Suradnički post : Moja njega ruku i noktiju by Ana -bug_lady




Vrijeme je za prvi suradnički post na mom blogu. Danas za Vas piše Ana, poznatija pod nickom bug_lady. 
Žena koja ima toliko lijepe nokte i za čijim manikurama uzdišem godinama na forumu hr.

Prepuštam Vas Ani:



Drage moje,

Ne mogu vam opisati koliko sam se obradovala kad sam vidjela poziv od Dear Skin da se javimo kao guest bloggerice. Poslala sam joj mail nakon otprilike 10 sekundi razmišljanja i skromno se prijavila :), a ona me rado prihvatila.
Tema koja mi je odmah pala na um je njega ruku i noktića, s obzirom da je to jedna od mojih opsesija. Tema je ogromna i u jednom postu je nemoguće pokriti sve aspekte njege, no pokušat ću se dotaknuti svega po malo u postu, a ako Vas nešto zanima, možemo neki sljedeći tekst posvetiti specifičnom dijelu njege ili problemu koji vas muči.
Često mi se prijateljice žale da imaju suhe ruke, da im se listaju nokti ili pucaju. I to već godinama. S obzirom da sam i sama imala te probleme, i uspješno sanirala, mislim da mogu ponuditi nekoliko, nadam se, korisnih savjeta.
Gorljivi sam zagovornik brige za tijelo i održavanja balansa, od vježbanja poput yoge koja nam donosi višestruke koristi do prehrane sa kojom možemo riješiti 80% svih problema. Postoji izreka u koju vjerujem: ''health is reflected from the inside out’’ pa stoga unošenje dovoljno vode i nutrijenata osigurava zdravlje kože i noktiju. Zdravi nokti su znak zdravog tijela. Nokti su građeni od keratina, proteina koji se nalazi i u kosi i u koži. Osim keratina, ključni vitamini su oni iz B-kompleksa, C, A, E, D, te kalcij, cink i željezo. Ukoliko naše tijelo nema dovoljno tih nutrijenata ili ih ne absorbira na adekvatan način (usljed bolesti, stresa itd.), to je odmah vidljivo na našoj koži, kosi te noktima koji postaju krhki, lomljivi ili se listaju. Osobno sam sama iskusila te probleme jer sam usljed teške insuficijencije željeza imala izuzetno lomljive nokte koji su se jako listali, no ključno je da sam stanje prepoznala i riješila. Ukoliko niste u mogućnosti prehranom riješiti problem, postoji niz preparata sa kojim možete nadoknaditi manjak vitamina poput specijalizianih pripravaka keratina, onih koji ubrzavaju proizvodnju keratina ili vitamina za kožu/kosu/nokte.
Njega ruku i noktiju je jednako važna kao i njega lica, no to je jako često zaboravljeno i zanemareno. Kaže se da ruke otkrivaju stvarnu dob i to zato jer s vremenom koža gubi tonus, te dođe do stvaranja bora, pjega i drugih znakova starenja. Sa malo pažnje, u par koraka možete osigurati zdravlje i lijep izgled ruku.

Zaštitite ruke kremom – iako svi imamo kremu sa zatitnim faktorom za lice, zaboravljamo da je i ruke potrebno štititi. One trebaju vlagu, ali i SPF zaštitu. Kod odabira kreme, volim one sa glicerinom, no među stotinama krema sa ureom, vitaminom E, karite maslacem itd... sigurno ćete naći one koji vam savršeno odgovaraju. Koje god odabrali, samo je jedno pravilo – mazati, mazati i mazati! Što češće.

Briga za kožicu oko noktiju – baš kao i ruke, i nokte je potrebno vlažiti. Najjednostavnije je utrljati kremu za ruke dodatno i oko svakog nokta. Ako je kožica oko noktiju jako suha na tržištu postoji niz specijalnih kremica i ulja za kutikulu a preporučam i obilato namazati ruke i nokte kremom te staviti pamučne rukavice preko noći. Kožicu ne režite već lagano potisnite štapićem.

Nosite rukavice prilikom obavljanja kućanskih poslova  – nema mi ništa gore od osjećaja suhih ruku nakon pranja suđa ili kad vidim da mi je izloženost vodi uništila manikuru. Sav trud koji uložite u održavanje ruku/noktiju vam može propasti ukoliko perete suđe bez rukavica (jer topla voda isušuje i miče prirodna zaštitna ulja) ili čistite kuću sa kemikalijama koje mogu uzrokovati crvenilo i suhoću. Znam da je nespretno i nezgodno, ali ja sam se naviknula nakon samo nekoliko puta.

