Kozmetika za svaki džep: Čudo od retina by Maja

Iznimno zadovoljstvo mi je objaviti ovaj post moje suradnice Maje, koja nam piše o svom iskustvu s retinom o kojem sam Vam pisala u ovom postu.
Napokon možete pročitaati i iskustvo iz "prve" ruke.


O retinu već pjevaju ptice na grani, te je malo nezahvalno pisati o nečemu o čemu postoji puno informacija i recenzija beauty blogerica. Eyedetox je pisala o njemu ovdje .
 Na forum.hr na ovoj temi http://www.forum.hr/showthread.php?t=185869  postoje svi odgovori koji su vam potrebni za korištenje retina. U ovom postu ne bih željela ponavljati već dostupne informacije o retinu nego reći ukratko što ja vidim kao najbitnije, te iznjeti svoje iskustvo.
Kada pričamo o retinu govorimo o aktivnoj supstanci tretinoin koji je karboksilna kiselina vitamina A. Brandirana imena retina ovisno o proizvođaču su: Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Retino-A, Avita, Retacnyl, Refissa, ReTrieve, or Stieva-A .

VAŽNO - Gore navedeni proizvodi su lijekovi. Ne kozmetički proizvodi. Niti jedan lijek koji je na tržištu ne može tamo biti ako ne djeluje. Djelovanje se dokazuje dugogodišnjim istraživanjem, a nakon izbacivanja na tržište lijek se prati još 10-tak godina. To je najveća razlika između ove kreme  i kozmetičkih krema. Nema mačka u vreći. Kozmetička industrija ne može patentirati svoje proizvode na način kako to čini farmaceutska. Pa tako i ne ulaže u istraživanje toliko koliko farmaceutska industrija. Ukoliko nekoga zanima razlika, to može biti i jedna tema za neki post ili postavite pitanje u komentare.

Retin je izumljen 1969. kao lijek za akne . S vremenom se dokazalo i pokazalo da njegova  nuspojava u vidu pilinga lica i skidanja mrtvog sloja pegla bore, miče hiperpigmentacije, zaglađuje kožu i daje blistaviji izgled. Uobičajen je slučaj da lijek koji izlazi na tržište zbog jedne indikacije, kasnije se koristi i za neke druge. Djelovanje retina zvuči kao SF, ali nije. Retin stvarno uklanja akne i regulira lučenje sebuma. Za to je patentiran. Stvarno  smanjuje bore, uklanja hiperpigmentacije, zaglađuje kožu čime se smanjuje izgled proširenih pora, uklanja ožiljke i obnovljena svježiji izgled.
Ovo je reklamna fotografija. Reklame su uvijek uljepšane. No ova i nije tako daleko od istine ;-).

Izvor http://www.the-narcissist.com/2013/05/09/saddle-retin-diary-week-3/

Moje iskustvo:
Retin sam otkrila na forum.hr i kao zaposlenik farmaceutske kompanije ostala zapanjena iskustvima i podatkom da postoji lijek protiv bora. Naravno da sam ga pod hitno nabavila i počela koristiti. Bilo je to 2010. godine u siječnju.
2 godine i 9 mjeseci sam koristila Janssen Cilag Retin-A kremu 0,05%. Cijena joj je od 105-125kn ovisno o tečaju. No jedna tuba meni je dovoljna za godinu dana korištenja 1-2 x tjedno. Nakon prvih 6 mjeseci pokušavanja češćeg korištinja, prešla sam zbog perutanja, na korištenje jednom tjedno. Kreme se koristi malo, zrno graška dovoljno je za cijelo lice. Tako sam se npr. prošle zime prevarila kupivši odmah dve tube, pa je proljetos drugoj istekao rok. Novija verzija ima plavu tubicu.



Ljetos sam kupila vitamin-A  tj. retin u ulju na ebayu. Proradio istraživač u meni.  Još sam u fazi isprobavanja, i treba mi još tri mjeseca da donesem konačni sud, no zasad mi se čini da ću se vratiti gore navedenoj kremi, iako je ovo ulje niže cijene. Koristim ga jednom tjedno 3-4 kapi.


Idealni retin bez nuspojava je postojao u vidu francuskog Avibona, koji nije uzrokovao perutanje te se smio nanositi na područje podočnjaka i oko ustiju na koje se gore navedena dva ne smiju stavljati, iako retin putuje kožom i djeluje i tamo. Nažalost Avibon je proljetos, baš kad sam ga htjela nabaviti, povučen iz prodaje zbog problema stabilnosti. Ne zna se kad će ponovo u prodaju.
Retin djeluje dugoročno. On je čudo od kreme, no djelovanje na bore, pore i hiperpigmentacije realno je vidljivo nakon pola godine korištenja, a nakon godine u punom sjaju. Druga koža.


        1.    Od njega sam očekivala da ukloni moje hiperpigmentacije i to je učinio. Ocjena 5/5

        2.      Očekivala sam ne nastajanje novih bora jer ih nisam imala puno i po tom pitanju isto nije                             zakazao. Ocjena 5/5

  3. Očekivala sam smanjenje pora, ni tu nije zakazao, stvarno su pore pliće. Ali su još uvijek tu L. Bojim se da je to i zbog moga tipa kože. No uvijek čiste ;-) ocjena 3 do 4/5

4.     Ukupno sviježiji izgled, e tu je nadmašio sam sebe Ocjena 5+/5

Retin nažalost ne djeluje baš nešto na tonus lica, no za to i nije deklariran pa ga neću ocjeniti. Protiv obješenosti treba posegnuti za drugim preparatima.


