Biljna ulja u njezi kože

Posted by Dear Skin at 22:03
Sve više žena se okrece upotrebi biljnih ulja i prirodne aromakozmetike.

Kako sam i sama primjetila, puno ste korisnih i savršenih savjeta i recepata ostavljale u komentarima, stoga sam odlucila u suradnji s strucnjakom na ovom polju kozmetike informirati i ostale citateljice koje su manje upoznate s uljima i njihovim svojstvima u njezi kože.Ako bi našu kožu gledali pod mikroskopom, vidjeli bi da je građena vrlo slično jednom zidu od opeke.  U tom slučaju opake bi bile stanice kože, a cement koji ih povezuje su lipidi.
Lipidi tvore čvrste veze među stanicama i na taj način stvaraju zaštitni omotač koji sprečava gubitak vode te štiti kožu od bakterija iostališ štetnih, vanjskih utjecaja.
Normalna, zdrava koža sama stvara potrebnu količinu lipida, no nažalost danas je zdrava koža  vrlo rijetka pojava.
Djelomično smo sami krivi jer prečestim pranjem i upotrebom agresivnih preparata za njegu narušavamo ravnotežu lipida, pa  se javlja perutanje, zatezanje, iritacije pa čak i pucanje kože. Osim što ovo nije ugodno niti estetski lijepo može biti i štetno jer koža gubi zaštitni sloj pa je bakterijama olakšan prolazak u kožu tj, organizam.
Kako bi suvremenoj koži pomogli da ostane zdrava, važno je da ju njegujemo preparatima koji će pomoći regenerirati njen zaštitni sloj.
Zašto prirodna biljna ulja?
Prvi razlog je taj što je naša koža polupropusna, što znači da će velik dio onog što na nju stavimo završiti u našem organizmu.
Kod korištenja biljnih ulja možemo biti sigurni u to što stavljama na svoju kožu.
Osim toga biljna ulja za razliku od velikog broja sintetskih emolijansa sadrže lipide od kojih se sastoji zaštitni sloj naše kože - fosfolipidi,  ceramidi, steroli, sfingolipid i kao takva su idealan izbor za njegu svih tipova kože.

Koja ulja odabrati?

Prvo bih željela naglasiti da se sve beneficije ovdje navedene odnose isključivo na HLADNO PREŠANA I NERAFINIRANA biljna ulja sa ispravnim rokom trajanja. Oksidirane masne kiseline štetne su po zdravlje jer mogu oštetiti stanice zato birajte ulja proizvođača koji imaju na bočicama istaknuti rok trajanja i pazite da su ulja ispravno skladištena (na tamnom i hladnom mjestu).

·          MASNA I MJEŠOVITA KOŽA

Ovaj tip kože je onaj koji najčešće prosvjeduje i na sam spomen primjene ulja na koži. Sama pomisao da na masnu kožu stavimo ulje je mnogima nelogična. U nedavnoj prošlosti su ulja često imala reputacije nečeg masnog, komedogenog i pogodnog samo za jako suhu kožu.
Postoje ulja koja su idealan izbor upravo za njegu masne kože jer reguliraju lučenje sebuma, nisu komedogena, brzo se upijaju i smiruju kožu. Bitan je samo pravilan odabir i postotak u mješavini.

Biljno ulja LJEŠNJAKA sadrži do 85% oleinske iseline i do 20% linolne kiseline. Pripada u skupinu brzoupijajućih ulja, a idealno je ulja za masnu kožu jer nije komedogeno, regulira lučenje masnoće, djeluje blago adstrigentno (steže kožu, pore), omekšava i vlaži kožu  te potiče cirkulaciju u koži.

JOJOBA vosak je sastavom vrlo sličan sebumu naše kože pa je idealan za tretiranje akni. Zapravo je koristan kod svih tipova kože u mješavinama, suhu kožu će štititi od isušivanja i vremenskih uvijeta, a masnoj će pomoći regulirati sebum. Korisno je i za tretiranje upalnih promjena na koži. Dodaje se u uljne mješavine u količini od 10-20%, a ne koristi se samostalno.

AVOKADO je ulje koje je pogodno za sve tipove kože. Sadži do 30% palmitinske kiselina, do 75% oleinske kiseline te manji postotak linolne kiseline. Tamno zelene boje je u na hladnom postaje vrlo gusto. Miris varira pa može biti vrlo blag ili specifičan (većini ne pretjerano ugodan). Koristi se kod svih upalnih stanja kože. Pojačava prokrvljenost, smiruje upale, vlaži kožu i omekšava ju. Idealno je u kombinaciji sa jojobom i lješnjakom u mješavinama za tretiranje masne kože. Avokado je ulja sa kojim ne možete pogriješiti bez obzira na tip kože.

SUNCOKRET ulje djeluje blago adstrigentno (steže pore), a idealno je za njegu svih tipova kože. Omekšava kožu, čini ju glatkom. Idealno je kao dodatak mješavinama kod masne dehidrirane kože, a i kod svih upalnih stanja kože. Suncokretovo ulje je odličan nosač eteričnih ulja jer prodire duboko u kožu. Nije komedogeno.

JANGU
je još jedno ulje koje je dobar izbor za njegu masne i mješovite kože. Bogato je linolnom i oleinskom kiselinom. Brzo se upija, ne ostavlja neugodan masni osjećaj na licu, regulira lučenje masnoće, a kožu ostavlja nahranjenom i ugodnom na dodir. Ima ugodan, blago orašasti miris.

Ulje sjemenki MARELICE sadrži do 68% oleinske kiseline i do 33% linolne kiseline. Omekšava, hrani i vlaži kožu. Pogodno je za sve tiove kože, a sigurno je i za masnu kožu, idelano je kod njege osjetljive kože sklone iritacijama i alergijama jer smiruje svrbež i nadraženost kože. Slabo je visozno pa se relativno brzo upija.

Ovo su ulja koja se najčešće koriste kod masne kože, a mješavine se slažu prema trenutnim stanjima i potrebama kože.

