Suradnički post: Njegova visost MIR by Monica

Posted by Dear Skin at 13:04Sa velikim zadovoljstvom, danas imam za Vas gostujući post moje čitateljice Monice, žene s puno životnog iskustva kako u kozmetičkom svijetu, tako u mnogim životnim sferama koje itekako utječu na mentalno, fiziičko zdravlje , a u konačnici na zdrav i njegovan izgled.

Nadam se da će što više žena pročitati što nam Monica poručuje, a posebno mlade djevojke.
Prepuštam Vas Monici:Lijep pozzić svima , dugo čitam Martinu i na prvo čitanje dogodila se kemija jer je to , po meni, uzimam si to pravo da komentiram bio jedan realan, prirodni, životni i iskreni blog kao i način kako obrađuje teme. Tako sam se i ja našla u tom krugu i eto me .

Voljela bih s vama podijeliti važnost nekih velikih- malih životnih
 mudrosti , ali koje su naaaaajjjjjvažniji dio naše ljepote, mira i sreće!

 Ne , nisam ja new age guru samo jedna mudrija žena koja voli dijeliti svoje iskustvo .
Pa krenimo , nadam se da će ovo biti lijepa avantrua. Dakle, easier said, than done, ili u slobodnom prijevodu" lako tako, ali ajde ti".
Njegova visost MIR.

 Ogomna tema, ali za njeno otvaranje naznačila bih važnost mira u našem unutarnjem biću. Postoje u nama neke dubine koji ni sami nismo svjesni, neki prostori u našoj duši koje ne dotičemo tako često, a koji bi bolje trebali upoznati.
 Tzv. "radom na sebi" , godinama koje bi ti trebale donijeti neke spoznaje ( ne nauče svi na greškama, i samoj mi je TREBALO :))) , introspekcije....sve su to neki putevi koji nas vode do uspostvaljanja mira. Potrebno je i malo praktičnog znanja o tome kako to postići. Radi se o uspostavi veze sa samim sobom, o snazi samokontrole u kriznim situacijama koje nas snalaze na dnevnoj bazi ( to je bitno) . To je proces koji taje, to se vježba , to trening i to je jedini način da ozdravimo i da postanemo bolji a onda na kraju i ljepši.
Ja jako volim kozmetiku ,ali NE POSTOJI , NE POSTOJI ta kozmetika koja će uljepšati tugu u očima, razočaranje, nevoljenje samog sebe. Znam , nije lako se probuditi odjednom veseo i zabavan i prpošan (ima nešto i u sretnoj naravi), ali uz mir koji moramo pokušati uspostaviti još jedan ključni trenutak je VOLJETI SEBE.
To je tema sa dubokim korijenima u prošlost, ali "ti si prekrasna djevojčica, i lijepa baš takva stvorena kakva jesi, jer si jedinstvena na  cijeloj planeti, ne postoji još jedna ti..."
Dok ne naučimo voljeti djevojčicu u nama , nećemo nikad biti lijepe žene. To je bio jedan mali uvod u svijet nevidljivog , ali tako važnog za svaki život žene.

Mislim da , obraćam se ovim putem samo djevojkama i ženama, ženama zbog kulture u kojoj odrastamo, zbog društva, zbog tradicionalnog odgoja , utjecaja u kojima smo spoznavale ključe stvari za žensku psihu i ponašanje prema samima sebi , rezultiralo više servilnim načinom razmišljanja (iako mnoge teško priznaju) nego proaktivnim za sebe i svoj život. Nije se nikako lako izboriti  za svoj stav u braku, vezi , društvu . Nije lako jer ništa se ne događa preko noći ( samo što ujutro sviće novi dan) :-) .
I to je proces koji traje i koji uvijek treba trajati.
Jako je važno shvatit da se moramo otrgnuti od svega što nam je nametnuo odgojem, jer ćete to vjerojatno shvatit kad pogledate unazad , da to i niste možda vi sa svojom naravi , svojim željama i snovima. I to je ok , samo je važno isto shvatit da svaki roditelj ne razmišlja o tome, svatko tko ima djecu zna samo svoj način , pokušava napraviti najčešće najbolje što može...ali to ponekad, kad odrastemo i nije to najbolje. Ne treba samo imati grižnju savjesti i misliti da ako mislimo drugačije od naših roditelja da ih izneveravamo isl...ne , to pravilan put da upoznamo sebe, da sebi obajasnimo stvari i situacije na svoj način, samo DOZVOLJAMO DA NAS NAŠE ISKUSTVO NAUČI NOVI SPOZNAJAMA. IT; ok :-)

