Kozmetika za svaki džep: Kreme za zaštitu od sunca by Maja

                                izvor fotografije i zanimljiv članak
U današnjem postu pišem o izrazito važnom kozmetičkom proizvodu koji je neophodan u svakodnevnom životu svake osobe.  Martina je o tome pisala ovdje: link, Ana je spomenula važnost zaštite ovdje: link . Također odličan i edukativan tekst o važnosti zaštite, klasifikaciji, zakonodavstvu, načinu označavanja, rizicima...možete naći i na wikipediji: link .Za nadodati imam još samo ovo: najpoznatiji svjetski dermatolozi odbiti će raditi bilo kakav tretman pomlađivanja ukoliko ne koristite zaštitu od štetnih sunčevih zraka ili ste (još gore) ljubitelj preplanulog tena.





Kada sam počela koristiti retin, sa krema s nižim spf-om sam prešla na one sa  spf50. Naći odgovarajuću kremu s tako visokim SPF-om gotovo je nemoguća misija. Treba paziti na sastojke tekućeg pudera, dnevne kreme, pudera u prahu... Kako je jako teško naći kremu koja ne masti i da se sastojci ne poništavaju s nekim drugim proizvodom, nakon nekog vremena sam postepeno izbacila sve proizvode koje sadrže neki SPF osim kreme za zaštitu od sunca, kako bih si pojednostavila život. No i tako je teško naći odgovarajuću kremu. Probala sam gotovo sve ljekarničke kreme koje garantiraju da mi se koža neće mastiti, ali uvijek se bar malo mastila. Uz to kod korištenja krema sa SPF-om se treba paziti da se nanese dovoljna količina, te se kreme brzo troše. S vremenom sam shvatila da mi je previše trošiti 100-150kn mjesečno na  kremu koja nije savršena, a samo je dio moje svakodnevne njege. Tako sam počela istraživati i drogerijske kreme te sam u konačnici naišla na nekoliko koje su mi omjerom:    cijene/kvalitete/količine/funkcionalnosti isplative, kao i jednu koja nije loša ali ne namjeravam kupiti opet. Niti jedna od njih nije  potpuno savršenstvo, no mi ljubiteljice kozmetike i znamo da tako nešto i ne postoji. Također moram napomenuti da je u Europi 2012. donesena obveza novog načina testiranja spf krema (taj način testiranja je već ranije zaživio u SAD-u) koji sa većom sigurnošću i točnošću određuje spf razinu kreme. Kako proizvode koji su već na tržištu nije potrebno retestirati na ovaj način, još neko vrijeme će proći do trenutka kad će sve kreme na našim policama biti točno ono što na njima piše.

Uf koliki uvod, hajmo sad na kreme. Redoslijed znate već iz mog zadnjeg posta, od najmasnije do najmanje masne:



Hipp babysanft spf 50


Sastojci: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Titanium Dioxide, Ethylhexyl Salicvlate, VP/Eicosene Copolymer, Behenyl Alcohol, Diethylhexyl Butamido Triazone, Glyceryl Stearate Cirate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine,Hydrogenated Coco-Glycerides, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Polysilicone-15, Decyl Glucoside, Methylopropanediol, Panthenol, Silica, Xanthan Gum, Bis-Ethylhexyl, Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, SodiumStearoyl Glutamate, Tocopheryl Acetate, Triacontanyl PVP, Microcrystalline Cellulose, Ethylhexylglycerin, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Caprylhydroxamic Acid, Cera Alba, Disodium EDTA, p-Anisic Acid, Dimethicone, Calcium Alginate, Sodium Hydroxide, Propylene Glycol, Hexyl Alcohol.

Moram se ispričati ali na fotkama moje kreme je zalutala jedna dlaka pa sam stavila fotografiju s neta.
Ova krema je na izgled, razmazivanje i masnoću vrlo slična hipp wind und wetter kremi. Nije baš naj hidratantija, no lijepo se upija, ne ostavlja bijeli trag ali se koža od nje sjaji. Nije dobar izbor  za podlogu za make up za mješovitu i masnu kožu, no ja ju volim koristiti ljeti na moru jer ima ne iritativne sastojke i dođe mi kao odmor za kožu. Cijena joj je, ako se dobro sjećam, 35-40kn za 50mL.


Sun dance med ultrasensitive sonnen fluid 50+

Sastojci: Water / Aqua, Octocrylene, Alcohol Denat.al, Glycerinh, C12-15 Alkyl Benzoateeo, Butyl Methoxydibenzoylmethanef, Ethylhexyl Salicylatef, Titanium Dioxide (Nano)f, Dicaprylyl Carbonateeo, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazinef, Tocopheryl Acetatea|v, Triacontanyl PVPh, Diethylhexyl Butamido Triazonef, Silica, Panthenolv, VP/ Hexadecene Copolymer, Acrylates / C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Carbomer, 1,2-Hexanediolta, Caprylyl Glycoleo|h, Dimethiconeeo|szil, Cetyl Dimethiconeeo, Disodium EDTA, Xanthan Gumti|eu, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Powder, Citric Acidkh, Tocopherol
Ovaj fluid i nije baš fluid. Kada sam ga kupila prošlo ljeto, prosurfala sam sastojke i otkrila da bi mogao iritirati. Octocrylene je zeznut sastojak, što sam tek tada otkrila, i ne preporučuje se za jako osjetljivu kožu a pogotovo ne za dječju (toliko o tome što nam sve prodaju u ovčjoj koži). Nakon početne panike sam shvatila da se Octorcrylene nalazi u gotovo svim kremama koje sam probala da su mi odgovarale kao podloga za make up, te je ispalo da ga koristim već godinu, dvije, te da se nalazi i u nekoliko ljekarničkih krema koje su mi bile ok. Također octocrylene je štetan u puno većim količinama nego što se nalazi u kremi pri dugotrajnom  izlaganju jakom suncu.  Iz tog razloga sam odluči iskoristiti i ovu kremu kao podlogu za make up. Krema nije loša, manje masti od Hippove, no nije ni baš najbolja za podlogu jer se iza nje isto mastim . Cijena: oko 30kn za 50mL