Jedna od mogućih mješavina biljnih ulja za masnu kožu bi mogla izgledati ovako:
15ml biljnog ulja lješnjaka
5ml biljnog ulja jojobe
5ml biljnog ulja jangu
5ml biljnog ulja avokado


Ukoliko je koža masna i dehidrirana onda mješavinu prilagodimo:
10ml biljno ulje lješnjaka
5ml biljno ulje avokada
5ml biljno ulje jangu
5ml biljno ulje jojoba
5ml biljno ulje sjeme marelice

·          SUHA I ZRELA KOŽA

Suha koža ima poremećaj u stvaranju lipida (nije sposobna sama stvoriti potrebnu količinu lipida) i zato joj je potrebno dodatno hraniti hranjivim biljnim uljima.
Zrela koža je često suha i tanka, te gubi elastičnost. A suhi tip kože skloniji je nastanku bora.
Često osobe se dehidriranom kožom koriste pogrešne preparate za njegu (hranjive kreme) pa si time naprave dodatan problem. Suha koža je tip kože, dok je dehidracija stanje kože koja se može javiti kod bilo kojeg tipa kože.
ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, sadrži i karotene, vitaminom E i razne sterole i ksentofile. U aromaterapiji se koristi za njegu suhe i zrele kože,  kože koja gubi elastičnost i koži sklonoj nastanku bora. Ulje argana je protuupalno, pa se često koristi kod svih upalnih stanja kože kao što su dermatitisi i psorijaze.  Pokazuje i antialergijski učinak. Odličan izbor za njegu suhe kože. Obično se koristi u uljnim mješavinama koncentraciji od 10 – 30%.
BADEMOVO ima prepoznatljiv miris, a sadrži 62‐86% oleinske kiseline i 20‐30% linolne kiseline. Bademovo ulje je pogodno za sve tipove kože, a posebno za suhu i stanjeno kožu. Namijenjeno je suhoj i osjetljivoj koži, koži sklonoj svrbežu i iritacijama, te za njegu osjetljive dječje kože.
MAKADAMIJA je ulje koje u sastavu sadrži oleinsku kiselinu te vrlo visok sadržaj plamitoinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože, a kako koža stari postotak te kiseline znatno pada. Takav sastav čini biljno ulje makadamije idealnim za tretiranje suhe i zrele kože. Izvrsno je i u njezi kože oštećene suncem. Ugodnog je, orašastog mirisa i brzo upijajuće. Stabilno je i sigurno za korištenje.
Ulje SJEMENKI NARA je ulje jedinstvenog sastavu u kojem dominira se vrlo rijetka punicična masna kiselina. Takav sastav ovog ulja djeluje protuupalno i vrlo regenerativno. Zbog svoje visoke cijene biljno ulje sjemenki nara nalazi se u vrlo skupoj, luksuznoj kozmetici. Koristi se u tretmanima bora, potiče regeneraciju kože, djeluje na ožiljke i koristi se kod suhe i stanjene kože.  Ovo ulje je vrlo viskozno pa se najčešće miješa sa drugim, laganijim uljima kako bi se ubrzalo upijanje.
Ulje NOĆURKA bogato je gamalinolenskom kiselinom. Iako je puno popularnije za oralno uzimanje, ulje noćurka se u kozmetici koristi za liječenje ispucale kože sklone dermatitisu i psorijazi. Osim toga regulira lučenje sebuma i vlaži kožu. Pogodno je za suhu i zrelu kožu, te kožu sklonu borama u koncentraciji od 20-30%.
Ulje PLODA DIVLJE RUŽE izrazito je dragocjeno kozmetičko ulje. Prepoznatljive je crvene boje zbog karotenoida, a sadrži 44% linolne i do 37%  alfa-linolenske kiseline. Ovo ulje koristimo u tretmanima oštećene kože, kod suhe i zrele kože sklone borama, za tretiranje ožiljaka i općenito kožu kojoj je potrebna regeneracije. Potiče sintezu kolagena.
Ulje PŠENIČNIH KLICA sadrži palmitinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Zbog vrlo visokog udjela vitamina E korisno je u tretmanima protiv bora i ožiljaka, oštećene i ispucale kože. Ulje je vrlo hranjivo pa je odličan izbor za njegu suhe kože. Regenerira kožu oštećenu suncem. Ulje je komedogeno, a oprez je potreban kod osoba koje su alegrične na pšenicu.
SHEA MASLAC sadrži stearinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Tradicionalno se koristi za zaštitu kože od vanjskih utjecaja. Intenzivno vlaži kožu pa ga koristimo kod suhe i zrele kože. Protuupalni učinak ga čini zanimljivim za tretiranje upalnih stanja kože kao što su dermatitisi, psorijaza, seboreja i akne.  Cimenta kiselina mu daje sposobnost zaštite kože od UV-B zračenja.  Odličan je za njegu i zaštitu usana, kao i u kremama za ruke.
Jedna od mogućih mješavina za njegu suhe kože:
10ml biljno ulje avokado
5ml biljno ulje makadamije
5ml biljno ulje sjemenki nara
5ml biljno ulje pšenične klice
5ml biljno ulje ploda divlje ruže

Ukoliko želimo djelovati i na bore moožemo mješavinu prilagoditi:
10ml makadamije
5ml argana
5ml pšeničnih klica
5ml ploda divlje ruže
5ml sjeme nara
Ovo su samo neke od nebrojeno puno mogućih kombinacija i samo neka od puno biljnih ulja, a mješavine se prilagođavaju trenutnom stanju i potrebama kože. Koncentracije ulja nisu uvijek iste, a niti ulja koja koristimo ne moraju biti uvijek jednaka i u jednakim količinama. 

SUNCOKRETOVO ULJE : odličan odabir za uklanjanje makeup-a za sve tipove kože jer se ne upija prebrzo pa fino klizi na površini i otapa nečistoće ,

Idealno ulje u kombinaciji s ricinusom , ne isušuje i nije komedono.

Kako koristiti ulja?

Prevenstveno je važno da mješavine ulja budu usklađene. Najbolje je kombinirati nekoliko vrsta biljnih ulja, jedno biljno ulje gotovo nikada nije dobar izbor niti za jedan tip kože, pa ako želite isprobati prirodna ulja u njezi kože i vidjeti odgovara li vam taj način odaberite nekoliko biljnih ulja. Korištenjem samo jednog biljnog ulja vrlo brzo ćete doći do zaključka da ulja ne odgovaraju vašoj koži. Zapravo, nisu ulja kriva već način na koji ste ih koristili.
Ulja se nanose na način da nekoliko kapi uljne mješavine utrljate u vlažnu kožu koju ste najprije naprskali hidrolatom prema tipu kože.
Obično se koriste navečer, a za dnevnu njegu se koristi aromakrema (ili krema po izboru).
Na početku sam naglasila da je važno korisiti hladno prešana i nerafinirana biljna ulja sa ispravnim rokom trajanja. Ukoliko ulje promjeni miris vjerojatno je oksidiralo (užeglo) i više nije sigurno za upotrebu.