I na kraju ovog dugog posta, voljela bih da ste shvatile moju poruku, da sam bar malo načela nečije novo razmišljanje , da vam se bar malo svidjelo...i zadnje da ste shvatile važnost mira, pronalaženja pravog puta za sebe i volite sebe drage žene , djevojke , veselite se sebi i uživajte u tome što ste žene , a s time dolazi i ljepota .


 Hvala vam na čitanju i hvala tebi Martina!!!

33 komentari:

 1. Draga Monica, hvala ti na ovom itekako korisnom postu. Nažalost, tempo života je takav da živimo 24 sata pod stresom , malo spavamo, loše se hranimo, ne radimo apsolutno ništa na svom unutarnjem miru..sve to itekako utječe na izgled.
  I samoj mi je tako u posljednje vrijeme, toliko sam pod stresom da ne pomaže ni najkvalitetniji makeup . Odlučila sam itekako poraditi na svom unutrašnjem miru, posvetiti se sebi, svojim mislima , hobijima i dragim ljudima.

  Hvala ti !

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne moram ti reći zahvala na prilici da pišem o nečemu jako važnom u životima žena a posebno djevojaka

   Izbriši
 2. Odlično, dugo pratim, nikad ne komentiram, ali ovo je svakako post koji ću posebno pohvaliti.
  Što draga Martina ne znači da tvoji nisu dovoljno dobri, već nakon tvojih trčim u parfumeriju po novitete pa ne stignem komentirati. ;)
  T.B

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hahaha, hvala draga T.B. Ja sam žena koja ima puno iskustva s korištenjem kozmetike ,Rad na sebi, svom vlastitom miru ,psihi, a u konačnici biti zadovoljan sobom tek učim i presretna sam što ima žena koje su to naučile i svojim iskustvom mogu naučiti kako mene tako i sve kojima to nedostaje.
   Najteže je kada cijeli život daješ sve od sebe , a zanemaruješ sebe i svoj mir :/

   Izbriši
  2. Hvala na komplimentu

   Izbriši
 3. Monica je totalno u pravu. "Ja jako volim kozmetiku ,ali NE POSTOJI , NE POSTOJI ta kozmetika koja će uljepšati tugu u očima, razočaranje, nevoljeneje samog sebe. Znam , nije lako se probuditi odjednom veseo i zabavan i prpošan (ima nešto i u sretnoj naravi), ali uz mir koji moramo pokušati uspostaviti još jedan ključni trenutak je VOLJETI SEBE." Ovaj deo mi se posebno dopao i mislim da u njemu leži čitava srž. Hvala Monici da divnom i poučnom tekstu

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na lijepom komentaru i mislite na sebe drage djevojke i žene jer to nitko neće umjesto vas, a kad netko i bude to učinio znat ćete da ste toga vrijedne. U svakom slučaju Hvala zdrava kosa

   Izbriši
  2. Hvala zdrava kosa jer nitko nas neće više voljeti od nas samih , točnije mi to moramo prve a kad netko to i učini za nas znat ćemo da smo vrijedne toga

   Izbriši
 4. Odlična tema!:) Pre par meseci sam pročitala knjigu Robina Šarme ,,Kaludjer koji je prodao svoj ferari'' koja je ostavila veliki utisak na mene i pokušavajući da saznam nešto više o piscu knjige sasvim slučajno naletela na video devojke koja je pričala o samopouzdanju i o tome kako ukoliko ne voliš sebe ne možeš voleti ni druge. Posebno sam zapamtila jedan deo koji zvuči smešno na prvi pogled ali je u stvari realan a to je da kad god pomislimo da nešto ne možemo, da nismo posebni, dovoljno dobri ili dovoljno uporni da se setimo da od milion spermatozoida mi smo onaj jedan jedini i najuporniji koji je došao do cilja.:D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Puno stvari životu kakd se vratimo unazad vidmo da kad smo i gdje pogriješili to je zbog toga što nismo sebi bile dovoljno važne , to je istina koja se događa većinom kod žena i to je stvar odgoja , ali to se može promijeniti opet polako i sigurno do cilja.

   Izbriši
 5. Fenomenalan post! Pročitah dva puta. Svoj unutrašnji mir pronašla sam nakon što sam završila u bolnici radi iscrpljenosti nakon što sam shvatila da moram stati na loptu i misliti na svoje zdravlje i mir u duši.

  Bravo Monica i hvala Martini na ovako dobroj ideji i prilici da pišeš ovako korisne tekstove

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Majo ja to prvi puta ovako javno izlazim :-) jako , mi je drago što ovako komentiraš i što si prepoznala važnost posta hvaala ti puno

   Izbriši
  2. I mene je bolnicka epizoda otrijeznila na slican nacin.
   Odlican post! Pohvale I komplimenti!

   Izbriši
 6. Monica, ti si jedna vrlo, vrlo mudra žena. Čitam tekst po ttreći put i moram priznati da si me upiknula u ''sridu''! Pokušavam već 2 godine da Njegovo visočanstvo MIR bude dio mene....ide jako, jako polako, ali najbitnije je da je proces krenuo. Na žalost, svi mi vučemo neke traume i stvari koje nismo osvjestili pa ja nisam ni blizu onoga što želim postići a što si savršeno rekla, a to je ''uspostava veze sa samim sobom, o snazi samokontrole u kriznim situacijama koje nas snalaze na dnevnoj bazi....''.....jednog dana...nadam se....
  bug_lady

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na lijepom komplimentu znaš šta ne jednog dana i najduži put počinje prvim korakom , a ti si ta snaga koja ga pokreće. Čuvaj se i misli na sebe.

   Izbriši
 7. Monica hvala na ovom lijepom postu, stvarno si me natjerala na razmišljanje.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Veseli me što je tako , ne brini nisam ni ja bila tako mudra , fulala sam 100 puta , ali odlučiš jednom biti dio rješenja , a ne dio problema i puno stvari dođe samo od sebe. Čuvaj sebe .

   Izbriši
 8. Bravo za ovaj post! Mislim da nam svima treba više unutrašnjeg mira, više pronalaženja sebe i najvažnije, ono što si naglasila: više ljubavi za same sebe što uključuje i otpuštanje svega što nas izjeda iznutra i opraštanje samima sebi

  Proces je to koji traje (i traje i traje LOL) i nije lak, ali je ujedno i divan  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da ništa velik nije lako, i da traje ali veliki ciljevi su dostupni. Hvala ti lijepa

   Izbriši
 9. Odlican tekst. Kako sam vec i sama ipak malo starija i zivotno iskusnija blogerka odlicno znam da nema te kozmetike koje moze zamijeniti pozitivan pogled na svijet, sretno i bezbrizno budjenje svakog jutra i svakako prihvatanje vlastitog odraza u ogledalu ma kakav on bio.
  Mnogo toga u zivotu ide po principu kako zracis tako i privlacis, a ja se nekako barem trudim ponasati po Zakonu privlacenja i pozitivnim sklopom misli svoj zivot okretati u nekom za mene pozeljnom pravcu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Samo nastavi pozitivno i hvala na čitanju.

   Izbriši
 10. Odličan post, nadam se da nije zadnji, nego da će ih biti još! <3

  OdgovoriIzbriši
 11. Jako dobar post, uvodno je sažeo, koncentrirao bazu onoga što muči jednu ženu i što ju katkada, a ponekada i često ometa u njezinom punom izražaju; pronaći sebe i pronaći svoje mjesto među ljudima, upoznati, napraviti balans i pomiriti kućni odgoj, tradiciju, društvena pravila regije u kojoj živimo, te tako izraženi patrijahalizam, našu prirodnu predodređenost i predispozicije,.. i ono što želimo iskreno od sebe kada bismo odbacile svo to nametnutno breme koje nas oblikuje, ali nas nadam se ne može definirati, same sebe trebamo definirati onako kako mi to osjećamo, to bi bilo najsretnije rješenje, no to je na papiru vrlo lako, a u praksi je to prava borba... no ne treba biti konformist, ne treba se bojati iskoračiti naprijed, izreći svoj stav, pobijediti nametnute obrazce koji nam ne odgovaraju, trebamo izgraditi poštovanje prema sebi samima, ne odustajati od svojih ciljeva, ali pronaći toleranciju, razumjevanje i prema drugima, ne očekivati da ako netko nije kao mi, da je lošiiji od nas, kada se sve to uobliči onda mir dođe spontano, jer nismo sebe izdale, a voljele smo svijet; vrlo mi je tužno što mnoge žene osuđuju druge žene, žene koje mogu imati djecu, ali ih ne žele, žene koje se ne žele vjenčati, a mogle bi, žene koje zahtjevaju svoju slobodu i ne trebaju muškarca da ih vodi u životu, nego se bore da idu uz njih, a isto i obrnuto, trebamo učiti jedni od drugih, nadopunjavati se, a ne osuđivati, ne sanjamo svi iste snove, ali sve imamo svoje mjesto na svijetu i nečemu pridonosimo; MIR= prihvaćanje sebe kakve jesmo, ne uspoređivati se sa drugima, živjeti SVOJ život