Redovita manikura  – ne budite ljeni lakirati J. Pi tome imam 2 pravila - korištenje zaštitnih baznih lakova je obavezno te lak treba skinuti nakon 3,4 dana. Baznih lakova ima nebrojeno puno vrsta: ako vam se listaju koristit ćete one sa formaldehidom, ako pucaju sa proteinima, a za održavanje zdravih noktiju preporučujem proteinsko/vitaminske baze. Osim toga, one djelomično štite i od bojanja noktiju sa lakom. Volim nalakirane nokte, ali redovito skidam lak nakon 3, maksimalno 4 dana jer se nokti isušuju te bojaju nokat. Kada skidate lak, nemojte trljati blazinicom natopljenom acetonom već ju prislonite na nokat, držite te povucite. Za skrarićavnje i oblikovanje koristite kristalne rašpice koje rade sealing nokta te dodatno spriječavanju listanje.
Utrošak vremena? 10-15 min po manikuri, vrijeme koje svatko od nas može izdvojiti s vremena na vrijeme. Sa brzo sušećim nadlakom koji osuši sve nalakirane slojeve doslovno u nekoliko minuta, vrijeme koje ćete potrošiti na manikuru više nije izgovor.

Vaši nokti nisu alat   Koliko puta se zaustavim da nešto potisnem, podignem ili sastružem. I nakon što mi je nokat puknuo po stoti put – naučila sam ih ne koristiti kao alat.

I za kraj da vam pokažem moje proizvode za osnovnu njegu noktiju:

1.       Kremice i ulja za njegu kožice oko noktiju

-          P2 cuticle gel sa medom i propolisom: kupila sam ga u Njemačkom DM-u za 2,5 € i od tad je nezamljenjiv u njezi. Nimalo ne masti, brzo se upije i vidim da mi je popravio stanje kožice. U mjesec dana sam potrošila pola bočice.

-          P2 cuticle cream sa marelicom: također kupljena u Njemačkom DM-u, vrlo hranjiva te ugodnog mirisa. Brzo se upija i lijepo njeguje. Na žalost, ne sjećam se koliko je koštala ali nije preko 3 €.

-          TRIND Nail Balsam: nije na bazi ulja te sadrži biotin. Možete ga nalakirati na nokat prije svake baze (ostavi se minutu dvije na noktu) ili koristiti samostalno. Pomože dodatnom vlaženju nokta.

-          Orly ulje: koristila sam ga dok nisam prešla na P2 proizvode. Iako je dobro, sad mi samo stoji zanemareno.

-          Poshe krema za zanoktice: dobra dnevna kremica na jazi ulja jojobe i aloe vere, ugodnog mirisa.


-          BIO-H-TIN Nagelcreme Plus kremica za nokte i zanoktice: savršen proizvod koji pažljivo nanesem oko nokta svaku večer prije spavanja. 
      Ne samo da nahrani i navlaži već mislim da mi od nje nokti i brže rastu. Možete ju naručiti u Zagrebu u ljekarni na Dolcu ili kupiti u ljekarnama u Njemačkoj (za 6,99 €) i Austriji (oko 7,50 €).


1.       Bazni lakovi
– upotrebljavam ih zavisno od stanja noktiju. Seche Rebuild koristim kada mi se nokti jako listaju. Kada se prestanu listati prelazim na Seche Retain. Seche baze sadrže formaldehid koji veže slojeve nokta. U zadnje vrijeme sa noktima nemam nikakvih problema te ih održavam sa proteinskom bazom Nailtiques. Napomena – nemojte se bojati formaldehida u bazama. On je opasan u plinovitom stanju i u većim koncentracijama pri dugoročnoj izloženosti, tako se njegovom prisutnošću u bazama nemojte uopće zamarati.


1.       Nadlakovi

-          Čak i ako lakirate nokte 1x godišnje brzosušeći nadlak je poizvod koji jednostavno morate imati! Odabrali vi Seche Vite ili Poshe, on će vam u par minuta potpuno osušiti lak i možete nastaviti sa daljnjim aktivnostima bez straha da ne uništite manikuru. Iako daju i sjaj, ja volim koristiti poseban nadlak za sjaj (najdraži mi je Mega Shine od Sally Hansen) iako on sporije suši lak nego brzosušeći nadlak. Sve naručujem sa eBay-a.


1.     4.  Ostalo
-          Nokte oblikujem i skraćujem isključivo sa OPI kristanom rašpicom. Neuništiva i najbolja J. Dodatno zatvara slojeve nokta pa vam se neće listati. Naručite ju na eBay-u ili preko Click2Chic.hr
-          O Aveo badem odstranjivaču laka za nokte pjevaju već i vrapci na grani. Jeftin, učinkovit, ne isušuje i ne ostavlja bijele tragove. Možete ga nabaviti u Mulleru, 125 ml za 3,90 kn.
-          Nakon nebrojene isprobanih krema za ruke zaustavila sam se na ovoj: Cien SOS Hand Concentrate. Krema bez mirisa, silikona i parafina, njeguje nevjerovatno dobro, a sve to za samo 10 kn u Lidlu. Gusta je i teže se razmazuje, ali vjerujte mi – to je zaista ultimativna krema za ruke.


I zašto se trudim – jer volim uredne lijepe nokte J i mislim da ruke odražavaju jako puno toga.

Jedna od kojih zadnjih manikura sa OPI Dutch 'Ya Just Love OPI?



Koliko vi njegujete svoje ruke i nokte? Postoje li možda teme o kojima bi voljele znati više? ;)

Pozdrav svima
Ana
bug_lady

Oznake: , , , , ,