Ulja  je najbolje kupovati od renomiranih proizvođača . Cijene su veće u odnosu na ulja koja vidite po drogerijama i marketima, ali time Vam je garancija da ste kupile pravo nerafinirano ili hladno prešano ulje.

Kako prepoznati rafinirana od nerafiniranih ulja:


- Hladno prešana ulja se rijetko nađu u običnim ljekarnama, najčeće bademovo u ljekarni je rafinirano.
- Uglavnom postoji nekoliko kombinaicja rafiniranja, neka ulja mogu biti hladno prešana i naknadno rafinirana (npr dezodorirana.)
- Najlakše je prepoznati hladno prešana i nerafinirana ulja po mirisu, koji je najčešće biljni i često intenzivan.
- Također rafinirana ulja su rijeđe teksture, dok su nerafinirana viskoznija. 
- Na etiketi mora biti naznačeno da je ulje hladno prešano i nerafinirano.

Ovdje nisu navedena sva ulja koja postoje i koja se mogu ukombinirati, pa vjerujem da ce i Vasi savjeti i recepti uvelike pridonijeti ovoj neiscrpnoj temi :)
128 komentari:

 1. Sva ova ulja za suhu kožu koristim godinama i znam da sam jako dugo vremena šminku sa očiju i lica skidala isključivo bademovim uljem kupljenim u ljekarni jer mi mama nije dala novaca da kupujem kojekakve gluposti već mi je kupila ovo. I mislim da je to jedan od razloga zašto imam čisto lice. Divan i poučan post.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Mirna,

   to bademovo ulje sam ja cesto koristila, uglavnom za masazu dragoga, i svoje strije :)

   Izbriši
  2. Ćao, imam jedno pitanje :). Da li se za njegu koze mogu koristiti jestiva biljna ulja koja su hladno cijedjena i nerafinisana kao npr. ulje suncokreta , ljesnika, susama ili kostica marelice? Hvala 😉

   Izbriši
  3. Naravno, pod uvjetom da je 100% tno i hladno prešano.

   Izbriši
  4. Hvala puno, to onda dosta olaksava potragu :)

   Izbriši
 2. ja se sjećam da sam iz apoteke nabavljala nekakvu mješavinu aromatičnih ulja i baš mi je odgovaralo za kožu, ali mi je bilo malo preskupo...gdje ti preporučavaš da se ova prirodna ulja nabavljaju? koje su još opcije osim apoteka? iskreno mene uvijek strah da će ispasti da sz rafinirana iako piše da nisu...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. e da...zapravo sam htjela pitati koje renomirane proizvođače preporučavaš?

   Izbriši
  2. Ulja je najbolje kupovati na ovlaštenim mjestima, postoje i web shopovi u Hrvatskoj

   Malo proguglaj, najbolji proizvođači su Primavera, Kemig, Oshadhi, Pranarom...ima ih jos i mora na njima pisati da su hladno presana ili nerafinirana.

   Izbriši
 3. Volim kad imas deo namenjen suvoj kozi :) Volim ulja, cesto ih koristim i sad, kao domaci zadatak, trazim ulje makadamije i pravim ovu poslednju mesavinu

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja sam ga nedavno kupila na preporuku citateljica i sad se cijela s njime mazem. Jako lijepo hidratizira a ne masti :)

   Izbriši
  2. poz,imala bi jedno pitanje,ako mi mozete odgovoriti,kakvog je mirisa makadamija ulje,ja sam danas kupila i ima malo miris kao na uzeglo ustvari miris ulja,a u roku je proizvodjac biofarm,hvala

   Izbriši
 4. Odgovori
  1. Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja.

   Izbriši
  2. moze li se umjesto hidrolata lice naprskati termalnom vodom pa preko nanijeti ulje ?

   Izbriši
 5. ti si neverovatna! ovo ide u favourites pa na detaljno proučavanje!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prouci draga shine eye, danas su ulja kako je netko ovdje vec napisao, prava blagodat :)

   Izbriši
 6. Imam arganovo ulje i ulje ploda divlje ruže...dal je uredu da samo ta dva ulja pomijesam i u kojem omjeru?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ovisi kakvu kozu imas, i za sto mislis koristiti mjesavinu.

   Izbriši
 7. još jedan divan i koristan post, hvala ti, za jangu ulje nisam čula, zvuči isto jako dobro :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nema na cemu, znam da si i ti ljubiteljica ulja i sigurna sam da ces vec nesto smuckati :)

   Izbriši
 8. Sledeceg meseca ce biti tacno godinu dana od kako sam pocela da koristim cisto arganovo ulje za nocnu negu koze lica. Mislim da je to najbolja promena koju sam uvela u svakodnevnu negu. Koza mi nikada nije bila zdravija i elasticnija, manje se masti, i neverovatno je nezna, cak su mi se i flekice od bubuljica povukle. Prezadovoljna sam ;)

  Mada, uglavnom zene jos uvek nisu upoznate sa upotrebom ulja za negu lica, i plase se koriscenja istog, upravo iz neznanja. Svi znamo da je najlakse ( i najjeftinije) otici u drogeriju i kupiti serum ili nocnu kremu. Trebalo bi se malo vise pozabaviti negom na prirodan nacin ;)

  Fenomenalan post, kao i uvek ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala draga na preporuci i svom iskustvu.

   Odlicno si sve napisala :*

   Izbriši
 9. Super post, i ja sam sinoć napisala jedan o biljnim uljima za njegu tijela od glave do pete. Stvarno si sve lijepo objasnila i drago mi je što se polako budi svijest u ljudima i sve više prelaze na prirodnu kozmetiku. Nažalost, sitnica na koju si već upozorila, danas su ulja dostupna gotovo svugdje i po veoma niskim cijanama, zato je veoma važan ovaj dio sa skladištenjem i rokom trajanja na koji si također obratila pozornost. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ovo je zaista neiscrpna tema za pisanje i svaki puta naucim nesto novo, ili kroz vase postove ili kroz komentare.

   Tako je, danas ima puno ulja i zaista treba paziti kada se vec odluci na ovakvu njegu koje kupiti.

   Izbriši
 10. Odgovori
  1. Ja sam neki dan ostavila poprilicno novca u Kemigu na razna uljca koja sre mi hvalile i sad jedva cekam da krenem :D

   Suncokret cu uzeti u Dm-u, Alnaturino :)

   Izbriši
  2. I ja sam ga danas gledala, nisam bila sigurna trebam li nerafinirano ili hladno tijesano?