Za mene retin je čudesan jer: uz njega ne koristim gotovo nikakav drugi tretman za borbu s godinama na licu ne računajući lagani piling kiselinama svakih 10 dana sa   pilingom iz Mullera, korištenje C i E vitamina u njegi lica koji dolaze iz najoobičnijih jeftinijih drogerijskih krema ili pripremljenih kod kuće ( i to ne redovito - sram me bilo), kreme koje koristim su uglavnom baby kreme jeftinijeg ranga i naravno pobožno korištenje krema s visokim spf-om po danu. Ovdje i važna napomena: SVE ŠTO POSTIGNETE S RETINOM MOŽE NESTATI U SAMO JEDNOM DANU NEKORIŠTENJA KREME SA VISOKIM SPF-OM. Dapače, možete učiniti veliku štetu jer retin stanjuje gornji rožnati sloj kože, te je koža puno osjetljivija na sunce, a već odavno znamo da su sunčeve zrake najveći neprijatelj lijepe i njegovane kože.
NUSPOJAVE:
Najveća i najteža nuspojava retina je dehidracija i perutanje. „Guljenje“ gornjeg sloja kože  kod mene je vidljivo kao jako perutanje, ponekad crvenilo kojem nema velike pomoći kad krene. Osim eventualnog pauiranja.  S vremenom ono se ublažuje što neki zovu navikavanjem na retin, no ja bih rekla da tome nije tako, nego jednostavno kad se prvih par mjeseci  skine taj najrožnatiji gornji sloj, perutanje postane puno manje, gotovo nevidljivo.
Primjetila sam po svom iskustvu i onom što sam čitala, pa i iskustvu Martine – dearskin, da je ova nuspojava puno izraženija kod osoba s masnom kožom nego kod onih sa suhom, iako je strah od korištenja veći kod osoba sa suhom kožom. Moje objašnjenje tomu je sljedeće: osobe sa suhom kožom već znaju koje kreme trebaju koristiti da kožu navlaže i nahrane, a i gornji rožnati sloj im je tanji zbog tipa kože. Sto puta sam se zapitala u fazi perutanja što mi to treba, da li će perutanje ikad stati, čak se i uplašila da radim štetu svojoj koži.

A sad najvažnije: DOKAZNI MATERIJAL
Znam da slika govori više od riječi ali ipak ću prokomentirati. Na idućoj slici lijevo vidi se moja koža u jesen 2009. Slika nije slikana za ove potrebe, a probleme koje sam imala sam uvijek skrivala, pa je bilo teško naći sliku gdje bi se vidjelo pravo stanje kože. Mrljice koje vidite iznad gornje usnice nisu brkovi, nego hiperpigmentacije kao i na obrazima i jagodicama. Najjača hiperpigmentacija je bila na čelu no to sam skrivala šiškama. Slika desno je moja koža danas. Nije idealna, ali je vidljiva ogromna razlika. Mislim da će vam najviše govoriti podatak, da sam nakon godinu dana korištenja retina shvatila i uvidjela (uz potvrdu profesionalnog make up artista) da imam rozi podton kože. Moje lice je jednostavno  prije bilo žutkaste boje zbog svih hiperpigmentacija i sivila samog lica.




Ako vas zanima kako je drugima djelovao retin prosurfajte naći ćete još puno dokaznog materijala.
Kakva su vaša iskustva ako ih imate? Razmišljate li o retinu?
Ukoliko se spremni podnjeti perutanje ja Vam ga svakako od srca preporučujem.

Disclaimer u vezi trudnoće i dojenja, odgovor stručne osobe:

Ako planirate  trudnoću ili ste trudne, ovaj tretman nemojte koristiti. Iako ima puno polemika oko ovog pitanja, evo što kaže stručnjak koji je posjetio moj blog:

"Ovo o dvogodišnjoj pauzi mazanja prije trudnoće nije istina za retinoicnu kiselinu već jedan drugi derivat vitamina A - etretinat koji je također retinoid i koristi se peroralno za terapiju psorijaze, dakle ne za tretinoin odnosno retinoicnu kiselinu. Dakle nisu svi retinoidi isti, to je grupna imenica gdje spada svašta i različita su svojstva svakog spoja njihova toksičnost i sama učinkovitost na kraju krajeva.

I jos nešto retinol je vitamin A1 (alkohOL- retinOL kužite :)) i na koži on nije aktivna forma vitamina A (samo je u oku retinol aktivan kao retinal koja daje vidni pigment rodopsin-zato ako ga nema imamo problema s vidom), već je to samo retinoicna kiselina odnosno tretinoin ( ne tretion kako sam vidio da ga nazivate). Dok se on (retinol) konvertira u retinoicnu kiselinu ode ga vise od cca 70% ako govorimo o čistom retinolu i nemate sigurno učinak koji bi bio signifikantan, okej ....to si zapamtite :) retinol unešen kao kapsulirani oblik (dakle u kapsuli) u tijelu ima aktivnost do 100 puta manju od retinoicne kiseline a zamislite si onda kolika mu je ucinkovitost na koži kad ga nema šta tako brzo konvertirati u aktivni oblik, a o njegovoj stabilnosti ću reći da je više nestabilan nego stabilan kao kemijski spoj samostalno. "





Oznake: , , , , , , , , ,