Sve o miteserima i komedonima



Postoji li koja osoba da se nikad nije srela sa ovim ružnim estetskim problemom bez obzira na dob i tip kože?

Kako se boriti i koja je zapravo razlika?

Komedoni nastaju kada odumrle stanice kože u kombinaciji sa sebumom začepe pore.

Mogu biti:  otvoreni komedoni-miteseri



ili zatvoreni, popularno nazivani whitehead





Komedoni nisu akne ni bubuljice, ali mogu se pretvoriti u njih kada se upale ili inficiraju.

Obično je okidač nestručno "čačkanje", kopanje, istiskivanje i diranje po komedonima.
Poznato?
Moj problem su komedoni kao na drugoj fotografiji, odnosno male sitne točkice po bradi koje se ne mogu istisnuti do kraja (jer su zatvoreni komedoni), stalno su prisutne i brzo se "pune".

Kako njegovati lice sklono miteserima i komedonima?

1. Zaboravite sve flastere za čišćenje, razne peel of maske i slične proizvode koji obećavaju čišćenje mitesera.





Isprobala sam milion raznih proizvoda, obično se sa ružnim točkicama ništa ne događa, a ako koji proizvod i izvuče nešto, obično je samo površinski, a ne dubinski što je itekako potrebno.

2. Čišćenje pora vakuum aparatima također zaboravite, ne izvlače duboko a riskirate podljeve na licu kako se meni dogodilo s jednim takvim pomagalom, zaradila sam masnice po licu dok su komedoni ostali ponosno tamo gdje su bili.



3. Vrlo važno je čistiti pore, po mogućnosti kod dermatologa ili kozmetičarke, no često ili nemamo novaca ili nemamo osobu od povjerenja, radimo to sami kod kuće.

Kako ja to radim, opisala sam u ovom postu. 

Vrlo važno:
- ako Vam je masna koža, napariti lice parom ili prisloniti vrući ručnik na lice da se pore otvore
- ako Vam je koža suha ili osjetljiva, zaboravite paru, prislonite mlaki ručnik i ponovite tri puta dok se pore ne otvore. Topla preporuka za ovaj tip kože: Oil cleasing metoda o kojoj ću napisati poseban post.
- prilikom čišćenja,ne dirati upaljene komedone, tj. bubuljice ili akne. Možete čistiti samo ove crne ili bijele prikazane na gornjim fotografijama
- stavite rukavice za jednokratnu upotrebu (100 komada u ljekarnama je oko 30-40 kn)
- komedone istisnuti do kraja,u suprotnom riskirate da se upale i pretvore u pravi vulkan
- ja osobno koristim spravicu za istiskivanje koju sam također opisala u ovom postu , potom tzv lancete kakve koriste kozmetičarke i prstiće.





- prije i nakon čišćenja obavezno dezinficirajte lice i sva pomagala koja koristite. Topla preporuka Octanisept o kojem sam pisala u ovom postu
- nakon čišćenja, lice umiriti nekim antiseptičkim sredstvom, ja osobno namažem Sudocrem kojeg mi je samo nebo poslalo za takve stvari onako debelo kao masku i ostavim pola sata. Odličan mi je i prah neema od kojeg napravim gustu smjesu, premažem crvena područja, držim što je duže moguće, nekoliko sati.



Navodno je super i ulje čajevca, to ću tek probati.


1.PROUČITI SASTAV PROIZVODA,IZBJEGAVATI: mineral (paraffin)oil, isopropyl palmitate,myristyl propionate isopropyl isothermal,myristyl myristate, putty sterate, isostearyl neopentonate decyl oleate, octyl sterate, octyl palmitate, isocetyl stearate , alkohol na visokom mjestu i talc-jako je komedogen, barem meni.

2.MASKE: postoje danas razne maske u kućnoj upotrebi. Najpoznatija od njih je maska sa aspirinom,sodom bikarbonom,maska od neema i zelene gline. Koristite ih samo ako Vam je koža masna i ne češće od jednom-dva puta tjedno.

Također, odlično je nekoliko večeri potrljati komedogene limunovim sokom, ali samo ako koža nije osjetljiva.

Od kupovnih maski,birajte one koje sadrže salicalnu i/ili AHA kiseline, glinu


Kod suhe i osjetljive  kože a sklone komedonima, najbolji  izbor je roza ili žuta glina ili povremeno maska od neema ili zelene gline.


3.ČIŠĆENJE: čistite,čistite svoje lice, obavezno je dva puta dnevno a posebno navečer. Bez dobrog i temeljitog čišćenja nema čistih pora. Završite hladnom vodom koja će stisnuti pore ili hidrolatom hamamelisa.


4.TEKUĆI PUDERI: koliko god Vam se činilo apsurdno, ali tekući puderi nisu najbolje rješenje za kožu sklonu komedonima i punjenju pora. Koristite ih povremeno, koliko je moguće, upotrebljavajte praškaste pudere, posebno mineralne koji smiruju kožu, nemaju silikone i ne čepe pore.



Drage moje,ovo su bili moji savjeti i iskustvo s komedonima. Pozorno čitam Vaše preporuke:)






Oznake: , , , , , ,