Najava nove rubrike+ prvi post: Roaccutane i ja u borbi protiv zla! :)



Od danas uvodim novu rubriku na blogu koju neko vrijeme planiram i nadam se da će Vam se svidjeti:)

Momentalno je blog u fazi izrade i sve će biti puno preglednije i ljepše. Do tada, novu rubriku možete naći na vrhu stranice pod nazivom " Iskustva i savjeti čitateljica". Tu ću objavljivati Vaša iskustva, recenzije, mišljenja i savjete raznih problema i proizvoda, kako kozmetičkih tako zdravstvenih.
Pozvane ste sve koje želite sudjelovati u ovoj rubrici da se javite na moj mail.

Svrha rubrike je da dijeleći iskustva i savjete pomognemo jedne drugima pune podrške i razumijevanja kako samo mi žene možemo :)

Prvi post u ovoj rubrici otvara Hannah, mlada žena koja će sa nama podijeliti svoje iskustvo u borbi protiv akni :)
Prepuštam Vas Hannah:

Pozdrav za sve čitateljice Dear skin, ja sam Hannah i zadužena sam za današnji post.
Da počnemo. Prvi problemi s kožom su se javili ulaskom u pubertet, sa prvom mjesečnicom. Podrazumjevali su povremenu pojavu prištića, koji su bili tu i drzala sam ih pod kontorlom sve do svoje 20 godine. A onda je uslijedio stresan period na faksu, obnova godine,  kutija cigareta dnevno i moje lice je naprosto buknulo. Pojavile su se akne. Dijagnoza : Acne vulgaris et comedonice. Niko u porodici nikada nije imao i ja sam morala da budem prva, nažalost. Nakon toga slijedi potraga za  dermatologom, u periodu od 5 godina promijenila sam četiri dermatologa, da četiri. I svaki od njih je imao svoju terapiju .
Prva terapija : Skinoren ujutro, Diacneal ( danas Triacneal) navecer, Cleanace gel- umivanje. Trajalo je to par mjeseci , a efekta skoro da nije ni bilo. Nakon toga mijenjam dermatologa, na preporuku ljekara porodične medicine, bolesti dobivam istu terapiju uz Benzaknen, čišćenje lica jedanput mjesečno i pilnig tečnim azotom. Nakon izvjesnog vremena , koža lica se popravila, ali je to daleko od  željenog rezultata.  U medjuvremenu  radjeni i mikrobiološki testovi, svi negativni. Zatim na preporuku dermatologa dobivam Diane 35, od kojih sam imala insomniu  i aritmiju. Te antibiotik Hiramicin, koji je izazvao užasan pad imuniteta, da se  tjedan dana nisam mogla dići iz kreveta. 
U ljeto 2013 'breakout' ponovno, užas, lice nikad gore. A onda na preporuku prijateljice odlazim kod   dermatologa , koji jedino rjesenje vidi u Roaccutane-u. Ja sam ga prethodno Izbjegavala. Ali  razgovor sa njim, i sva objašnjenja koja mi je dao navela su me da ipak razmislim. Dolazim doma, a onda čudo od 'Googla' ponudi svašta na tu temu, i uz sam lijek dodje upstsvo sa nuspojavama otprilike kao dvolisnica iz dnevne štampe. Slijedi hamletovsko pitanje: Piti ili ne piti lijek?
Konačno prelomim i kažem DA.
Za one koji ne znaju, a malo ih je vjerovatno , Roaccutane ili izotretinoin je  derivat vitamina A i spada u skupinu retinoida. Koristi se u liječenju akni  već dugi niz godina i izazva mnoge kontraverze oko same upotrebe. Zbog niza nuspojava koje može izazvati , ali i zbog toga sto NE SMIJETE BITI ili OSTATI U DRUGOM STANJU za vrijeme terapije, ali ni najmanje 6 mjeseci nakon poslednje popijene tablete.  Odredjena koncentracija lijeka se apsorbuje i zadrzava izvjesno vrijeme u masnom tkivu,  a sam lijek spada u skupinu TERATOGENIH ljekova, sto znaci da dovodi do ostecenja ploda.  
