Biljna ulja u njezi kože





Sve više žena se okrece upotrebi biljnih ulja i prirodne aromakozmetike.

Kako sam i sama primjetila, puno ste korisnih i savršenih savjeta i recepata ostavljale u komentarima, stoga sam odlucila u suradnji s strucnjakom na ovom polju kozmetike informirati i ostale citateljice koje su manje upoznate s uljima i njihovim svojstvima u njezi kože.



Ako bi našu kožu gledali pod mikroskopom, vidjeli bi da je građena vrlo slično jednom zidu od opeke.  U tom slučaju opake bi bile stanice kože, a cement koji ih povezuje su lipidi.
Lipidi tvore čvrste veze među stanicama i na taj način stvaraju zaštitni omotač koji sprečava gubitak vode te štiti kožu od bakterija iostališ štetnih, vanjskih utjecaja.
Normalna, zdrava koža sama stvara potrebnu količinu lipida, no nažalost danas je zdrava koža  vrlo rijetka pojava.
Djelomično smo sami krivi jer prečestim pranjem i upotrebom agresivnih preparata za njegu narušavamo ravnotežu lipida, pa  se javlja perutanje, zatezanje, iritacije pa čak i pucanje kože. Osim što ovo nije ugodno niti estetski lijepo može biti i štetno jer koža gubi zaštitni sloj pa je bakterijama olakšan prolazak u kožu tj, organizam.
Kako bi suvremenoj koži pomogli da ostane zdrava, važno je da ju njegujemo preparatima koji će pomoći regenerirati njen zaštitni sloj.
Zašto prirodna biljna ulja?
Prvi razlog je taj što je naša koža polupropusna, što znači da će velik dio onog što na nju stavimo završiti u našem organizmu.
Kod korištenja biljnih ulja možemo biti sigurni u to što stavljama na svoju kožu.
Osim toga biljna ulja za razliku od velikog broja sintetskih emolijansa sadrže lipide od kojih se sastoji zaštitni sloj naše kože - fosfolipidi,  ceramidi, steroli, sfingolipid i kao takva su idealan izbor za njegu svih tipova kože.

Koja ulja odabrati?

Prvo bih željela naglasiti da se sve beneficije ovdje navedene odnose isključivo na HLADNO PREŠANA I NERAFINIRANA biljna ulja sa ispravnim rokom trajanja. Oksidirane masne kiseline štetne su po zdravlje jer mogu oštetiti stanice zato birajte ulja proizvođača koji imaju na bočicama istaknuti rok trajanja i pazite da su ulja ispravno skladištena (na tamnom i hladnom mjestu).

·          MASNA I MJEŠOVITA KOŽA

Ovaj tip kože je onaj koji najčešće prosvjeduje i na sam spomen primjene ulja na koži. Sama pomisao da na masnu kožu stavimo ulje je mnogima nelogična. U nedavnoj prošlosti su ulja često imala reputacije nečeg masnog, komedogenog i pogodnog samo za jako suhu kožu.
Postoje ulja koja su idealan izbor upravo za njegu masne kože jer reguliraju lučenje sebuma, nisu komedogena, brzo se upijaju i smiruju kožu. Bitan je samo pravilan odabir i postotak u mješavini.

Biljno ulja LJEŠNJAKA sadrži do 85% oleinske iseline i do 20% linolne kiseline. Pripada u skupinu brzoupijajućih ulja, a idealno je ulja za masnu kožu jer nije komedogeno, regulira lučenje masnoće, djeluje blago adstrigentno (steže kožu, pore), omekšava i vlaži kožu  te potiče cirkulaciju u koži.

JOJOBA vosak je sastavom vrlo sličan sebumu naše kože pa je idealan za tretiranje akni. Zapravo je koristan kod svih tipova kože u mješavinama, suhu kožu će štititi od isušivanja i vremenskih uvijeta, a masnoj će pomoći regulirati sebum. Korisno je i za tretiranje upalnih promjena na koži. Dodaje se u uljne mješavine u količini od 10-20%, a ne koristi se samostalno.

AVOKADO je ulje koje je pogodno za sve tipove kože. Sadži do 30% palmitinske kiselina, do 75% oleinske kiseline te manji postotak linolne kiseline. Tamno zelene boje je u na hladnom postaje vrlo gusto. Miris varira pa može biti vrlo blag ili specifičan (većini ne pretjerano ugodan). Koristi se kod svih upalnih stanja kože. Pojačava prokrvljenost, smiruje upale, vlaži kožu i omekšava ju. Idealno je u kombinaciji sa jojobom i lješnjakom u mješavinama za tretiranje masne kože. Avokado je ulja sa kojim ne možete pogriješiti bez obzira na tip kože.

