Koliko nam je stvarno potrebno kozmetike?




Ako posjećujete kozmetičke i beauty blogove i portale, vjerojatno spadate u kategoriju u kojoj sam i sama odavno :"ovisnice i manijakalne sakupljačice kozmetike". Nadam se da ste puno discipliniranije od mene, a danas Vam donosim svoje savjete koliko nam je realno potrebno kozmetičkih proizvoda .

PREPARATIVA:


Ovisno koje proizvode preferirate, za čišćenje lica, potrebna nam svega tri proizvoda:

- ulje/balzam/micelarna/mlijeko za čišćenje makeup-a i nečistoća.

- gel/pjena/sindet za umivanje, ova skupina  nije nužna ukoliko su vam gore proizvodi  dovoljni samostalno. Ja osobno volim umivanje, posebno ujutro kada želim samo ukloniti ostatke noćne njege. 

-tonik za lice/hidrolat/termalna voda



Sredstva za uklanjanje makeup-a i nečistoća uvijek birajte ona koja su pogodna za oči i dermatološki testirana.



Proizvode za umivanje, također birajte one koji su pogodni za oči, obično je to naglašeno na njima ili imaju u nazivu "gentle".


Tonici se biraju prema potrebama i vrsti kože, birajte one koje nemaju alkohol ili barem nije na visokom mjestu u popisu sastojaka.

-

NJEGA KOŽE:

Za njegu kože potrebna su Vam šest proizvoda:


- dnevna krema za lice koja MORA sadržavati zaštitu od UV zraka.


-krema za područje oko očiju , većinom je dovoljna jedna koju će te koristiti za jutarnju i večernju njegu.

- noćna krema, ovisno o potrebama i vrsti kože, najbolje da je hidratantna s dodatkom antioksidanata.

-piling za lice

- maska za lice


Zapamtite, kreme s visokim SPF faktorom nisu "kreme za plažu" već dnevne kreme cijele godine.
Kupujte one koje su upakirane u tube ili airless bočice, izbjegavajte teglice.




Krema za područje oko očiju Vam je itekako potrebna, ne preskačite ujutro i prije spavanja.
Neke žene, kao na primjer, ja, vole imati dvije kreme za područje oko očiju-jednu laganu za dan i malo masniju za noć. U principu, ako pronađete onu koja Vam super odgovara, dovoljna je jedna.


Kod noćnih krema, birajte one koje su primijenjene Vašoj koži. Ja osobno volim malo "jače" u smislu hidratacije jer volim noću dobro nahraniti kožu.




Kod pilinga za lice pripazite,  za osjetljivu kožu birajte kemijski ili enzimski, za masnu-mehanički.
U slučaju mješovite kože kao moja, možete kombinirati obje vrste pilinga, mehanički na T-zonu, kemijski na ostatak lica i vrata.


Maske za lice su važan proizvod za tjednu njegu lica. Ovisno o potrebama, birajte one kojima želite postići određeni efekt: lifting, hidrataciju, čišćenje pora. I ne budite lijene koristiti ih redovito :))

NJEGA TIJELA:

Za pravilnu njegu tijela, potrebno Vam je šest proizvoda:

-gel/sapun za tuširanje, komada jedan, osim ako nemate fetiš na tuširalice pa odjednom koristite više proizvoda. Ja osobno koristim jedan dok ne potrošim pa onda kupujem idući.

- piling za tijelo

-mlijeko/losion/maslac za tijelo, obično je dovoljan jedan, osim u slučaju specifičnih potreba: suha i perutava koža na nogama/normalna koža na ostatku tijela.

- rukavica za masažu tijela,u tu svrhu može poslužiti frotirasti ručnik kojim potičete cirkulaciju. Koristi se na suhu kožu prije tuširanja.

-sredstvo za depilaciju,tu je izbor Vaš. Ja koristim gel za brijanje+britvice

-dezodorans


NJEGA KOSE:

Kosa je malo posebnija priča i obično pretjerujemo s mnogim proizvodima.

- šampon, realno su nam potrebna dva: jedan blagi za često pranje i jedan za dubinsko čišćenje naslaga s vlasišta

-balzam/maska/pakung za kosu, također su nam potrebna dva proizvoda: balzam za korištenje iza svakog pranja i maska za korištenje jednom tjedno kao dubinska njega kose.

- proizvodi za styling, osobno koristim samo malo laka pa ovim proizvodima ne trpam police.

- leave in proizvodi, odnosno njega za vrhove- razna ulja i slično čime tretiramo vrhove kose.


MAKEUP:

-puderi, realno Vam su potrebna dva: jedan za dnevni makeup, laganije teksture i što prirodnijeg izgleda i jedan za posebne prilike i večernje izlaske koji ima jače prekrivanje.

-korektor, dva komada. Jedan osvjetljivač za dnevni makeup i jedan sa jačim prekrivanjem za posebne prilike.

- maskara, dovoljna je jedna, ja maskare ne gomilam, volim potrošiti i tek tada kupovati novu.

-rumenila, dovoljna su dva: jedno neutralno koje će Vam odgovarati na svaki look, tj. boju na očima, usnama ili odjevnu kombinaciju, i jedno intezivnije u nijansi koja odgovara Vašem podtonu.

-olovke za oči: dovoljne su dvije u nijansama koje najbolje odgovaraju vašem načinu šminkanja i boji očiju.

-olovke za usne: dva komada, jedna neutralna koja će odgovarati većini ruževa koje upotrebljavate i jedna burgundy crvena za večernje izlaske.

-sjenila za oči: jedna paleta u kojoj su zastupljene većina nijansi koje koristite. Nema potrebe za paletama od 120 nijansi od kojih će 90 ostati netaknute. Ja osobno volim mono ili duo sjenila jer su praktična za nošenje u torbici i popravke tijekom dana.

-ruževi/sjajila za usne: dva ruža, jedan za dan u nijansi koja najljepše ističe Vaš ten i usne i crveniiii, žena nikad ne smije biti bez crvenog ruža. Sjajilo jedan komad, najbolje u prozirnoj i transparentnoj nijansi.

-lakovi za nokte: dovoljna su tri komada: bijeli, prozirni i crveni.




Naravno, sve je ovo lijepo napisati, ali moja kozmetička glad doseže daleko više od realnog. Uskoro se spremam pokazati Vam svoju kolekciju kozmetike, a do tada, pište mi da li ste disciplinirane u količini kozmetike ili volite gomilati proizvode?

Oznake: ,