   Izbriši
  3. Treba zadovoljavati oboje, biti nerafinirano i hladno tješteno/prešano, a Alnaturino zadovoljava oboje :)

   Izbriši
 11. Ulja su zakon! Najbolje ih je kupovati u Kemiga jer oni opskrbljuju ostale dućane. Idem se sad namazati omiljenim uljem pšeničnih klica! ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slazem se, u Kemigu su ulja u startu povoljnija,jer dok stignu u ljekarne, cijena samo raste :D

   Izbriši
  2. Znaju biti razlike po 20-30 kn. Neki dan sam gledala Kemigovo avokado ulje u svojoj ljekarni 61 kn a u Kemigu 40 :P

   Izbriši
 12. odličan post! ide u favoritse!

  inače koristim bademovo ulje po zimi, nisam znala da jedno ulje nije dovoljno, meni baš paše kako se koža ponaša nakon njega.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Zuba :)

   Ako ti odgovara, ti nastavi. Najvaznije da si zadovoljna :)

   Izbriši
 13. Obožavam ulja! Super mi je što si ih ovako podijelila prema tipu kože. Bademovo ulje jako volim i još dok sam bila mala puno mi je pomagalo kod atopijskog dermatitisa, mama bi mi ukapala par kapi u kadu (bez ikakvih dodatnih gelova i sapuna) i alegija bi se smirila. I ulje divlje ruže sam probala za lice, super je :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prateci tvoj blog, primjetila sam da ih volis i koristis s zadovoljstvom.

   Bademovo ulje je stvarno zakon :)

   Izbriši
 14. Odličan post. Oduvijek obožavam ulja, koju moja suha koža naprosto posrče ;) Malo mi je žao što nisi spomenula i kokosovo ulje koje je također odlično, posebno za nas suhokošce :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Goga,

   nazalost, nisam mogla uvrstiti bas sva ulja, no nadala sam se da ce i citateljice sudjelovati kao i obicno. Kokosovo ulje, planiram koristiti najvise za kosu koja mi je zivi uzas u zadnje vrijeme :)

   Izbriši
 15. Odlican post, ovo je tipicna Dear Skin na djelu, ovakve tvoje postove navise volim.:-)
  Koristim ulja, za kosu, lice, za tijelo ponajmanje.Volim i etericna, narocito za opustanje, mirisanje doma u lampama i sl.
  Za kosu mi najvise gode ricinus zbog jacanja i poticanja rasta, uz to mi je posvijetljuje na fin nacin, pa mi se i to svidja. Volim i indijsku mjesavinu Brahmi amla ulja za kosu.
  Koristim ga i za trepavice.Bademom nekad skinem sminku sa ociju,ali rijedje,ali ga volim za njegu grudi i dekoltea.
  Skoro mi je mama nabavila ulje ljesnjaka, a ja hocu da uzmem to od kostica marelice.
  Svako jutro pijem maslinovo ulje koje rotiram sa lanenim ili uljem konoplje jer je to jako dobro za imunitet i probavni trakt.
  Sve u svemu-ya za ulja !!!:-)
  Idem sad ponovo procitati post i popisati zabiljeske u rokovnik :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Snow <3

   Vidim da i ti koristis naveliko :D

   Nisam znala da se ulja piju za imunitet. Znala sam da se grgljaju pa ispljunu. Morat ces mi to bolje objasniti a i mogla bi napisati koji post o tome. Imunitet nam je svima slabija strana :(

   Izbriši
  2. Ja sam negdje procitala da se jedna velika zlica suncokretovog ulja uzme u usta i mucka se u ustima i onako provlaci kroz zube i na kraju obavezno ispljune nakon 10ak minuta. Navodno ulje kroz sluznicu usta veze na sebe toksine iz krvi.

   Izbriši
  3. da , to sam i ja negdje procitala . a znam da su nase mame i tate redovno za dorucak uzimeli po kasiku ribljeg ulja , bljuc
   srecom danas postoje tablete , valjda je sastav identican

   Izbriši
  4. Ulje ćurokota, ulje divljeg origana i konopljino ulje su poznati kao jaki stimulatori imuniteta kao i prirodni antibiotic. Obicno se piju jedna kasika ujutru na prazan stomak prije dorucka i navece pred spavanje.
   Jako su ruzna za piti, narocito to prvo.
   Meni je trenutno jako lose zeljezo u krvi, ali cinjenica je da mi uprkos tome nije los imunitet, mozda od tih ulja i kojecega sto pijem.
   Izgooglaj malo, vidi sta bi ti odgovaralo, sva tri su dobra.

   Izbriši
 16. Ja isto jako volim ulja, počela sam ih koristiti nekih godinu, godinu i pol unatrag. Za moje mješovito lice jako volim jojobu (odlično kad mi lice poludi, umasiram navečer i ujutro je lice u puno boljem stanju dal se radi o prištićima, crvenilu, suhoći...) i argan, sjemenke grožđa malo manje, ali u kombinaciji s jojobom i eu lavande mi i ono paše. Suncokret mi nije pasao, nije mi se upijao nikako, ni sam ni u mješavini... A marelica mi uzrokuje potkožne gamadi. Lješnjak mi je još uvijek na wish listi. :) Najviše volim ulja umasirati nakon maske od gline. Imam i prirodnu aromakremu od Zimzelene koju jako volim.

  Šminku skidam bademovim i ricinusovim uljima, stopala saftam kokosovim uljem, kosu svime i svačime. ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jojoba je fantasticna. To je bilo moje prvo ulje ikada, jos prije puno godina.

   Suncokret nisam probala osim u ulju za skidanje makeup-a ali ono se ionako ispire.

   I meni je lješnjak slijedeci na popisu, a za tu kremu od Zimzelene sam cula jako puno pohvala !

   Izbriši
  2. Moze li link od Zimzelene kremice? :)

   Izbriši
  3. Imas recenziju i podatke kod Mell

   http://it-is-not-just-makeup.blogspot.com/2013/06/krema-za-lice-by-zimzelena-kozmetika.html

   Izbriši
 17. Koristim ulje lesnika vec dugo i obozavam ga. Samo ne znam otkud ti da se ulje jojobe koristi iskljucivo u kombinaciji sa drugim uljima... To prvi put cujem. Koristila sam ga samostalno i odlicno je

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lješnjak i jojoba isušuju dugoročno zato se preporučuju u mješavinama. Obično sama odgovaraju izrazito masnoj koži, no ako ti odgovara zašto ne?

