Kako se riješiti napadnih trgovkinja i dobiti što želimo u parfumeriji




Koliko puta Vam se dogodilo da uhvatite malo vremena za sebe i  krenete u parfumeriju s namjerom da malo pogledate novitete, isprobate neki kozmetički proizvod, saznate o nekoj određenoj liniji ili jednostavno njušnete neki parfem?
Na ulasku Vas dočekaju nasmiješene i uređene tete u crnom i još niste zakoračile a već Vas oblijeću sa svih strana i prate u stopu.




Ako ste iskusni kupac i znate točno po što ste došle, vjerojatno će te odmah naručiti svoj proizvod i krenuti prema blagajni, ali što ako ste "slabić" kao ja i pokleknete pod nagovaranjima, hvaljenju i nuđenju proizvoda slatkorječivih teta i odjednom se nađete s osam neplaniranih proizvoda na blagajni i samim izlaskom iz parfumerije postanete ljute na sebe i cijeli svijet oko sebe?!Umjesto da sa radošću dođete doma, izbacujete otrovne strelice prema svojim ukućanima, poznato?

Kako doskočiti tom porivu?

1. U parfumerijama rade profesionalke-trgovci. Bez obzira na kozmetičko znanje (ili neznanje), treninge, edukaciju i slično, te tete su prije svega-trgovci.
Ponašajte se kao da ste ušle u trgovinu sa živežnim namirnicama, ne pokazujte strahopoštovanje prema luksuznim policama, stalcima i živahnom osoblju .
Ponašajte se ljubazno, prirodno i opušteno.

2. Komunikacija: uspostavite komunikaciju sa osobljem. Na pitanja osoblja "Mogu li Vam pomoći?", "Izvolite?" odgovarajte na primjer:

"Dobar dan, došla sam vidjeti što ima novoga kod mog omiljenog brenda _____"

"Pročitala sam u časopisu da je izašla nova maskara od ______"

"Hvala, pogledala bih malo, ako budem trebala pomoć, pozvat ću Vas"

Vrlo vjerojatno da će Vas malo pustiti na miru i suptilno promatrati iz nekog kuta, no ako trgovkinja krene za Vama, pustite ju da se vrzma jer vjerojatno tako mora radi uputa svojih nadređenih.

Neke trgovkinje nemaju takta i svoje mušterije gledaju prenapadno, odmjeravajući ih od glave do pete, pri čemu imate dojam da mjeri Vašu kupovnu moć na temelju outfita. To mi se puno puta dogodilo i moram priznati da je vrlo neprofesionalno, ali što se može.
Ne moram ni pisati koliko su takve procjene pogrešne i trgovkinje moraju znati da su žene sa ruksakom i tenisicama jednako platežno moćne kao i one sa svježom frizurom i u kostimu.




3. Isprobavanje ne košta (još uvijek) ništa. Neka Vam ne bude neugodno isprobati sve što Vas zanima: makeup, teksture kremica, mirise...Nitko i ništa Vas ne obavezuje na kupnju i zapamtite da su svi oni stalci i testeri tamo radi nas kako bismo mogli probati.
Moj savjet je da isprobate ruž ili puder a posebno miris i odete negdje u blizinu na kavu.
U tom periodu ćete dobro razmisliti da li Vam je baš taj ruž tako divan kao u parfumeriji.
Ako ne prestanete o njemu razmišljati cijelo vrijeme, vrlo vjerojatno da ćete se vratiti po njega.
Kod parfema je ovaj trik posebno važan jer ćete u tom periodu dobiti pravu sliku o njegovom razvijanju na Vašoj koži.

4. Vrlo često sam nailazila na jako ljubazno osoblje i promotorice koje su se puno trudile oko mene i dale sve od sebe da pomognu naći pravu nijansu sjenila i slično.
Iako sam već odlučila naručiti to sjenilo s neta, uvijek sam se ljubazno zahvalila na njihovom trudu i ljubaznosti, zatražila njihovo ime i obećala se vratiti . Vrlo često sam znala dotične osobe pohvaliti njihovim šefovima.
Kada se nađete u takvoj situaciji, nemojte se osjećati loše jer niste potrošile novac, oboje ste pokušale, ali jednostavno nije išlo. Događa se...


5. Ako ste ušle radi određenog proizvoda i bojite se alergijskih reakcija i slično, zatražite tester na način :" Želim isprobati ovaj puder/kremu na svojoj koži kako bih bila sigurna da je ispunio moja očekivanja, ne želim riskirati nuspojave na mojoj osjetljivoj koži", puno bolje nego samo ući i zahtjevati tester jer ga vrlo vjerojatno nećete dobiti :P


6. Ukoliko ste navratile da Vas našminka vizažist, imajte na umu da se očekuje da kupite neki proizvod i treba se izvući iz takve situacije..
najbolje je da kažete kako želite testirati izdržljivost makeup-a par sati pa će te se vratiti, ili jednostavno želite vidjeti nijanse na svom licu u ostalim uvjetima/osvjetljenju.
Možda najbolje da se ipak šminkate same :D

Sve ovo zvuči malo brutalno, no primjetila sam da se mnoge žene ustručavaju ulaska u parfumeriju upravo radi sličnih situacija. Nadam se da će Vam moj vodič pomoći, i zapamtite: budite ljubazne i dobre, poštujte posao i vrijeme osoblja, iskomunicirajte svoj cilj jasno i pristojno i ne dozvolite nikome da vas šikanira.

Jeste li imale neugodne situacije u parfumeriji? Koji su Vaši savjeti za sretni izlazak iz parfumerije?

Oznake: