Kako njegovati mješovitu kožu




Mješovita koža je kombinacija dvije vrste kože, i po meni najzahtjevniji tip kože .
Zahtjeva više proizvoda , puno isprobavanja različitih kombinacija i težak pronalazak odgovrajućih , kako preparativnih, tako dekorativnih proizvoda.

Kako sam i sama sretna vlasnica mjesovitog tipa kože, slobodno mogu reci da je tezak put uspostaviti ravnotezu na licu.

RAVNOTEZA je kljucna rijec.

Za pocetak, kako mozemo znati da imamo mjesovitu kozu?

- najlaksi je nacin je dobro se umiti s vodom i osusiti lice.  Obrazi zatezu i osjecate nedostatak vlage, dok ce celo, podrucje oko nosa i brada postati sjajni .

- obicno je koza na obrazima puno tanja od one na T zoni koja moze biti zacepljenih pora  s miteserima i pristicima.


Da bi pravilno njegovale ovaj tip koze, trebat ce Vam par osnovnih stvari :

1. blago sredstvo za ciscenje: danas je na trzistu veliki broj odlicnih proizvoda.
Ja osobno volim koristiti vise cistaca, osobito ljeti kada se pore jako prosiruju.  Uvijek se koncentriram na problematicno podrucje, odnosno T zonu i nju volim dobro ocistiti  ili duzim trljanjem prstima, ili spuzvicama, cetkicama i slicno...takav nacin ciscenja mi osigurava da su pore ciste i da mogu nastaviti s daljnjom njegom.

Cesto ovakvom tipu koze ne odgovara jedan cistac. Ako izaberemo onaj koji je namijenjen problematicnoj kozi, isusuje nas na obrazima, ako izaberemo za suhu kozu, taj nam ne ocisti dobro T zonu, zato je odlican izbor neki proizvod koji je namijenjen svim tipovima koze.

2. tonik za lice :  tonik nije nuzan , posebno ako ste ljubiteljice micelarnih, termalnih vodica i raznih prskalica koje zamjenjuju tonik.
Svrha tonika nije da cisti makeup ili slicno, koristi se nakon uklanjanja prljavština kako bi osvjezili lice , obnovili kozu i pripremili ju za daljnju njegu.

Za mjesoviti tip koze je tesko naći  odgovarajuci tonik, ja osobno volim T zonu prebrisati tonikom koji je namijenjen masnoj kozi, ali nikako na obraze i vrat.

Ako ne znate koji tonik uzeti, moja preporuka je prebrisati T zonu Octeniseptom kojeg sam opisala ovdje  , a nakon toga pospricati lice termalnom vodom ili nekim hidrolatom koji steze pore a ne isusuje,

Ukoliko koristite tonike pazite da ne sadrži mentol. mirise, citruse i naravno alkohol.



3. Piling :  puno sam pisala o njima, za mjesoviti tip koze nece Vam odgovarati blagi i kremasti pilinzi. Barem u mom slucaju, takvi pilinzi mi ne ociste lice kako treba i uzrokuju komedone.
Puno puta sam sepitala kako je to moguce kad je piling proizvod koji se ispire , ali uvjerila sam se da je moguce.

Najbolje je izabrati piling koji sadrzi enzime voca ( ananas , papaja, naranca), enzime rizinih mekinja , glina, zobene mekinje i slicno.  Takvi pilinzi su blagi a ucinkoviti i namijenjeni svim tipovima koze osim onih najosjetljivijim.

Ipak, takav piling nece  dubinski ocistiti T zonu. Ja obavezno jednom tjedno pilingiram T zonu s pilingom na bazi BHA ( salicalne kiseline) i/ili AHA ( vocne kiseline), takodjer jednom mjesecno dubinski ispoliram lice dermoabrazivnim pilingom.


4. Maske za lice:  najbolji izbor su hidratantne. Maska ne smije biti premasna i izbjegavajte one koje jako isusuju. Ponekad, kada su mi pore zaista jako zacepljene i pune mitesera, koristim masku namijenjenu tom problemu  isključivo na problematicnom djelu lica,
Nikada nemojte koristiti maske za problematicnu ili masnu kozu na cijelom licu.

5. Krema za lice: tu je najveci problem. Sada morate uravnoteziti lice da Vam bude ugodno u kozi. Ne smije zatezati , a ne smijete se ni pretjerano mastiti.

Isprobala sam milion kombinacija: fluide, kreme, ovako-onako i na kraju sam otkrila da mi najbolje odgovara kada nanesem hidratantni serum na obraze i suhe djelove , kada se upije nanesem fluidne kreme.

Tako dobijem ravnotezu  jer bez upotrebe seruma, fluid bi mi bio preslab na obrazima i brzo bih osjetila zatezanje.

Odlican nacin je i koristenje lagane, fluidne ili gel teksture na T zoni , a na obrazima nesto malo hidratantnije.

Za dan moja dobitna kombinacija je hidratantni serum + fluid sa visokim spf.

Za noc volim serum  nanijeti preko cijelog lica. Ovisno koji serum koristim, i u kakvom mi je stanju koza nanosim kremu ili ju preskocim




Kakav makeup za mjesovite?

- pretpostavljam da ovdje svaka od nas mjesovitih ima svoju tajnu uspjeha, bilo raznim bazama za lice, matirajucim puderima i slicno

- kod mene se pokazalo najbolji nacin matirajuci puder samo na T zoni preko tekuceg pudera  ili BB kreme.

Vjerujem da je skoro svim mjesovitim zenama dobar matirajuci puder pravi spas, no ja volim jako i blotting paper odnosno papirice za upijanje masnoce.
Mislim da su oni odlican izbor , jer ne volim nanositi previse slojeva pudera tokom dana kada T zona zasjaji.

- tijekom dana kada dugo nosim makeup, cesto znam osjetiti neugodno zatezanje na obrazima.
To je znak da je moj hidratantni serum prestao djelovati i da je koza zedna.
U tim trenucima nema boljeg od hidra špricalica, termalne, pantenola , a izuzetno sam bila sretna s jednim proizvodom koji je sadrzavao ceramide, aloe veru i glicerol .


Koji su uzroci mjesovite koze :

- opcenito svi ljudi imaju  vise lojnih zlijezda na podrucju nosa, brade i cela nego na ostalim djelovima lica

-  pogresna kozmetika. Vrlo cesto same napravimo problem tamo gdje ga nema koristeci pogresne preparate koji nisu namijenjeni za nasu kozu.
Na primjer, ako koristimo preagresivne preparate pune iritantnih sastojaka, koza ce se poceti buniti i proizvoditi sebum na T zoni , dok ce obrazi postati suhiji i reagirati crvenilom. Samim time se narusava ravnoteza i koza postaje mjesovita

- mjesovitu kozu moze uzrokovati i prebogata krema. Koza ju ne moze upiti, osjecat ce se masno, proizvoditi sebum i pore ce se zacepljivati


Zakljucak, mjesovitoj kozi treba puno vise paznje i odgovarajucih proizvoda, igranje i kombiniranje kako bi dosli do prave kombinacije.

Ako Vam se sve ovo cini komplicirano, moj savjet je da birate proizvode na kojima pise "za normalnu kozu". Iz mog iskustva, s takvim preparatima ce te najmanje pogrijesiti .

Ovo su bili moji savjeti za njegu mjesovite koze, sad ocekujem Vase savjete, trikove i preporuke <3

Oznake: ,