   Izbriši
  2. Ulje jojobe (kao i uostalom sva biljna ulja) bi se trebalo korisiti u kombinaciji sa drugim biljnim uljima.
   Rijetko koje ulje će samostalno dati koži sve što joj treba.
   Jojoba je zaštitno ulje, ali nije baš hranjivo i nakon dužeg vremena samostalnog korištenja mogu se pojaviti problemi perutanja, crvenila, iritacija i neugodnog zatezanja kože. Naravno da neće napraviti štetu ako ga se koristi jednom tjedno, ali za svakodnevno korištenje definitivno ga je preporučljivo mješati sa drugim bijnim uljima. To je poznato onima koji se barem malo razumiju u ulja :)
   Lješnjak i jojoba super reguliraju sebum i odlični su u kombinaciji za masnu kožu, ali tada ih treba pojačati nekim hranjivijim uljem -naprimjer avokado (moje najdraže ulje :) )

   Izbriši
  3. Zaboravila sam dodati da mi se jako sviđa ova tema :) :)

   Izbriši
  4. Hvala Starleta, znala sam da ce ti se tema svidjeti :))

   Izbriši
 18. Kokosovo ulje je odlično za kožu i kosu, ja mažem sa njim i lice i telo, a nemam suvu kožu lica, medjutim, ne masti je, baš mi prija. Čini kožu mekom, ublažava fleke i sve ono što ne želim na licu. Koristim ga i u ishrani, naravno, kao i ostala ulja, samo je važno da budu hladno cedjena.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slažem se, iako kokosovo ulje se rijetko koristi u njezi lica , ali ako ti odgovara samo naprijed :)

   Izbriši
 19. Ja se jos nisam upustila u koriscenje ulja. Mada razmisljam o tome neko vreme i ovaj tvoj post je dosao kao porucen. Jako zanimljivo i poucno. Sad jos da se bacim na traganej za dobrim uljem.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Drago mi je da ti je bilo korisno, iako je ova tema neiscrpna i moglo bi se puno pisati o njoj :)

   Izbriši
 20. Spremam post za detaljno proučavanje :)

  OdgovoriIzbriši
 21. Citam i vidim da nisu spomenuta ulja kokosovo i maslinovo koja su savrsena za njegu lica,tijela i kose,pa mi zao jer zasluzuju biti na popisu :((((

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kako sam napisala u postu, nisam navela sva ulja koja postoje, mogu to nadopuniti novim postom. O maslinovom ulju sam pisala dosta u prethodnim postovima, kokosovo ulje se rijetko koristi u njezi lica a ono je bilo primarna tema

   Izbriši
 22. Obzirom da sam previše lijena za pravljenje mješavina (znam grozna sam :p) da li mogu par kapi jojobinog ulja dodati u svoju uobičajnu dnevnu kremu (trenutno koristim Balea aqua serum, ali čim njega potrošim prelazim na Loccitane angelique serum)? Da li bi ta kombinacija imala ikakvog efekta na moju masnu i dehdriranu kožu?
  P.S. Sve pohvale za blog, ovoliko korisnih stvari nisam ni na jednom blogu dosad našla/pročitala :))

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nisam Martina, ali ja ti ne bi savjetovala dodavanje ulja u kremu.
   Bolje da dodaš malo ulja na dlan i pomješaš sa kremom koju ćeš staviti na lice odmah.
   Tako ti se kreme neće pokvariti niti raslojiti.

   Izbriši
  2. Tako sam bila i zamislila, ali sam se pogrešno izrazila :) hvala na odgovoru :)

   Izbriši
 23. I ja sam dugo mislila kako ulja nikako ne mogu odgovarati mojoj mješovitoj koži.
  Nakon praćenja foruma i blogova o prirodnoj kozmetici i uljnim mješavinama, odlučila sam i ja probati.

  Z apočetak uzela 3 ulja, eteričnih sam imala doma (za prehlade i sl) i učinak je fenomenalan bio.
  Danas imam 2 police u frižideru koje su zauzete raznoraznim uljima :)

  Radim mješavine za lice, okoloočne, nokte, tijelo, kosu, maske, peelinge..ma sve.

  Noćna njega mi je isključivouljna, danju stavljam aromakremu ili kupovnu, ovisno o raspoloženju i osjećaju tog jutra.
  KOža je predivna, čista, glatka, nema ljuskanja, zatezanja i svrbeža.

  Najviše se preporodilo okoloočno područje koje je bilo užasno suho.
  Sad ujutro pomješam mrvicu ulja sa okoloočnom kremom, brzo se upije a koža je hidratizirana i nahranjena cijeli dan.

  Ima jako puno ulja, teško je navesti sve, a ovaj post je odličan. Navest će žene da istražuju same a dovoljno je otvoriti stranicu aromaterre i naći ćete popis i opis djelovanja svakog ulja :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slažem se Maša, aromaterapija je kompleksna stvar i ne moguće je sastaviti u jedan post

   Izbriši
  2. Maso mozes li da bapises kombinaciju ulja koje koristis za lice, takodje imam mesovitu kozu

   Izbriši
 24. Divan, divan post, zapisala sam nekoliko stvari da isprobam! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jedva cekam citati kod tebe dojmove :)

   Izbriši
 25. Koje ulje preporucujete za koristenje za okoloocno podrucje ?
  Sta mislite o ricinusu u te svrhe ? meni divno obavlja posao , bolje od svih antirida koje sam imala prilike isprobati . A trepke su mi nikada nisu bile duze i gusce

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako ti odgovara ricinus , samo koristi :)

   Izbriši
 26. Super post, iskreno nisam bila u prilici da koristim ulja za njegu lica.
  Jednom prilikom sam probala da skinem sminku sa ociju(sjenke, maskaru...) bademovim uljem na tuferu koji je bio natopljen vodom, ali nije mi je skinuo dobro, a i sve mi je masno ostalo oko ociju. Zanima me sta sam pogresno uradila?? :))
  Hvala na odg :****

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno da ce nakon uklanjanja sminke uljem ostati masno oko ociju, potrebno je nakon uklanjanja umiti se nekim blagim sredstvom.

   Ako nije dobro skinulo šminku onda je najbolje namociti blazinicu sa toplom vodom nakapati dosta ulja i držati 30 sekundi naslonjeno na oko da se šminka otopi. Kasnije samo malo proči blazinicom dok se ne ukloni sminka i to je to. Moralo bi skinuti sve.

