Iskustva i savjeti čitateljica: Čišćenje i njega mješovite kože




Vrijeme je za novi post u rubrici "Iskustva i savjeti čitateljica".

Večeras je u gostima Martina koja je kozmetičarka po struci i Martina će nam opisati svoju rutinu njege mješovite kože koju, vjerujem, većina posjedujemo :)

Pretpostavljam da Vam se puno puta događa navečer kad stignete kući umorne ili iz izlaska neda skidati šminka, ali to je jedan važan korak u njezi kože i nemojte ga izostavljati. Žene koje nemaju naviku skidati šminku prije spavanja ujutro će se najvjerojatnije probuditi sa kojim prištićem, miteserom ili aknom više te većim podočnjacima na svome licu, a sve zbog začepljenih pora šminkom. Koža će Vam biti zahvalna ako skidate šminku svaku večer, nanesete tonik, hidratantnu kremu i okoloočnu kremu.

Evo kako ja čistim i njegujem svoju kožu koja je mješovita  J

Šminku s lica i vrata skidam Bioderminom Sebium H2O micelarnom otopinom koja je namjenjena masnoj i mješovitoj koži te koži koja je sklona aknama. Odlično skida šminku i osvježava kožu, također djeluje antiseptički. Nju ne koristim za skidanje make-upa s očiju iako je i tome namjenjena, već koristim bademovo ulje od Holyplanta koje sadrži vitamin E koji koži daje mekoću i elastičnost


Kako je mješovita koža na t-zoni najčešće masna, a na obrazima suha ili osjetljiva za čišćenje je najbolje koristiti pjene jer u sebi sadrže ugušćenu smjesu blagih detergensa i humektansa (služe za održavanje vlažnosti kože). Zato ja koristim Afroditinu Young&Pure Clean pjenu za čišćenje lica koja kao glavne sastojke ima vitamin B3 koji potiče protuupalnu obranu kože te ekstrakt hamamelisa koji smanjuje nastanak alergija te sužava proširene pore. Koristim ga nakon skidanja šminke umasiravajući ga kružnim pokretima u kožu te ga ispirem sa toplom vodom.

Umjesto tj. kao tonik koristim klindamicin losion iz ljekarne. Sadrži atibiotik koji se koristi u terapiji protiv akni te dezinficira već postojeće akne, kojima sam ja nažalost sklona. Mnogi se žale da im je nakon nekog vremena isušio kožu, ja nisam imala takav slučaj a koristim ga već godinama.

Zatim slijedi piling koji radim jednom tjedno iako bi se trebao u pravilu raditi svakih 28 dana. Pod pilingom kože lica se podrazumjeva postupak odstranjivanja odumrlih rožnatih stanica sa površine kože, time se postiže bolja glazura površine kože. Pospješuje se obnavljanje epidermisa te se povećava propusnost epidermisa za kozmetičke preparate. Za svoju mješovitu kožu koja je na t-zoni sklona aknama koristim enzimski piling zbog toga što bih mehaničkim (grubim) pilinzima mogla oštetiti akne te izazvati još teže upale. Ja koristim enzimski piling od Biolinea koji se nanosi na kožu u tankom sloju te ostaje 7 minuta na koži pa ga isperem ili Gatineau Active Eclat koji je u obliku gela i utrljava se u kožu te se pretvara u ulje te ga tada ispirem s lica. Enzimski pilinzi svojim sastojcima uklanja površinski sloj mrtvih stanica i metabolički otpad kao što su proteini i ulja.

Kao masku jednom tjedno koristim Vichy Normaderm 3u1 jer dobro matira kožu i isušuje prištiće/akne, taj isti proizvod se može koristiti također kao krema za čišćenje koja uklanja semub i nečistoće te kao piling koji otčepljuje pore. Ovaj proizvod je bogat smirujućim agensima i glinom za koju je poznato da odlično izvači štetne stvari iz kože i masnoće te tako čisti pore.


