na jednom mjestu:

- Fluid- isto što i krema za lice, ali lakše, rijetke teksture . Namijenjen mješovitoj ili masnoj koži, suhokošci ga vole koristiti umjesto seruma, ispod uobičajene kreme kako bi pojačali hidrataciju.
Neki proizvođači ga nazivaju i emulzijom za lice.

- Serum za lice- proizvod rijetke teksture , može biti i guste, kremaste. Nanosi se u kapima ispod kreme, služi ovisno o sastojcima: za hidrataciju, protiv bora, pjega, pora itd .
Nazivaju ga koncentratom za lice ili eliksirom. Sadrži puno više djelatnih sastojaka od krema , stoga je nerijetko duplo skuplji.

- Tonik za lice- vodena otopina koja služi za pripremu kože za daljnju njegu. Nije namijenjen za uklanjanje makeup-a ili nečistoća. Koristi se nakon umivanja ili mlijeka za čišćenje.
Nazivaju ga još i losionom za lice.

- Micelarna otopina- vodenasto sredstvo koje služi uklanjanju makeup-ai nečistoća bez umivanja. Naravno, ovisno o potrebama, nakon nje se možete i umiti.
Nazivaju ju još i micelarna vodica.

-BHA kiseline- Beta hidroksi kiseline od kojih je najpoznatija salicalna, služi za nečistu kožu, mitesere, začepljene pore, akne... obavezno korištenje po noći.
U proizvodima će te ju najčešće naći pod nazivom salycid acid

-AHA kiseline- Alfa hidroksi kiseline koje se dijele na glikolnu, mliječnu, voćne kiseline iz jabuka, grožđa ili limuna. Služe uklanjanju bora, nepravilnosti na koži, ožiljaka, hiperpigmentacija i slično.
Također, upotreba isključivo navečer.

U proizvodima će te ih najčešće naći pod nazivima glycolic acid, lactic acid, citric acid, mandelic acid.

- Hidrolati- cvjetne vodice, služe kao tonik za lice ili dodatno sredstvo za njegu kože.

- Mlijeko za lice - mliječna kremasta tekućina, može biti gušća ili rijeđa, ovisno o proizvođačima. Služi za čišćenje makeup-a i ostalih nečistoča. Obično ga vole žene s suhom i zrelom kožom, dok se ostale žale da ih dodatno masti .Koristi se na način da se nanese na blazinicu i kružnim pokretima očisti lice. Može se nanijeti na lice, ostaviti koju minutu pa umiti.

- Termalna voda-  voda s termalnih izvora spakirana u bočice s raspršivačem. Služe za umirenje kože nakon umivanja, brijanja, sunčanja, za osvježenje , fiksiranje makeup-a. Sadrže veću količinu minerala pa blagotvorno djeluju na kožu, ipak, nisu sve iste.
Avene je vrlo umirujuća i pogodna za osjetljivu kožu
Uriage sadrži puno  bakra i cinka pa je pogodna za masnu i aknastu kožu
La Roche Posay sadrži puno selena pa je vrlo antioxidantna
Vichy po sastavu jako slična Avene , dakle dobra za osjetljivu i nadraženu kožu.

- SPF krema/fluid- krema ili fluid sa zaštitnim UV filterom. Puno sam pisala o njima na blogu pa bacite pogled na ranije postove. Ako se mene pita, ovakvi proizvodi moraju biti dnevna krema svake žene ili djevojke , a ne samo sredstvo za sunčanje.

- Tonirana krema- nazivaju ju još i obojenim kremama.Krema koja sadrži pigmente pa stoga lagano prekriva, ali najčešće samo ujednačava ten. Koristi se samostalno, dakle, ne treba nikakva druga krema ispod nje, za razliku od pudera ispod kojih moramo staviti kremu/fluid/serum.

- BB krema- multifunkcionalan proizvod u kojem dobijate više proizvoda odjednom: bazu za lice, kremu za lice, korektor, puder i visoki spf. U njima se nalaze i sastojci koji njeguju kožu, ovisno o vrsti kreme: izbjeljuju, sužavaju pore, djeluju na bore i slično.
Iako su iu Azijci "isfurali", jeste li znale da je BB krema zapravo izašla iz Njemačkog laboratorija odakle su  najveći izumi današnjice?