   Izbriši
 27. Obožavam ulja na koži i kosi. Koristila sam maslinovo i divno je za kosu, makadamija je za kosu prekrasna, a trenutno koristim kokosovo za jako suhu kožu lica i obnavljanje kose. Moram reći da sam prezadovoljna. Odličan post! Keep up the good work! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala i drago mi je da si podijelila s nama svoja pozitivna iskustva :)

   Izbriši
 28. Čekali smo ovi post :D! I super je!
  Ja sam samo za tilo i kosu koristila samostalna ulja, badem, jojoba, makadamia...ljesnjakovo sam samo u trudnoci koristila i činilo mi se premasno za lice. Na licu sam samo skidala šminku s očiju s bademom i nije mi pasalo jer bi posli bila slipa od masnoce. Ona kupovna ulja za tijelo tipa suha nuxe,caudalie,melvita...koja Su mjesavine više ulja Su mi super i obozavam ih, a nanosim na mokru kožu posli tusiranja. Za lice koristim clarins lotus ulje i prekrasno mi je, lipo ujednaci ten, osvjezi, a manje se necistoca skuplja na licu. Lina sam malo za vlastite mjesavine :D, a i bilo bi me strah da nesto ne zeznem jer mi je više pun kufer problematicne face i pronalaska odgovarajuce njege! Puno mi je napeto arganovo ulje by l'erbolario za lice i decollete :D ali navodno je argan za suhu i anti age kozu pa ne znam bi Li mi odgovaralo. Takoder me privlace ona mullerova ulja,njihova vlastita proizvodnja, ali uopće ne znam ni šta ni kako ni koliko :D, a najlakše bi mi bilo uzet samo jedno ali kako kažeš da u mjesavinama bolje djeluju... :/
  I još me i anticelulitna ulja zanimaju :).

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala draga :)

   Argan je anti age ulje, ali ima i dosta drugih svojstava. Nije idealan u visokom postotku za problematičnu kožu jer može biti komedogen.
   Suha ulja nisu biljna ulja već mješavina silikona, caprylisa uz dodatak biljnih ulja, pa se to ne može uspoređivati sa pravim uljima.
   Biljna ulja nisu suha, ali ima ulja koja se brzo upijaju i dobra su za njegu tijela - makadamija, lješnjak itd.

   Ovaj post sam zamislila o njezi lica ali nastavit cemo s ostatkom tijela i ubaciti neke mjesavine za celulit , vec sam citala u komentarima u drugim postovima da su ulja jako uspjesna u uklanjanju celulita.

   Izbriši
 29. Odličan post, odličan!!! Kod tebe stvarno uvijek pročitam i komentare jer se mogu pronaći odlični savjeti i u njima. Kupit ću si lijepu bilježnicu i u nju zapisati sve ovo, planiram jednog dana početi koristiti ulja i sama si mućkati maske. Moja napaćena masna koža to treba! Samo se nadam da će OK reagirati na njih, bit ću jako tužna i razočarana ako se ispostavi da mi više odgovaraju "kupovni" proizvodi...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Istina, ja sam puno toga naucila kroz komentare citateljica, znam puno cura s masnom i problematicnom kozom koje su krenule na ovu kozmetiku i preporodile se.

   Vrijedi pokusati , uvijek se stignes vratiti na alkohol i salicilate.

   Izbriši
 30. bravo za post, odličan je :D
  doduše, nije da ni drugi nisu takvi ali ovaj nam svima treba :*

  OdgovoriIzbriši
 31. Također sam zaljubljenica u ulja već duže vrijeme a počelo je sa Staletom, drago mi je da mi je promijenila mišljenje jer sam mislila kao i većina masnokožaca da ulja ne smiju na masnu kožu jer od maslinovog sam dobila prve akne. Baš sam bila u zabludi :P Sad ih konstatno koristim i za sve, jedino mi kosa baš nekako odbija ulja i ne vidim neki efekt, jedino mi kokos odgovara. Pravim si kremice za lice, uljne mješavine, losione za tijelo, razne mazalice, maske za lice od gline koje mi održavaju čistoću pora :) U prehrani za jačanje imuniteta (moj favorit laneno ulje s posnim sirom i medom njam :)) primjetila sam i manje akni i prištica kada sam ga redovito konzumirala :) Favoriti su mi avokado i sjemenke grožđa :)
  Hoćem još ovakvih članaka! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Starleta je divna žena koja nesebično dijeli savjete i recepte .

   Drago mi je da si nam prenijela svoja iskustva i svoje savjete, hvala ti :*

   Naravno, o ovoj neiscrpnoj temi se ima puno za pisati :)

   Izbriši
 32. Odličan post, kao i uvijek jel :)))
  Koristim ulja već 2 godine, počela sam naravno s ricinusovnim za rast obrva i trepavica :D, a postupno su u moju kolekciju došla i ostala - kokosovo (koje koristim u prehrani, kao pakung za kosu i za mazanje nakon tuširanja), arganovo, sezamovo (odlično za čišćenje šminke), bademovo, ulje čajevca i palmarose (za gljivice dolje :D) :) Planiram nabaviti još avokadovo, širokolisnu lavandu i lješnjak :)
  Od hidrolata imam hamamelis koji je krasan i planiram ga opet kupiti čim ga potrošim :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga , imas odlican izbor i ulja i hidrolata.

   Posebno hamamelis koji fenomenalan hidrolat!

   Izbriši
 33. Moja "uljana historija" :D
  1. ricinus- da dobijem trepke k'o leptirova krila- how yes no! :D
  2. kantarion- da mi zacijeli kozu nakon sto je iscackam, nisam primjetila nista posebno, kasnije potrosila za njegu tijela i tu je bio bolji ali miris nije bas lijep...
  3. suncokretovo (alnatura)- za skidanje sminke o ociju- odlicno
  4. ulje od lana (alnatura)- isto za skidanje sminke s ociju-dobro
  5. ulje divlje ruze (alverde)- nisam ga koristila redovno pa ne mogu reci da li je dobro ili ne, ali onoliko koliko jesam-nije me privukao, i da, meni nema lijep miris. kasnije sam s njim mazala ruke i nokte i onda bacila, zbog mirisa..stvarno mi se ne svidja

  to je to, valjda, vrlo skromno :D
  a sljedeci na spisku je ulje grozdja...
  imam jos u planu i jojobu, argan, cicak, sezamovo, macadamia, ljesnjak...joj, polako :D ja bi najradije sve, al samo je jedno lice? :D

  i da, vec sam ti na fb-u pohvalila ovaj post, radujem se i buducim sa ovom tematikom, posebno me zanimaju tvoja nova iskustva.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bome imas dosta iskustva, pisat cu jos puno o ovoj tematici, posebno ce nam dobro doci mjesavine i recepti.