Sto se tice mog iskustva sa Roaccutanom, ja nikakvih pretjeranih problema nisam imala. Izuzev suhoće sluznica, a to podrazumijeva sve sluznice, da ,da i vaginalnu i nesto bolnije i obimnije menstruacije, nego inače. Stoga sam povećala unos tekućine.  Usne, usne su posebna priča, jer se  suše  i pucaju užasno, tako da je balzam za usne obavezan, koji je meni trajao 2 dana, ali bukvalno. Oko petnaestog dana terpaije dolazi do naglog pogoršanja (normalan slijed dogadjaja), kada sve izlazi vani i to traje nekih tjedan dana. Ljuštenja  kože u mom slučaju nije bilo, iako je moguce i to. U tom periodu čak sam se natjerala i da prestanem s pušenjem (nepušac već  4 mjeseca!) jer je jedna studija pokazala da cigarete u kombinaciji sa Roaccutaneom zapravo  povećavaju rizik od razvoja karcinoma pluća za 40%. Izbjegavati alkohol, ali sam si ja povrmeneo priuštila čašu crnog vina. Korigovala sam i prehranu, koja je podrazumjevala smanjen unos masti i šećera i prebacivanje na prirodne sokove, gazirane izbjegavti u širokom luku.
  Obavezna kontrola jetrenih enzima i takozvani lipidogram, odnosno nivo holesteroala i triglicerida  u krvi jednom mjesečno.  Ja sam imala sreću da su mi nalazi prije početka terapije i po završetku iste bili skoro identični.
Terapija je trajala 5 mjeseci , prvih mjesec i pol 10mg, zatim 2 mjeseca 20 mg i opet mjesec i pol 10 mg.  Uz upotrebu Retn A kreme, Benzaknen, hidratantne kreme i umivalice, a  izbjegavanje pudera. Sam lijek djeluje na lojne žlijezde, pri čemu dovodi do smanjenja produkcije sebuma i smanjenja same žlijezde i za posljedicu ima suhoću kože,kose i ostalih sluznica (vec sam napomenula).  Sada će skoro pa mjesec dana kako sam gotova s terapijom, izbacila sam i Retin A iz upotrebe, a prešla na LRP Effeclar Duo, koja je savršeno paše mojoj koži  i hidrtantna krema iz apoteke, koju oni prave, uz redovno čišćenje lica kod kozmetičarke jednom mjesečno.
Dnevna doza i koliko dugo ce trajati terapija ovisi od stepena akni i kilaže. Obično  doza ide po kilogramu tjelesne težine, odnosno započinje se terapija sa 0,5 mg/kg.  Jedna kutija  sadrzi 30 tableta od 10mg.  I može se dobiti jedino na preporuku ljekara!!!  Ne uzimati na svoju ruku. Izbjegavati sunce i koristiti kremu sa visokim zaštitni faktorom.
Ja nažalost nisam imala više opcija i pristala sam na Rooaccutane,ali predlažem da probate sve sto se nudi  prije nego se odlučite.  Moje iskustvo je pozitivno, sad zasad, sto ne znači da će i vaše biti. Ostalo je da riješim jos par ožiljaka,   hemijskim pilingom ili laserom. Zatim slijedi održavanje, koje podrazumijeva redovno čišćenje lica i kremice. 
Par savjeta (iz licnog iskustva) :
-dalje prste od lica
-izbjegavajte eksperimente na sopstvenoj koži, tipa pripravljanje maskica u kucnoj radinosti, meni nisu pomogle, čak su i odmogle
-  nadjite dermatologa s kojim mozete razgovarati , iznijeti svoje misljenje i  da to sve sto zajedno radite daje rezultate. Dobar dermatolog,  već  pola posla obavljeno
-čitajte sastav i preparativne i dekorativne kozmetike, sto manje komedogenih sastojaka
-izbacite cigarete, prema najnovijim istrazivanjima postoje tzv. 'pušačke akne'  kod zena 
- izbacite mlijeko iz prehrane, prepuno je hormona
-nakon umivanja, višak vode pokupite običnom papirnom maramicom
-Benzaknen ili Flogocid nek'   su vam  uvijek pri ruci

P.S. slika1. prije samog pocetka terapije
slika2. nastala 15 dana prije kraja terapije... sada je to jos bolje :)



Kakva su Vaša iskustva s Roaccutane lijekom? Imate li savjet plus za sve koji pate od akni?

Oznake: , , ,