Gerantofobija i anti-age pojam



Znate li što je GERONTOFOBIJA?

Iracionalan strah od starenja i starih ljudi. Živimo u vremenu kada su se mnoge ljudske i normalne vrijednosti okrenule. Doživljavamo da nas se svakodnevno promatra kritičkim pogledima, kako u važnim životnim situacijama tako i u nebitnim. Usudila bih se reći kako nam današnje društvo ne dozvoljava dostojanstveno starenje i nameće strah od bora, opuštene kože, narušenog izgleda i bolesti.


Proizvođači anti-aging krema itekako koriste današnju situaciju u kojoj smo sve pomalo gerantofobične i bombardiraju nas raznim preparatima spustim obećanjima : tvrde da će nam se lice pomladiti nekoliko godina pa čak i desetljeća, ukloniti znakovi starenja poput mrlja, linija i čvrstoće.
Moram li posebno pisati kako zarađuju milijarde dolara na našoj slabosti?

Što je zapravo pojam anti-age ?

Anti-age je zapravo masovni pokret kozmetičke industrije, medicinskih usluga i nas klijenata posvećenih ublažavanju posljedica starenja i prevenciji.

Popis anti-age sastojaka je danas golem. Za mnoge je dokazano da djeluju protiv starenja: retinol, aha kiseline, antioksidanti (a,c,e vitamini), hijaluronska kiselina, q10, zeleni čaj, ulje divlje ruže, shea maslac, argan i tako dalje. Ima ih mnogo i svi su redom korisni za kožu, ali na što obratiti pozornost i što je zapravo istina?

1.POSTOJE LI ANTI-AGE KREME?

Ne, ne postoje. Ni jedna krema koja ima oznaku "anti age" nije isključivo namijenjena zreloj koži niti ima sastojke koji bi naštetili mlađoj.

Dat ću samo neke primjere :

- retinol, čest sastojak u antiage preparatima,prvenstveno je namijenjen tinejđerima koji imaju problema sa aknama i problematičnim licem. Tek kasnije se otkrilo da djeluje i na peglanje bora.
- C vitamin kao i ostali antioksidanti, djeluju na bore, no zar i mlađoj koži nisu potrebni vitamini i antioksidanti??
-hijaluronska kiselina, sastavni dio našeg tijela i vremenom se gubi iz organizma. Preparati koji ju sadrže vračaju vlažnost koži, a ona je itekako potrebna i mlađem licu.
- UV zaštita kojom radimo prevenciju starenja, potrebna je svima bez obzira na godine.
-ulja poput divlje ruže, argana,makadamije itd koja se koriste kod antiage njege, nema razloga da ne koriste i mlađe osobe jer svako od njih ima dodatnih beneficija za kožu.
-AHA kiseline, isto kao kod retinola, prvenstveno se koriste kod problematičnog lica, sprečavanja dehidracije, a potom i na peglanje finih linija.




2. KADA KRENUTI S ANTI-AGE PREPARATIMA:

Nema dobne granice drage moje, dokazano je da već nakon 20-te godine započinje proces starenja i dalje sve ovisi o genima , hormonima, načinu života, podneblju  u kojem živimo, prehrani, ali i o pravilnoj njezi i prevenciji.

Dakle, imate li 25 godina ili 40 potpuno je svejedno, sve ovisi u kakvom je stanju Vaša koža i da li primjećujete znakove starenja.

3. ANTI AGE FILERI ILI PUNJAČI ZA BORE

Kada sam pisala o nazolabijalnim borama u ovom postu, primjetila sam da su bolna točka mnogim ženama. Na tržištu se nude mnogi "čudotvorni" punjači i fileri koji se nanose direktno u bore i prodaju po nemalim cijenama.

Pliz, nemojte biti naivne, takvi proizvodi će Vam slabo pomoći. Naša fizionomija lica je takva da se godinama obrazi spuštaju prema dolje i produbljuju bore. 

Osobno sam isprobala mnogo takvih obećavajućih proizvoda i za mene je to obično bacanje novca i marketinški trik. 


4. ANTI AGE ŠAMPONI, KREME ZA RUKE I SLIČNO

Kako kozmetička industrija napada naše slabosti tako se pojavljuju razni proizvodi s oznakom "anti age".

Može li šampon pomladiti kosu? Koliko sam upućena, kosa do malo iznad uha se smatra tzv "živom" kosom, sve duže je tzv "mrtva" kosa koja se teško može obnoviti. 
Kosa kao i nokti nema živce niti kapilare i osim  proteina zvanog keratin (vrsta proteina koji izgrađuje nokte i vanjski sloj kože) rijetko koji sastojak može izgraditi vlas. Jedan od načina je brazilsko feniranje o kojem možete više pročitati u ovom postu.
Ljepotu i zdravlje kose postižemo  tretiranjem vlasišta odnosno  folikula u kojima kosa raste, kao i brigom o zdravlju.

Anti age krema za ruke?? 

Marketinški trik, ubaci se poneki sastojak kao na primjer UV filter i samim time proizvod se plasira pod nešto anti aging što je istina ali u smislu prevencije koja je potrebna svakoj koži.

5.ZAKLJUČAK:

Nema anti age krema niti preparata koji nisu pogodni za bilo koju dob. Problem je što se zrelom kožom većinom smatra suha koža, pa su obično anti-age kreme redom premasne i prebogate.

Kod odabira anti age preparata, ključno je stanje kože.

6. ŠTO MOŽE POMOĆI:
Puno sam o tome pisala, ali nije na odmet ponoviti: hidratacija, zaštita od UV zraka i preparat s jakom koncetracijom za noćnu njegu. Ja osobno najviše vjerujem u retinol, ali bez obzira na koji se sastojak odlučite, bitna je kvaliteta proizvoda i redovita primjena. Kod mnogih krema, učinak je vidljiv tek za godinu dana redovite upotrebe.

Ostale postove o njezi kože možete pročitati na slijedećim linkovima:

Njega kože od 20-30 godina

Njega kože od 30-40 godina

Njega kože od 40-50 godina

Masaža lica


Vjerujete li u natpise anti-age, patite li od gerantofobije?










Oznake: , ,