U ovim zimskim danima koristim Bioderma sebium+ hydra kremu koja osim što je divnog mirisa ima umirujući i blagi antibakterijski učinak te mi je koža dobro hidratizirana. Sadrži enoksol i alantoin koji odmah umiruju nadraženu kožu i crvenilo. Ova krema je za mene pravo čudo, dolaskom zime koža mi se isušuje zbog grijanja, vjetra,… ali ove godine to je bilo nešto grozno, teta u ljekarni mi je preporučila ovu kremu i nije pogriješila, navečer sam ju nanijela na kožu lica i vrata a ujutro nije bilo ni točkice suhe kože ni crvenila.
Dok u ljetnim danima koristim nešto laganiju kremu odnosno emulziju Purif-ac od RoC-a. Također za ovu emulziju imam sve pohvale, hipoalergen je, upale na koži kao što su akne i prištići su smanjene, koža je dubinski čista, glatka i meka na dodir.


Koža oko očiju je puno tanja nego na ostatku lica i tijela te ju ne smijemo tretirati agresivnim i grubim kozmetičkim preparatima, zato postoje okoloočne kreme. Važno je od ranih godina početi koristiti kremu za područje oko očiju kako bi stalno koža bila hidratizirana i tako se sprječavaju prve bore oko očiju, podočnjaci, nadražena koža,... Preporučam hydra termal kremu protiv prvih bora oko očiju od Afrodite, ova krema sadrži prirodnu mineralnu vodu, hyaluron koji ima sposobnost prodiranja u dublje slojeve kože te sprječava gubitak vode preko epiderme, aloe veru i beta glukan. Naravno i krema za područje oko očiju se bira prema tipu i stanju kože tako da ih ima puno vrsta na tržištu prema svim potrebama. 


Često me usne znaju peći, oštećene su, ispucane odnosno ljuskaju se. Sve se to događa zbog nedostatka vitamina B, alergijskih reakcija (npr. ja sam alergična na melem), suhog i toplog zraka u prostorijama, vremenskih uvjeta,…  Tako da odnedavno svaku večer si napravim piling usana i to domaći piling J Pa eto recepta: pomiješam malo meda i sode bikarbone i to je to, iako možete koristiti i med i šećer ili maslinovo ulje i šećer, također možete usne ispilingirati blago četkicom za zube , prije nanošenja na usne nanesem malo vode te onda počnem s pilingiranjem, nakon pilingiranja usne namažem nekim balzamom. Usne su stvarno mekane i nahranjene. Također se radujem skorom isprobavanju Cherry lips pilinga za usne koji dolazi iz radionice Green Girl i veoma je hvaljen, na bazi je sitno mljevenog šećera, biljnog ulja marelice i ekstrakta višnje (njegovu recenziju napisala je naša draga Martina koja ga je isprobala).



+ Jednom do dvaput tjedno koristim dermaroller zbog ožiljaka od akni.Dermaroller je valjak prekriven sitnim iglicama. Pomaže kod regeneracije kože, osvježavanja kože, za prevenciju preranog starenja, sužava pore, ublažava ožiljke i strije,… Prije upotrebe očistim lice te nanesem emulziju ili kremu. Dermarollerom rolam (ne znam kako bih drukčije rekla) svaki dio kože lica i vrata u svim smjerovima cca. 15 minuta. Nakon uporabe ne preporuča se izlaganje suncu, i svakako nakon što završim sa tretiranjem kože dermarollerom nanesem regenerativnu kremu, trenutno koristim od Cristian Lay-a na bazi divlje ruže „Rosa mosqueta“. I naravno obavezno DEZINFICIRATI dermaroller prije i nakon uporabe!


+Ja sam općenito jako alergična na podosta sastojaka iz preparativne i dekorativne kozmetike, ali ovaj puder svakako preporučujem i ne bi ga mjenjala ni za što- Vichy DERMABLEND koji savršeno prekriva sve nedostatke na koži a, traje cijeli a istodobno je i jako lagan, po njemu ne dobivam nikakve alergije te ima i visoki zaštitni faktor od sunca-35.


Oznake: ,