   Izbriši
  2. i da, zaboravih reci i maslinovo ulje, ali samo za ruke i nokte-odlican!
   nikako za kozu, imam neki osjecaj da je komedogen...i miris mi se nimalo ne dopada.
   i da, imala sam i ulje cajevca, ok ali nista sad posebno.
   A taj Kemig? Jel se tamo prodaju ulja u manjim kolicinama, recimo 10 ml?
   Ja gledam neka dr.pasha ulja, ali sve sto imaju, imaju od 30 ml, pa to mi je previse, radije bi uzimala od 10 ml i onda miksala.

   Izbriši
 34. Tek nedavno vas otkrila u blog formi.
  Mada odavno čitala na forum.hr,
  ime mi se urezalo, kao osoba čije savjete rado pročitam. <3
  Unazad godinu dana sam se zainteresirala za kozmetiku,
  kako preparativnu tako i dekorativnu.
  26 godina imam i suhu i dehidriranu kožu,
  te problematične hormone, koji onda rade probleme na licu.
  Da ne duljim, ne želim nikakav poseban savjet, jer ih ima jako puno u prošlim postovima,
  ono što mene muči je učinak svih tih preparata ?!
  Možda zvuči blesavo,
  ali ja ne vidim nikakve promjene, što god stavljala.
  Primjetim malo masniju kremu, ako je stavim...i to je to.
  Ma sve sam probala, i čudotvornu merz masku za oko očiju pa sve do nikelovih (pre)skupih kremica. i.... ništa.
  Sad se vodim logikom...bolje spriječiti nego liječiti,
  ali opet...

  kako znate da ste pogodile ?!
  iskustvo ?!

  Isprike na podužem postu.
  Inače zbilja ne postavljam pitanja jer sve pronađem u komentarima i Vašim svesrdnim odgovorima.

  Hvala unaprijed, Marijana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ovo je jedno jako dobro pitanje !!. I ja sam o svemu razmišljala i mislim da ova tema zaslužuje post u kojem cu ja iznjeti svoja iskustva a rado ce se i citateljice pridruziti svojim.

   Hvala Marijana :)

   Izbriši
 35. Dobra noc,odskora pratim Vas blog i veoma mi se svidja,imam jedno pitanje ustvari treba mi pomoc,kupila sam makadamia ulje biofarm proizvodjac u apoteci,u roku je,ali ima blago uzegli miris,ustvari vise kao vecina ulja,citala sam da makadamia natural oil onaj u smedje zelenoj ambalazi ima lijep miris ali znam da tamo nije samo ulje makadamije pa vjerovatno je to,vidjela sam u Vasim komentarima da imate i vi makadamia ulje pa bih Vas molila da mi kazete kakvog je mirisa,hvala puno,lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na citanju:)

   Upravo gledam na Biofarmovoj stranici ali ne mogu naci podatak da li je hladno presano ili ne? Da li je to naglaseno na bocici?

   Ulje makdamije ima orašast miris, mene ne podsjeća na užeglo, oksidirano ulje. Moje je iz Kemiga i nema dodatke parfema ili slicno pa pretpostavljam da mu je to normalni miris.

   Izbriši
  2. Da, ne bi smjelo mirisati na užeglo.
   Ima agano irašasti miris, malo specifičan, ali nikako ne na užeglo ulje. Znači osjeti se miris biljnog ulja (malo kao na salatu :D ) i orašast miris.
   Ta macadamia tretman koji spominjete je samos a dodatkom ulja makdamije, to nema veze sa biljnim uljem makadamije.

   Izbriši
 36. Pozdrav,hvala na odgovoru puno mi zmaci,hvala jos jednom.Navedeno je da je hladno cjedjeno/presano,nema navedenih drugih sastojaka,uzimala sam prije od biofarma jojoba i bademovo i bilo mi je ok jer rade od 50ml pa mi je prakticno a i cijena je uredu.Prvi put se srecem sa makadamijom a htjela sa kupiti i njihovo arganovo ulje pa se sad dvoumim.Ja sam iz Banja Luke i kod nas nema Kemig koji spominjete a ima puno proizvodjaca arganovog ulja i cijene variraju cak do duplo a sve navodno hladno presana,pa sad ucim :)pratim i dalje i lp

  OdgovoriIzbriši
 37. Treba mi ulje divljeg origana zbog kandide.
  Ali kako znati da je original? Posto danas sami prevaranti.
  P.s. Slucajo naletih na ovaj blog i jako mi se dopada. Ubedicete me da pocnem negovati kozu mada sam 60+ a dosta nemarna. Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prava i provjerena ulja, najbolje je kupovati od renomiranih proizvođača koji imaju certifikat . Gore u komentarima i postu sam nabrojala neke.

   Hvala na čitanju, bez obzira na godine, svaka žena se treba njegovati i ne smijemo zanemarivati barem osnovne stvari :)

   Izbriši
 38. Šta mislite o ovome?
  http://magazin.net.hr/ljepota/njega/dosta-je-bilo-objavite-rat-pristicima-i-aknama

  OdgovoriIzbriši
 39. Može li se negdje u Zg ( npr u Kemigu ) doć i onako kao u apoteci naručit neku mješavinu da ti oni sastave ili se mora pojedinačno svako zasebno ulje kupit i sam si mješat?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Može, posebno ti preporučam Terru Organicu

   Izbriši
 40. Postovanje!....kupila sam shea butter preko webshopa ( Oshadhi )250 gr.i,nazalost,neprija mi.Lice "bukne"pojave se bubuljice , koje nikad nisam imala.Mnogo sam stiva iscitala o njegovoj dobrobiti za kozu, ali meni ne odgovara? Zasto?...moram napomenuti da imam kapilarica po licu (samo na obrazima oko nosa).
  :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sve je vrlo individualno,ja koja sam sklona aknama i često koristim shea butter u niskim koncetracijama.Ne izaziva mi dodatne probleme, ali mi zatvara pore, kod mnogih prijateljica stvara totalnu katastrofu. Shea je gust i teško se upija pa se izbjegava u kozmetici za masnu i mješovitu kožu, shea je super ali se mora kombinirati u manjim koncetracijama sa ostalim sastojcima, rijetko kome odgovara samostalno na licu.