SUNCOKRET ulje djeluje blago adstrigentno (steže pore), a idealno je za njegu svih tipova kože. Omekšava kožu, čini ju glatkom. Idealno je kao dodatak mješavinama kod masne dehidrirane kože, a i kod svih upalnih stanja kože. Suncokretovo ulje je odličan nosač eteričnih ulja jer prodire duboko u kožu. Nije komedogeno.

JANGU
je još jedno ulje koje je dobar izbor za njegu masne i mješovite kože. Bogato je linolnom i oleinskom kiselinom. Brzo se upija, ne ostavlja neugodan masni osjećaj na licu, regulira lučenje masnoće, a kožu ostavlja nahranjenom i ugodnom na dodir. Ima ugodan, blago orašasti miris.

Ulje sjemenki MARELICE sadrži do 68% oleinske kiseline i do 33% linolne kiseline. Omekšava, hrani i vlaži kožu. Pogodno je za sve tiove kože, a sigurno je i za masnu kožu, idelano je kod njege osjetljive kože sklone iritacijama i alergijama jer smiruje svrbež i nadraženost kože. Slabo je visozno pa se relativno brzo upija.

Ovo su ulja koja se najčešće koriste kod masne kože, a mješavine se slažu prema trenutnim stanjima i potrebama kože.

Jedna od mogućih mješavina biljnih ulja za masnu kožu bi mogla izgledati ovako:
15ml biljnog ulja lješnjaka
5ml biljnog ulja jojobe
5ml biljnog ulja jangu
5ml biljnog ulja avokado


Ukoliko je koža masna i dehidrirana onda mješavinu prilagodimo:
10ml biljno ulje lješnjaka
5ml biljno ulje avokada
5ml biljno ulje jangu
5ml biljno ulje jojoba
5ml biljno ulje sjeme marelice

·          SUHA I ZRELA KOŽA

Suha koža ima poremećaj u stvaranju lipida (nije sposobna sama stvoriti potrebnu količinu lipida) i zato joj je potrebno dodatno hraniti hranjivim biljnim uljima.
Zrela koža je često suha i tanka, te gubi elastičnost. A suhi tip kože skloniji je nastanku bora.
Često osobe se dehidriranom kožom koriste pogrešne preparate za njegu (hranjive kreme) pa si time naprave dodatan problem. Suha koža je tip kože, dok je dehidracija stanje kože koja se može javiti kod bilo kojeg tipa kože.
ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, sadrži i karotene, vitaminom E i razne sterole i ksentofile. U aromaterapiji se koristi za njegu suhe i zrele kože,  kože koja gubi elastičnost i koži sklonoj nastanku bora. Ulje argana je protuupalno, pa se često koristi kod svih upalnih stanja kože kao što su dermatitisi i psorijaze.  Pokazuje i antialergijski učinak. Odličan izbor za njegu suhe kože. Obično se koristi u uljnim mješavinama koncentraciji od 10 – 30%.
BADEMOVO ima prepoznatljiv miris, a sadrži 62‐86% oleinske kiseline i 20‐30% linolne kiseline. Bademovo ulje je pogodno za sve tipove kože, a posebno za suhu i stanjeno kožu. Namijenjeno je suhoj i osjetljivoj koži, koži sklonoj svrbežu i iritacijama, te za njegu osjetljive dječje kože.
MAKADAMIJA je ulje koje u sastavu sadrži oleinsku kiselinu te vrlo visok sadržaj plamitoinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože, a kako koža stari postotak te kiseline znatno pada. Takav sastav čini biljno ulje makadamije idealnim za tretiranje suhe i zrele kože. Izvrsno je i u njezi kože oštećene suncem. Ugodnog je, orašastog mirisa i brzo upijajuće. Stabilno je i sigurno za korištenje.
Ulje SJEMENKI NARA je ulje jedinstvenog sastavu u kojem dominira se vrlo rijetka punicična masna kiselina. Takav sastav ovog ulja djeluje protuupalno i vrlo regenerativno. Zbog svoje visoke cijene biljno ulje sjemenki nara nalazi se u vrlo skupoj, luksuznoj kozmetici. Koristi se u tretmanima bora, potiče regeneraciju kože, djeluje na ožiljke i koristi se kod suhe i stanjene kože.  Ovo ulje je vrlo viskozno pa se najčešće miješa sa drugim, laganijim uljima kako bi se ubrzalo upijanje.
Ulje NOĆURKA bogato je gamalinolenskom kiselinom. Iako je puno popularnije za oralno uzimanje, ulje noćurka se u kozmetici koristi za liječenje ispucale kože sklone dermatitisu i psorijazi. Osim toga regulira lučenje sebuma i vlaži kožu. Pogodno je za suhu i zrelu kožu, te kožu sklonu borama u koncentraciji od 20-30%.
Ulje PLODA DIVLJE RUŽE izrazito je dragocjeno kozmetičko ulje. Prepoznatljive je crvene boje zbog karotenoida, a sadrži 44% linolne i do 37%  alfa-linolenske kiseline. Ovo ulje koristimo u tretmanima oštećene kože, kod suhe i zrele kože sklone borama, za tretiranje ožiljaka i općenito kožu kojoj je potrebna regeneracije. Potiče sintezu kolagena.
Ulje PŠENIČNIH KLICA sadrži palmitinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Zbog vrlo visokog udjela vitamina E korisno je u tretmanima protiv bora i ožiljaka, oštećene i ispucale kože. Ulje je vrlo hranjivo pa je odličan izbor za njegu suhe kože. Regenerira kožu oštećenu suncem. Ulje je komedogeno, a oprez je potreban kod osoba koje su alegrične na pšenicu.
SHEA MASLAC sadrži stearinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Tradicionalno se koristi za zaštitu kože od vanjskih utjecaja. Intenzivno vlaži kožu pa ga koristimo kod suhe i zrele kože. Protuupalni učinak ga čini zanimljivim za tretiranje upalnih stanja kože kao što su dermatitisi, psorijaza, seboreja i akne.  Cimenta kiselina mu daje sposobnost zaštite kože od UV-B zračenja.  Odličan je za njegu i zaštitu usana, kao i u kremama za ruke.
Jedna od mogućih mješavina za njegu suhe kože:
10ml biljno ulje avokado
5ml biljno ulje makadamije
5ml biljno ulje sjemenki nara
5ml biljno ulje pšenične klice
5ml biljno ulje ploda divlje ruže