-Bronzer- proizvod koji stvara dojam preplanulosti, ističe preplanulu put. Postoji u obliku gela, tekući bronzer, u kamenu i u prahu. Također, postoje mat varijante ili s sjajnim česticama.
Bronzerom se može konturirati lice ( stvarati sjene ), a u svhu bronzera može Vam poslužiti tamniji puder ili sjenilo za oči u adekvatnoj nijansi.

- Kemijski piling - proizvod koji ne sadrži čestice ni granule na koje smo navikle i kojima trljamo kožu kako bi očistile mrtve stanice. Kemijski pilinzi djeluju na bazi AHA i BHA kiselina, namažu se na kožu i ostave djelovati po uputama proizvođača, te isperu.
Kemijski piling kože na ovaj način vrše i kreme i serumi s AHA i BHA kiselinama bez ispiranja, no u njima je manja koncentracija pa taj proces pilingiranja kože traje cijelu noć.

- Eyeliner- tuš za oči. Postoje razne varijante: u kistiću, kao flomaster, u obliku gela u teglici, praškasti   itd.
Linerom nazivaju i olovke za oči, dakle sve što se koristi za obrubljivanje očiju. Neki proizvođači koriste riječ "kohl" ili " kajal".


- Dupe- blizanac,  kada na primjer vidimo neki predivan lak koji nam nije dostupan, pratimo po blogovima njegovog brata blizanca među drugim proizvođačima.
Dakle, izraz kada je nešto isto ili vrlo slično :)

- HG proizvod- skračenica od riječi Holy Grail , što bi na našem značilo " Sveti gral". Pojam koji nam dolazi iz krščanstva kao nešto za čime smo vječito u potrazi.
U kozmetičkom svijetu, žene koje nađu proizvod kojeg su cijelo vrijeme tražile i s kojima su u potpunosti zadovoljne, kažu da im je to HG proizvod:)

- Primer za lice- nazivaju ga još baza ili podloga za makeup. Proizvod uglavnom baziran na silikonima koji se stavlja nakon kreme/fluida/seruma u vrlo maloj količini , a prije pudera.
Ovisno o proizvođačima, možebiti prozirne ili obojane teksture,uglavnom je gelast.
Služi da bi se popunile nepravilnosti na licu kao što su bore ili pore, zaglađuju lice te puder ljepše prianja na lice i čini ga ljepšim i glađim.
Zadaća mu je također da produži trajnost makeup-a, ovisno o vrsti, primer može matirati, dati sjaj licu i tada obično ima neke sjajne čestice u sebi.
Također, može se mala količina pomiješai s puderom i tako nanositi na lice, a možete ju upotrijebiti i na kapcima kako bi produžili trajnost sjenila i pojačale njihov intezitet.

- CC krema- isto što i BB krema, razlika je što imaju jaču prekrivnu moć pa su namijenjene ženama koje trebaju jače prekrivanje, također, dodano je u njih više njegujućih sastojaka. Za mene, običan marketinški trik .

- Blot/ Blotanje- dolazi od engleske riječi Blotting što bi značilo upijajući. Izraz kada želimo sloj nečega skinuti upijanjem na neki medij.
Na primjer, stavimo jedan sloj ruža, prislonimo maramicu na usne da se taj sloj upije pa nanesemo novi sloj.
Također, preporuča se blotanje, odnosno upijanje sebuma s lica prislanjajući maramicu ili posebne papiriće na lice kako bi se sebum odstranio.
U kozmetičkim proizvodima, na primjer Blot puder, značilo bi da odlično upija sjaj i sebum s lica.

- haul- pojam koji dolazi iz engleskog jezika gdje ima značenje "jato riba" ili "lovina". U kozmetičkom smislu, obično blogerice predstavljaju svoju lovinu ili jato istovrsnih proizvoda . Na primjer Essensce haul - skup proizvoda marke Essence, Dior haul-skup proizvoda marke Dior itd.
Može biti iskup različitih proizvoda, na primjer Shopping haul.

-blendanje- od engleskog glagola blend što znači pomiješati. U kozmetičkom smislu znači stapanje boja na prijelazima. Na primjer, kada se na očnom kapku nanesu više nijansisjenila, potrebno je posebnim kistom stopiti prijelaze boja kako bi dobile savršeni look. Isto vrijedi za rumenila i pudere.

- serum oko očiju- tekući proizvod koji se u malim količinama nanosi na područje oko očiju, uglavnom prije kreme, ali može i samostalno. Sve ovisi o potrebi kože

- highliter- posvjetljivač, proizvod koji služi posvjetljivanju dijelova lica. Njime optički preoblikujemo cijelo lice, jer se nanosi na one dijelove koje želimo staviti u prvi plan.
Može biti u obliku korektora s kistićem, kameni, u prahu, tekući...
Često žene miješaju highliter s korektorom za podočnjake pa ga nanose na njih čime se može stvoriti kontta efekt.