   Izbriši
 41. Samo da dodam....u zadnjih sest mjeseci sam pocela koristiti biljna ulja ,,,,( argan, plod divlje ruze, sjeme divlje mrkve,.makadamije i dr.nocurak koji i pijem.)....ali nekako sporo ide oporavak .Godinama sam se pogresno njegovala ,,,,,,ili mozda mnogoo ocekujem. :-D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nijedna kozmetika ne daje rezultate preko noći, dobro je da si krenula sa aroma kozmetikom ali rezultate ne možeš očekivati prije prvih 6 mjeseci do godine dana. Vrlo je važno i da pravilno koristiš i da su sastojci dobro formulirani za tvoju kožu.

   Izbriši
 42. Poštovana,
  koje ulje mi preporučujete protiv svrbeži vlasišta i seboroičnog dermatitisa? Hvala lijepa!

  OdgovoriIzbriši
 43. Ulje ploda divlje ruže. 60 minuta na vlasistu i potom isprati blagim šamponom

  OdgovoriIzbriši
 44. DOMA IMAM ULJE RICINUSA,SJEMENKI GROŽĐA,LJEŠNJAKA,SUNCOKRETOVO I KOKOSOVO.IMALA SAM I ULJE PLODA DIVLJE RUZE AL SAD BI ULJE VIT E

  OdgovoriIzbriši
 45. Dali je komedogeno ulje ploda divlje ruze??

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije, mada ga je bolje kombinirati sa još jednim.

   Izbriši
  2. Mislila sam ga koristit s uljem čistog vitamina e jer mi je njega ostalo nesto manje od 10ml.

   Izbriši
  3. Vitamin E je potencijalno komedogen, dodaj ga vrlo malo u biljno ulje ruže.

   Izbriši
 46. Da li bi mi itko znao reci sto znaci kada je neko ulje stabilno a neko nestabilno, te kako postupati sa svakim od njih?

  OdgovoriIzbriši
 47. Pozdrav, zadnjih mjeseci sam se jakooo navukla na ulja moju dugorocnu borbu sa aknama su pobjedila.... zanima me dali mogu ppmjesati ulje marelice i grozda ili postoje neka posebna pravila za mjesanja? imam mjesovitu dehidriranu kozu i ova ulja su mi se pokazala stvarno odlicnima

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slobodno ih pomiješaj u omjeru pola pola.

   Izbriši
 48. imam 35 g i uznazad 2-3 godine počela sam voditi više računa o svojoj koži njezi lica, imam prilično osjetljivu mješovito do masnu kožu s proširenim porama sklonima začepljenju, a okoločno područje mi je suho i počinju se već lagano stavarati lagane bore smijalice :)..Htjela bih vrlo rado početi s njegom kože na bazi ulja. Postovi su odlični i ima stvarno puno dobrih preporuka, samo u masi toga svega nisam sigurna od čega da počnem, ima li možda kakava preporuka s kojim mješavinama ulja bih mogla krenuti za lice i okoločno. Unaprijed zahvaljujem svima na pomoći :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Za lice svakako mješavina lješnjaka, jojobe i avokada a oko očiju avokado, argan, divlja ruža...

   Izbriši
 49. imam 22 godine i mještovitu kožu - suha na nekim dijelovima, na nekim normalna i ponekad masna u T zoni. odgovaraju mi prizvodu za normalnu do suhu kožu. njega mi je vrlo jednostavna jer nemam problema s nepravilnostima, krema 2x dnevno i čišćenje nježnim gelovima, i to ne uvijek svaki dan.
  kod kuće imam ulje avokada i argana (kemig), koristim ih u njezi kose, a ponekad i u njezi kože kad ju ne mogu nahraniti kremom.
  odličan post, napravit ću svoj miks :) može možda koji post o hidrolatima? ne spominju se toliko često kao ulja, a vrlo su važni.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odličan ti je izbor ulja, a o hidrolatima sam napisala post, potraži na blogu kao i o eteričnim uljima.

   Izbriši
 50. odličan post. Imam 30 godina i prije par godina otrkrila cudesna ulja i zao mi je sto nisam prije. Kombinaciju ulje kokosa i ricinusa ili argana sa dodatkom lavande koristim vec dugo. Preporodilo mi je tjeme sto se tice peruti i iritacije i kosa je bujnija i nahranjena i brze raste. Ricinus nekad stavljam i na trepavice i nokte al trebala bi cesce, ne sjetim se :) Argan dobar i za borice na celu mao masaze navecer i brise ih. Kokos nekad koristim i umjesto mlijeka za tjelo jer divno hidratizira kozu. Kao masnokozac za lice koristim kombinacije ljesnjaka, jojbe i sjemenki grozda sa par kapi etericnog ulja lavande ponekad. Preporodila mi se koza, cisca, nij masna i dehidrirana istovremeno. Manje se masti opcenito i sto mi je najbitnije pore su manje vidljive. Preporucam svima da krenu u sivjet ulja. Ima i dobrih kremica i losiona ali ni jedna mi dugorocno ne djeluje dobro kao ulja. Pozz iz ZG. Maja ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kako koristis argan ulje na celu,imam cisto ulje i imam osjecaj kao da su mi borice vise izrazene,stavljam na vlaznu kozu,😀😀😀

   Izbriši
 51. Supet post...toliko toga ima da se pomalo izgubim. Eh sad ja nemam nikakvih problema osim sto imam 40 god i mjesovitu vise suhu kozu a najveci problem je dehidriranost koze. Borim se svim sredstvima al me bas zanima koja bi ulja bila dobra za dehidriranost...

  OdgovoriIzbriši
 52. Pozdrav, koja ulja da koristim za masnu i mješovitu kožu lica sklonu aknama.Da li neko općenito ulje ili da se mješa vise ulja pa to na lice stavlja. Moze pomoc :)

  OdgovoriIzbriši
 53. Da li se moze arganovo ulje za kosu koristiti i za lice. Pozz.

  OdgovoriIzbriši
 54. Da li imate razlike izmedju arganovog ulje za kosu I lice,odnosno da li se moze arganovo ulje za kosu koristiti i za lice.pozzz.

  OdgovoriIzbriši
 55. Nabavila sam ulje jojobe, mogu li ga kombinirati samo sa uljem lješnjaka? Koliko kapi kojeg ulja bi trebala staviti za nanošenje jednom dnevno?

  OdgovoriIzbriši
 56. Imam ulje lješnjaka, eterično ulje čajevca i smilja. U kojim omjerima ih pomiješati i da li mješavina mora stajati u frižideru i koliko dugo? Da li se može recimo samo pomiješati na dlanu i namazati bez miješanja u posebnoj bočici?

  OdgovoriIzbriši
 57. Molim vas interesuje me dal je kokosovo ulje dobro za kozu koja je od copkanja crvena mislim na tackice i flekice?

  OdgovoriIzbriši