Hawaiian tropic protective sun lotion spf50+

Sastojci: Aqua, Octocrylene, Benzophenone-3, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Benzoate, Phenylethyl Benzoate, VP/Eicosene Copolymer, Cetearyl Alcohol, Diisopropyl Adipate, Polymethylsilsesquioxane, Caprylyl Glycol, Dimethicone, Glycerin, Polyethylene, Triethanolamine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Coco-Glucoside, Ceteth-10 Phosphate, Dicetyl Phosphate, Disodium EDTA, Paraffin, Xanthan Gum, Butyrospermum Parkii Butter, Mangifera Indica Seed Butter, PEG-8 Dimethicone, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Colocasia Antiquorum Root Extract, Passiflora Incarnata Fruit Extract, Plumeria Acutifolia Flower Extract, Octyldodecanol, Retinyl Palmitate, Silica, Tocopheryl Acetate, Carica Papaya Fruit Extract, Psidium Guajava Fruit Extract, Ascorbic Acid, Sodium Propoxyhydroxypropyl Thiosulfate Silica, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, Hydroxycitronellal, Linalool.
Kolegica me u jednom razgovoru podsjetila na podatke o testiranju krema koje sam navela u uvodu, uz napomenu da postoje odlični Američki brandovi koji rade samo kozmetiku za zaštitu od sunca te puno ulažu i njihovo istraživanje (Pizz Bun, Hawaiian Tropic...) Krenula sam surfati i naišla na ovaj losion, koji je za tijelo, no u više review-a  sam pročitala da ga ljudi stavljaju i na lice, te im se pokazao super. Kako sam ja kemičarka u duši, a i moja koža lica neće znati da je losion za tijelo ako joj ne kažem, odlučila sam isprobati. I što reći..koju poruku poslati? Ovaj losion je moj HG proizvod, lagan je, nemasan, ne isušuje i ne matira na što bi moja koža reagirala pojačanim maščenjem. Ostavlja baršunast osjećaj, kao što i obećaje, i daje lagano dewy efekt. Ponekad me zna mrvicu peckati kad ga nanesem, što prođe kroz desetak sekundi, no kako moja koža zna tako reagirati i na serume s vitaminom C, pretpostavljam da je vitamin C uzrok. Također ima miris po kokosu koji volim, no nekog bi mogao i smetati. Koristim je već godinu i pol i stvarno sam zadovoljna. Sadrži prethodno pojašnjen Octocrylene. Jako bih voljela probati i hidratantnu verziju.
Cijena: Muller 63 ili 69 kn nisam sigurna, Kozmo 79kn, DM 99kn za 200mL

Eucerin® Tonirana krema za lice za zaštitu od sunca SPF50+


Sastojci : pogledati ovdje - klik
Ova krema također sadrži Octocrylene. Jako ju volim, ljeti koristim samo nju, ništa ispod ni iznad , lijepo matira, bolja je od puno pudera i bb krema  koje sam isprobala. Mana joj je što je dosta tamna, pa ju mogu koristiti samo ljeti i miriše lagano alkoholno. Cijena je 120kn za 50mL, ali s obzirom da mi ljeti zamjenjuje i zaštitnu kremu i  puder ipak je povoljna.
 Martina mi je već par puta preporučila da probam i fluid verziju, no ja škrtica nisam htjela isprobavati jer ne želim da mi se svidi pa da ju moram stalno kupovati. A SAD SE NASMIJTE ZAJEDNO SA MNOM: dakle ja sam ponosno fotografirala novu eucerin toniranu koju držim u frižideru, jer imam još i ostatak stare, a novu mi je proslijedila prijateljica  koja mi je poklonila i prvi primjerak tonirane prije 3 godine.. Prijateljica mi je rekla da zna da takvu koristim i ja sam ju lijepo pohranila u frižider. I sad pišem post i stavim ovu sliku:

Kad ono , šoook, to nije tonirana krema, nego fluid! Uglavnom sutra imam novu kremu za isprobati :D



Etude house sunprise spf50 allover powder

Za ovaj puder ne mogu naći sastojke, kutijicu sam bacila, a na bočici su mi se izbrisala slova od nošenja u torbi (ionako mislim da su sastojci bili na korejskom)

Ovaj puder koristim za obnovu SPF zaštite preko dana. Lijepo matira, ostavlja dojam baby pudera jer je bijele boje i ostavlja lagano bijelo na licu što se jako brzo izjednači s tenom. Fine je teksture i fino mljeven. Odličan je, no već imam u planu isprobati nešto novo kad ovaj dođe svom kraju.
Cijena: Ebay 12$

Eto toliko od mene danas, veselim se Vašim komentarima, dojmovima i preporukama  krema za zaštitu od sunca.

Oznake: , , ,