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ovo mi je prekrasno napisano Monica, baš prelijepo i mislim potpuno istinito i mudro- "Dok ne naučimo voljeti djevojčicu u nama , nećemo nikad biti lijepe žene."

   Izbriši
  2. Hvala puno Nina Jeka ja sam mislim da nam netko mora reći da smo vrijedne ljubavi, ljepote i mira i diote koju on nosi . I dijete uči hodati polako,to je postupak koji traje , ali je lijep. Još jednom hvala.

   Izbriši
 12. Sve je istina. Čestitam sto ste ju izrekle.

  OdgovoriIzbriši
 13. Prvo moram pohvaliti Martinu, tvoj blog je meni fantastičan. čitam već dosta vremena i zaista mi se sviđa. A ovaj post je po mom skromnom mišljenju savršeno točan. Uskoro ću napuniti 34 godine, radim poprilično stresan posao, selila sam se dosta i kao i svi prolazila razne situacije u životu. I zaista sam primjetila da se stres, nemir, brige vide unatoč svoj kozmetici i šminki. A tugu u očima su vidjeli svi oko mene dok sam ja vjerovala da sam se dobro zakamuflirala lijepom šminkom. Ali trudim se učiti raditi na sebi i za sebe. Mislim da bi svaka djevojka, žena, to trebala. Lijepi pozdrav.
  Jelena

  OdgovoriIzbriši
 14. Divan post. Polazim od sebe: trebale su godine rada da bi se postigao taj mir. I puno stvari da sjedne na svoje mjesto. I dan danas ga ponekad izgubim, ali bitno je sjetiti se gdje smo ga i zašto izgubile. Jer nema ništa vrednije od tog mira. :) Bitno je uvijek vratiti se na pravi put.

  OdgovoriIzbriši
 15. Tek sam sad vidjela ovaj predivan tekst..zadnjih par godina mi je sve nekako u rasulu .depresivna,osjetljiva,nezadovoljna sa sobom,tjeskobna muce me stvari iz proslosti koje su i dio sadasnjosti neznam se nosit sa tim i to me pshicki i emocionalno jako opterecuje i oduzima mi mir..jednostavno mozak vrti sve te probleme makar se trudim ne razmisljat..uzasno mi zao da mi najbolje godine tako prolaze ,imam 26.Mateja

  OdgovoriIzbriši
 16. Mateja još si mlada i jako je važo da si svjesa svojih prepreka ka ozdravljenju i nikad nije kasno uhvatit u koštac sa problemima. Pusti prošlost tamo gdje joj je mjesto , jer ne postoji niti jedan racionalan razlog da još sebi ili nekom zamjeraš nešto što se dogodilo jučer, nauči i prihvati što je bilo , bilo je . Učinjeno se ne da vratiti i šibaj naprijed dalje. Raduj se , bar se pokušaj radovati novim stvarima ali još važnije dozvoli sebi nove početke, novu sebe daj sebi. I još nešto nemoj žaliti ni za čim , nemoj oplakivati oplakano , pusti sve to , kao razlivena voda , ne možeš ništa tu učiniti, ali možeš puno više sebe voljeti i ići dalje bez tereta. želim ti sreću i mir .

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na prekrasnim rijecima ohrabrenja.. Mateja

   Izbriši
  2. Nema na čemu jer najljepše je nekoga usrećiti lijepim gestama i riječima i treba tako u životu.

   Izbriši