-baza za ruž- proizvod obično u obliku sticka koji se nanosi na usne prije ruža kako bi produžio trajnost ruža i dodatno hidratizirao usne. Vrlo često su obojani pa samim tim mijenjaju boju ruža , s toga treba pripaziti na odabir.

-LOTD- skraćenica za " Look Of The Day" , što bi značilo današnji izgled.

- NOTD- skraćenica od " Nails Of The Day", što bi značilo nokti dana

- PR UZORAK-dobiveni proizvod za potrebe recenzije, što nikako ne znači sponzorirana recenzija :)

- Stippling brush - "bockalica" je četka koja prvenstveno služi za nanošenje tekućih i kremastih proizvoda "bockanjem" , "stipple"= istačkati, nanijeti kratkim blagim pokretom

- Buffing brush- buff= polirati , četka za precizno utiskivanje praškastih proizvoda kružnim pokretima, služi da poboljša spajanje proizvoda s kožom

- Kompaktni puder-nazivaju ga još puder u kamenu, sastavni je dio svake kozmetčke torbice a služi prekrivanju nedostataka, matiranju i popravljanju makeup-a tokom dana.

Može biti potpuno suhe teksture ( npr Manhatann  Clearface puder u kamenu), polusuhe ( npr Shiseido Sun Compact), ili kremaste ( npr Avene Couverance kompaktni puder).
Neki kompaktni puderi mogu se nanositi vlažnom spužvicom za jače prekrivanje ili suhom za slabije prekrivanje i matiranje kože. Po meni, najbolje ih je nanositi dobrom kabuki četkom.

- Puder u prahu- proizvod praškaste teksture smješten u kutijice. Služi za puno namjena i kod odabira treba paziti što se od njega očekuje. Mogu prekrivati nedostatke, matirati kožu, fiksirati tekući puder ( tada imaju oznaku transclucent). Dijele se na mineralne pudere i ne mineralne.
Nanose se većim kistom ili kabukijem , a nerijetko žene koriste i posebne jastučiće za nanošenje pudera u prahu.

U sklopu posta kozmetički priručnik , večeras ću ubaciti još neke pojmove za koje me često pitate .

Tko je dermatolog?

Liječnik specijalist. Osoba koja studira mnogo godina kako bi istražila, dijagnosticirala i liječila patološka zbivanja koja zahvaćaju kožu i njezine žlijezde, dlake, nokte i sluznice.

Tko je aromaterapeut?

Stručnjak na polju aromaterapije koja je dio fitoterapije. Osoba koja kontrolirano koristi eterična i biljna ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti.

Aromaterapija  nije dermatologija i trebalo bi kombinirati oboje u slučaju većih kožnih  problema.

Tko je promotor kozmetike?

Osobe koje su prošle edukaciju za određene proizvode. Promotori najčešće nisu dermatolozi niti medicinske struke.

Tko je beauty bloger?

Osoba koja iznosi vlastita iskustva i dojmove o beauty proizvodima, te vlastita iskustva o raznim kozmetičkim i zdravstvenim problemima.
Također, blogeri najčešće nisu medicinske i/ili dermatološke struke.

Što je beauty portal/ časopis?

Mjesto gdje se čitatelji informiraju o temama vezanim za ljepotu, njegu i zdravlje.

Koja je razlika između bloga i portala?


Vođenje bloga za razliku do portala je aktivnost koja se ne plaća, osim ako se ne kompenzira nekim dobivenim proizvodom od strane određenih firmi , no i dalje on nije aktivnost kojom se stvara značajan profit.
Po pitanju bloga uvijek je pitanje tko ga piše i koliko je osoba vjerodostojna te hoce li dojmove prenijeti iskreno, bez zataškavanja mana ili će namjerno promovirati proizvod iz želje za poklonima iste firme.

Takoder, bitan faktor je i vrijeme koje osoba ulaze u testiranje proizvoda, sto isto govori o vjerodostojnosti prenešene informacije.






Molim, nastavite niz, također, u komentarima ostavite pojam koji Vam nije jasan da i njega dešifriramo.

Imajmo svoj mali kozmetički priručnik :)))

Oznake: , , , , , ,