Brazilsko feniranje by T.B


Nasatavljamo s rubrikom "Iskustva i savjeti čitateljica", večeras post prelijepe Tamare koja je pronašla rješenje za svoju jako uništenu kosu..




Kosa je za mene najljepši ukras na svakoj ženi. Bilo kratka ili duga, zdravu i njegovanu kosu je predivno za vidjeti. Kako svoju kosu bojim u plavo s vremenom je postala lomljiva i suha. Tražeći način kako da ju obnovim bez da ju drastično kratim, nabasala sam na brazilsko feniranje.

Da ju malo pobliže upoznamo...
Kosa je građena od cca 80% proteina keratina,  17% drugih proteina, 1%lipida, 0,5% mineralnih supstancija i tragove nukleinskih kiselina. U građi proteina prisutno je nevjerojatnih  18 aminokiselina. Keratin kose dijelimo na  keratine vanjskih i unutarnjih slojeva kutikule, zatim keratin korteksa i keratin medule. Vanjski sloj izgrađen je od  proteina i lipida , a ostali slojevi kutikule građeni su od proteina.
Sama vlas(ili kako se stručno zove stabljika) sastoji se od 3 koncentrična kruga:
Moždina (medulla, substantia medullaris) – nalazi se u sredini u čijem se orožnjelom dijelu nalaze plosnate stanice bez jezgara, a u međustaničnim prostorima je zrak, naročito kod starijih osoba. Dok su u  meduli  masne granule i pigment.
Kora (cortex pili, substantia corticalis) - obavija moždinu. Melaninske granule unutar kortikalnih stanica zajedno s prisutnim zrakom daju različite nijanse kose.
Kutikula (cuticula) - sastoji se od 6-10 slojeva keratiniziranih stanica poredanih kao crijepovi na krovu. Slobodan dio stanica okrenut je prema vrhu dlake.


Kako je sve počelo....

Inače imam veliki fetiš na kosu :D , čak i spavanje joj je bilo podređeno, bojana je bila svaka tri tjedna prirodnim bojama, maske sam radila od domaćeg ulja i domaćih jaja, potrošila bogatstvo na maske, šišala vrhove svakih mjesec dana, izbjegavala topli zrak na fenu i znala prosjedit čitavu noć dok se nije posušila sama na zraku, izbjegavala namakanje u moru/bazenu, vezanje gumicom.. i radila sve ludo što svaki luđak radi sa svojom opsesijom...i stalno istraživala što novoga mogu natrackati na sebe da bude još ljepša, sjajnija i bujnija. Naišla sam na silne hvale vs. kritike o brazilskom feniranju i nakon malo istraživanja odlučila se na eksperiment. Prestala sva raditi sve gore navedeno, i godinu dana se nisam šišala, nosila visoke repove i kosu sušila prije posla u pola sata fenom na najjače... i rezultat je ukratko ovaj užas:




Kosa mi je postala užasna, petljala se, bila je suha, i izgledala je očajno bez tonu popratnih ulja, seruma, balzama, maski, kristala i što je već sve stalo na nju da je zagladi i da joj sjaj. Bila je mat i lomljiva. Nakon godinu dana, došao je dan zabilježen za brazilsko feniranje :)
Kako....
Sam postupak nije težak. Dapače, ako ste barem jednom bojale kosu kod kuće ovo će vam biti vrlo jednostavno, ukoliko niste sigurno imate prijateljicu koja je ili 10 minuta za pogledati kako se to radi, na jednom od milijun videa na youtube-u. Ja radim uvijek sama, jer mali jarac u meni mi govori da jedino sama znam to tako dobro kako sam si zamislila :D.
1. Korak = Pranje
Kosu je potrebno dobro oprati šamponom bez sulfata. Na tržištu postoji velik broj proizvođača koji nude takav proizvod, od drogerijskih Alverde do JMO, L'oreal, Kerastase i td. Ukoliko iz nekog razloga nemate šampon bez sulfata pri ruci, kosu možete isprati sa otopinom jedne litre vode sa sokom limuna. Što se bez sulfatnih šampona tiče, probala sam veliku većinu , do sada njih 43, različitih proizvođača i svih cjenovnih kategorija, i svaki je dovoljno dobar da ovaj korak napravi kako treba.
2. Korak
Kosu zatim sušimo do kraja na srednje jakoj toplini i dobro počešljamo.  Sasvim suhu kosu razdijelimo u pramenove (kao kod farbanja) , te na svaki pramen nanosimo keratin u tankom sloju izbjegavajući skalp (cca 1 cm ). Nakon što nanesemo keratin na sve pramenove potrebno ju ponovno počešljati, kako bi maknuli višak keratina. Tretman se ostavlja da djeluje cca 15-30 minuta (ovisno od kojeg proizvođača koristite, vrijeme piše na bočici). Nakon što ste se držale vremena sa bočice, keratin  ne ispirete, već kosu ponovno posušite do kraja, zajedno sa keratinom na njoj.  
3. Korak
Nakon sušenja slijedi ponovno češljanje, te stavite peglu grijati do  230 stupnjeva. Svaki pramen prođite onoliko puta koliko je navedeno na uputama pojedinog proizvođača (varira između 3-7 puta).
4.Kosu ne izlažite vlazi, ne vežite i ne močite sljedećih 72 sata. Ukoliko se namoči posušite i prođite peglom.  Nakon 72 sata kosa se može oprati normalno.
Njega...
Preporuka je kosu tretirati proizvodima bez sulfata. Do sada sam probala sve varijante,  i zaista je rezultat najduže vidljiv kada su i šampon i regenerator bez sulfata. Za serume, kristale, sprejeve i što već koristite nakon sušenja nije bitno toliko, jer većina i onako ne sadrži sulfate, ili su isti u jako malim količinama.
Trajanje...
Ovisi  o dužini kose. Na mojoj dužini, bez pomoći potrebna su mi 3 sata. Vjerujem da bi trajalo znatno kraće da sam imala pomoć pri nanošenju i peglanju.
Rezultati....
Na jako uništenoj kosi poput moje, rezultati su bili nakon prvog tretmana vidljivi 3 mjeseca, nakon čega sam ponovila ponovno te drugi puta nisam trebala sljedećih 7 mjeseci  jer nije bilo potrebe.
Ono što me posebno oduševilo što su vrhovi bili zaglađeni, meki i sjajni. Kosa zdrava i svilenkasta na dodir. Nemam problema sa mašćenjem, i dalje kosu perem svaka tri dana kao što sam to radila i prije samog tretmana. Obzirom da mi se znatno manje petljala nakon prvog puta što sam radila tretman, primijetila sam da mi manje pada i pri mom maničnom češljanju ne puca.
Osobno sam jako zadovoljna tretmanom, i nastavit ću ga prakticirati dokle god budem imala na čemu :)



 Pročitala sam da je kosa nakon prvog tretmana obnovljena 80%, nakon drugog cca 90 % i nakon trećeg ukoliko je jako uništena 100%.
Da li je tretman štetan?
Nije! Čitala sam mnogo puta o štetnosti ovog tretmana zbog udjela formaldehida u proizvodima. U Hrvatskoj je dozvoljena količina 0,3% , dok tretman sadrži 0,01% istog. Brazilsko feniranje nije ništa štetnije od običnog bojanja kose kod kuće. Plin formaldehid isparava prilikom peglanja kose, i omogućuje da se keratin "uvuče" u vašu vlas. Isti princip kao i boja (primijetile se da se boja na kosi malo zagrije, dok nam u frizerskim često stavljaju alu foliju kako bi se jače zagrijalo i boja bolje primila). što se tiče alergijskih reakcija, preporučam isto testiranje kao i na farbe, na mali dio kože nanijeti kako bi se izbjegle veće reakcije. Peckanje, svrbež, bol i slično, što sve navode jednako je kao i kod bojanja.  Što bi značilo, ako vam smeta bojanje i imate alergijske reakcije ovo definitivno nije tretman za vas

Do sada sam kosu tretirala sa keratinom dva različita proizvođača:

        COCOCHOCO PURE Total Repair po cijeni od  1000 ml/722 kn


·         Aqva Brazilian Keratin Complex Treatment po cijeni od 1000 ml / 530 kn


Linkovi za naručivanje : klik i klik




Tretman u salonu košta cca 600 kn (bez šampona ) do 1000 kn (sa uključenim šamponom bez sulfata) za moju dužinu.  Naravno da postoje i manja pakiranje od gore navedenih , ali ja volim uvijek uzeti veća pakiranja ako planiram ponoviti zbog isplativosti. Za tretman na kosi dužine do pola leđa biti će Vam dosta cca 100-150 ml proizvoda i cca 1,5 sati (ako imate pomoć) i 3 sata (ako radite kao ja , sve same). Obzirom na cijenu u salonu, računica je jasna :).  I za kraj, kako izgleda dotična nakon cca 3 tjedna od tretmana, uz prije / poslije :



 Isprike na slikama, ali moja malenkost priznaje da iako tretman mogu učiniti sama, slikati kosu ne mogu :D, pa su ovo jedine upotrebljive nakon puno muke.

Hvala na čitanju.
Tamara 

Oznake: , ,