Sve o proširenim porama




Evo nas na najtraženijoj temi , post koji dugo planiram napisati.Vrijeme je da se pojadamo jedne drugima , te razmjenimo iskustva oko ovog zaista raširenog problema i estetskog izdajice svake kože.

Proširene pore su zajednički kozmetički problem mnogim ljudima, kako ženama, tako i muškarcima. Pojavljuju se u najranijoj dobi, a mogu se pojaviti i u zreloj .

Daju koži neujednačen, ružan pa čak i krater izgled



1. ŠTO SU PORE :

Pore su mikroskopski otvori na koži koji omogućuju hlađenje kože putem znoja . Izbacuju loj i sebum na površinu, i zapravo , pore su mehanizmi  kojima organizam regulira vlažnost  i temperaturu kože. Neki stručnjaci procjenjuju da imamo čak milijun pora po kvadratnom centimetru kože.

No, problem se stvara, kada se one počni širiti, tada su mjesta gdje se žlijezde lojnice  otvaraju na površinu kože.

2. KOJI SU UZROCI PROŠIRENIH PORA :

- pubertet, vrijeme kad žlijezde lojnice pojačano rade i tjeraju sebum na površinu kože.
Često pore ostanu proširene i u kasnijoj dobi, čak do menopauze.

- nepropisna i neadekvatna njega, uključujući neadekvatno čišćenje lica i nošenje previše makeup-a

- masna koža i seboreja, zajednički problem kada se koža crveni i ljuska

- pušenje

- oštečenja od sunca

3. IMA LI POMOĆI?

Iz svojeg iskustva, a vjerujte, potrošila sam jako puno novca na skupe preparate koji obećavaju brda i doline- nisam našla zadovoljavajući preparat.

Od skupih seruma, krema, pore minimazera i slično, ni jedan nije imao zadovoljavajuće rezultate.

Ono što sam ja isprobala: E.Arden Good Morning serum, Estee Lauder Idealist, Dior Hydra perfecting, Shiseido pore minimazer, Loreal, Balea, ulje sjemenki grožđa itd itd

Svi su ti preparati meni jako lijepi i divni na licu, ali oni kao da zamaskiraju pore , odnosno zaglade ih pomoću silikona u sastavu. Dugoročno i dubinski ne rade ništa kako bi se pore stisnule i tako ostale :))

Ono što meni pomaže i što mogu preporučiti su neki trikovi, posebno dobri za ovo ljetno vrijeme :

1. Održavanje čistih pora- u tu svrhu odlične su mi micelarne i tonici, dva puta dnevno umivanje kako bi nečistoće bile uklonjene

2. Kockice leda, nakon umivanja protrljam lice kockicom leda 15-30 sekundi. Led stegne pore.


3. Blagi piling  nekoliko puta tjedno . Oslobađa pore od viška sebuma  i koža puno bolje "diše". Ne pretjerujte puno s čišćenjem i pilingiranjem ako Vam je koža osjetljiva. Umivanje dva puta dnevno, dovoljno je.

4. ČVRSTI JOGURT


Ponekad kupim čvrsti jogurt i kad imam vremena nanesem ga na lice. Mliječne kisline i probiotici uništavaju loše bakterije što je super za pore, a nanesem ga i na podočnjake da mi izvuče vrućinu iz očiju :) Držim ga najduže 10 minuta.

5. Kreme s AHA i BHA kiselinama, voćna i salicalna kiselina pomaže u održavanju čistoće pora, te rade na njihovom stiskanju. Naravno, takve kreme koristiti navečer i ako niste navikle, počnite na jesen.

6. Hidratantne kreme bez komedogenih sastojaka i serum s C vitaminom.

Pazite na odabir krema, pročitajte sastav. Ne koristite ništa što je komedogeno.

Preparati s C vitaminom jako pomažu kod proširenih pora, no imajte na umu da ih on u početku dodatno proširi , a za kratko vrijeme ih stisne.

7. Prehrana i dodaci :

- izbjegavajte mliječne i masne proizvode, posebno ako ste sklone aknama i prištićima.

- uvrstite u prehranu Omega 3 i 6, ulje boražine i ulje noćurka. Djeluju protuupalno i čiste kožu.

8. Prirodna kozmetika

Nisam probala ali se spremam: tonici s niamicidom, mješavina ulja u koju je uvršten vitamin E i F koji sprečavaju oksidaciju sebuma pa time i smanjuju čepljenje pora i nastanak mitesera.


Drage moje prošireno- porice, ovo su moja iskustva i savjeti :))
Čekam Vaša <3


Oznake: ,