Ukoliko želimo djelovati i na bore moožemo mješavinu prilagoditi:
10ml makadamije
5ml argana
5ml pšeničnih klica
5ml ploda divlje ruže
5ml sjeme nara
Ovo su samo neke od nebrojeno puno mogućih kombinacija i samo neka od puno biljnih ulja, a mješavine se prilagođavaju trenutnom stanju i potrebama kože. Koncentracije ulja nisu uvijek iste, a niti ulja koja koristimo ne moraju biti uvijek jednaka i u jednakim količinama. 

SUNCOKRETOVO ULJE : odličan odabir za uklanjanje makeup-a za sve tipove kože jer se ne upija prebrzo pa fino klizi na površini i otapa nečistoće ,

Idealno ulje u kombinaciji s ricinusom , ne isušuje i nije komedono.

Kako koristiti ulja?

Prevenstveno je važno da mješavine ulja budu usklađene. Najbolje je kombinirati nekoliko vrsta biljnih ulja, jedno biljno ulje gotovo nikada nije dobar izbor niti za jedan tip kože, pa ako želite isprobati prirodna ulja u njezi kože i vidjeti odgovara li vam taj način odaberite nekoliko biljnih ulja. Korištenjem samo jednog biljnog ulja vrlo brzo ćete doći do zaključka da ulja ne odgovaraju vašoj koži. Zapravo, nisu ulja kriva već način na koji ste ih koristili.
Ulja se nanose na način da nekoliko kapi uljne mješavine utrljate u vlažnu kožu koju ste najprije naprskali hidrolatom prema tipu kože.
Obično se koriste navečer, a za dnevnu njegu se koristi aromakrema (ili krema po izboru).
Na početku sam naglasila da je važno korisiti hladno prešana i nerafinirana biljna ulja sa ispravnim rokom trajanja. Ukoliko ulje promjeni miris vjerojatno je oksidiralo (užeglo) i više nije sigurno za upotrebu.

Ulja  je najbolje kupovati od renomiranih proizvođača . Cijene su veće u odnosu na ulja koja vidite po drogerijama i marketima, ali time Vam je garancija da ste kupile pravo nerafinirano ili hladno prešano ulje.

Kako prepoznati rafinirana od nerafiniranih ulja:


- Hladno prešana ulja se rijetko nađu u običnim ljekarnama, najčeće bademovo u ljekarni je rafinirano.
- Uglavnom postoji nekoliko kombinaicja rafiniranja, neka ulja mogu biti hladno prešana i naknadno rafinirana (npr dezodorirana.)
- Najlakše je prepoznati hladno prešana i nerafinirana ulja po mirisu, koji je najčešće biljni i često intenzivan.
- Također rafinirana ulja su rijeđe teksture, dok su nerafinirana viskoznija. 
- Na etiketi mora biti naznačeno da je ulje hladno prešano i nerafinirano.

Ovdje nisu navedena sva ulja koja postoje i koja se mogu ukombinirati, pa vjerujem da ce i Vasi savjeti i recepti uvelike pridonijeti ovoj neiscrpnoj temi :)




Oznake: , , , ,