Gostujući post : Nastupajuća era fotošopiranih blogerica


Piše: čitateljica domaćih i stranih beauty blogova  Coco...




Već i ptice na grani znaju da su sva ta krasna lica u časopisima, tv reklamama i ogromnim billboardima obrađena pomoću raznih programa za obradu fotografija. Fotošopirane, retuširane, ispeglane do savršenstva. Žene bez ijedne bore, bez pora, prištića, fleka, pjega i neujednačenog tena. Imaju ten kao iz snova, zar ne? Mislim da ne postoji niti jedna punoljetna osoba koja zaista vjeruje da takve žene postoje i koja je svjesna da je sve to varka, prevara. Kada prelistavamo časopis koji je pun tih savršenih žena i kada pročitamo koji su proizvodi korišteni za taj look, sumnjam da će ijedna povjerovati u reklamu da ukoliko kupi taj proizvod, izgledat će kao ta manekenka/glumica/pjevačica sa slike.


Upravo iz tog razloga, pratimo lokalne (i internacionalne) beauty blogerke koje su stekle reputaciju iskusnih i iskrenih 'žena preko puta'. One su „obične smrtnice“ kao i njihova ciljna publika. Više vjerujemo njihovim recenzijama, savjetima jer od bloganja ne stiču nikakvu materijalnu korist već im je to hobi (u većini slučajeva, posebno na balkanu). Upravo iz tog razloga, beauty blogovi su doživjeli neviđeni boom i niču kao gljive poslije kiše. A samo najuspješniji opstaju. Opstaju  one iskrene i iskustvom potkovane beauty blogerke.. Svaka blogerka čija riječ djeluje iskreno, one koje se  obračaju sa velikom dozom poštovanja i ljubaznosti i svojim čitateljkama nesebično pružaju  svo znanje koje posjeduju u vezi kozmetike. Volim blogerke koje pišu  iz svog ličnog iskustva i zagovaraju diskusiju i razmjenu mišljenja. 

  Kako lično ne posjedujem svoj blog već godinama pratim tuđe, dosta puta sam znala naletjeti na fotošopirana lica blogerki. Ono što sam prvo pomislila jeste: pa zar i Vi idete tim putem, kao i cijeli svijet? Zašto, koji je razlog? Zar nije dovoljno što nas cijela kozmetička industrija laže i vara, nego sad i 'beauty blogerke preko puta'?


Da li su u pitanju neki kompleksi ili način da si uberu komplimente o savršenom tenu od svojih čitateljica i tako sebi napumpaju ego? Mnoge čitateljice, koliko god godina imale su prilično naivne i često ne znaju da su fotografije obrađene i svim srcem misle da takav ten zaista posjeduje ta blogerka koja je koristila navedeni serum, bb kremu ili puder. I šta onda slijedi? Čitateljice prvom prilikom nabavljaju taj proizvod, sa nadom da će isto imati ten kao dotična blogerka. A šta se zapravo dešava? Ništa, nisu dobile divan ten kao blogerka, ne znaju u čemu je problem, budu razočarane, depresivne i tužne. Jedino što im preostaje jeste da prihvate svoju zlu sudbinu i da se dive toj sretnici sa tenom iz snova.

Međutim, mene sada zanima, koliko čitateljki poput mene, zaista znaju istinu o fotošopiranim blogerkama i koje mišljenje imaju u vezi svega toga?!
Da li znaju prepoznati obrađenu fotografiju ili pak ne? Vjerovatno zna onaj dio koji se nekad služio takvim programima a ostali?
Da li mislite da je uredu kada naše voljene blogerke retuširaju svoje slike i kriju realno stanje svog tena? I ukoliko to rade, da li mislite da bi to trebale naglasiti u svojim recenzijama?
Da li je blogerka „dužna“ da kaže da obrađuje svoje fotografije ili je to čisto njena slobodna volja i izbor?

Zaista bi voljela da čujem ostala mišljena u vezi ove teme i nadam se da se taj trend fotošopiranih blogerki neće proširiti već suprotno.

I za kraj, malo sam se poigrala i „sredila“ našu dragu Martinu, kako bi izgledala da je jedna od tih fotošopiranih blogerki. Kako Vam se čini?



Oznake: , ,