petak, 14. ožujka 2014.

Početak puberteta- njega kože




Primjećujete promjene na licu Vaše djevojčici ili dječaka, a u dobi su između 8 i 13 godina?
Počinje  rock'n'roll- rani pubertet !
Iako Vas čeka dugačak popis hormonalnih promjena koje dovode do spolnog, fizičkog i psihičkog sazrijevanja, večeras ću pisati o segmentu njege mladenačke kože.

Primjećujete da se Vašem djetetu masti koža, stvaraju miteseri i lagani crveni prištići?
Sada ste ključne VI. 

Vašem djetetu se mijenja tekstura kože, posebno kod dječaka. Lojne žlijezde pod utjecajem hormona postaju jako aktivne, počinje se mastiti i kosa.

1. ne zanemarujte ove simptome, nekada su roditelji  govorili: proći će, to je normalno i nisu činili ništa posebno, naučite svoje dijete redovitom i pravilnom čišćenju lica.
Kupite mu posebno sredstvo za čišćenje mladenačke kože, danas je takvih proizvoda prepuno tržište, ali obratite pozornost da nema alkohola ili jakih iritansa na početku popisa sastojaka(gelovi, pjene, medicinski sindet). Pilinge, zasad preskočite, kiseline iz umivalica će biti čisto dovoljne, osim u slučaju jako začepljenih pora, a tad mu posudite neki svoj- jednom u deset dana.

2. kupite mu nešto novo što će ritualu čišćenja unijeti neku vrstu zabave: na primjer četkica za čišćenje lica ili morska spužvica koja je odlična i povoljna.

3. objasnite djetetu kako će temeljitim i pravilnim čišćenjem uništiti sve zle bakterije i nečistoće koje mu se nakupljaju tijekom dana.

4. vrijeme je za kozmetiku s posebnom namjenom, pročitajte sastave, ne kupujte preparate s potencijalno  komedogenim sastojcima, o njima sam više pisala u ovom postu.
Vaše dijete nije više za baby kremice, zamijenite ih NOĆU kremama poput La Roche Posay Duo, Bioderma Sebium linija, Vichy Normaderm, Afrodita Oil control, Avene Cleanance i ostalim namijenjenim mladenačkoj koži sklonoj nepravilnostima. 
Za dan, koristiti lagane emulzije ili fluide koje sadrže UV filter. Pripazite da su što laganije teksture (fluid, emulzija) jer niti jedan pubertetlija ne želi mazati masne kreme koje ionako nisu pogodne za njihovu kožu.

5. učinkovitu pomoć možete pronaći i u aromakozmetici, jedino je na Vama da dijete naučite kako se koriste ulja. Koja ulja su učinkovita, pročitajte u ovom postu.

6.redovito dezinficirajte djetetov mobitel.

7.naučite ga da ne dijeli ručnik s drugim osobama, te da koristi poseban samo za lice.

8. mijenjajte mu jastučnicu nekoliko puta tjedno.

9. pripazite na djetetov izbor šampona. Izaberite mu šampone koji neće mastiti kosu i ukoliko se radi o djevojčicama, nagovorite na promjenu frizure bez šiški koje maste čelo.



Vrlo je bitno kako ćete Vi naučiti dijete pravilnoj njezi. 
Ukoliko ne stekne navike, kasnijim koračanjem u pubertet pa i nakon njega, lagane nepravilnosti se mogu pretvoriti u prave kožne probleme poput akni, ožiljaka i hiperpigmentacija koje mogu postati uzrok niskog poštovanja, anksioznosti,frustracije i ometati uobičajene dnevne aktivnosti.

Primjećujete li promjene na licu Vašeg djeteta? Koji su vaši savjeti?




24 komentara:

  1. Odličan post. Da je barem meni netko u to doba objasni kako se pravilno brinuti za kožu. Srećom nisam imala velikih problema, ali ipak- usvojila bih dobre navike već tad.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, sjećam se sebe kada sam krenulau pubertet sa 11 godina, majka je govorila da je sve to normalno i da će proći. Tjerala me na ono večernje pranje i umivanje i to sapunom za ruke jer tada nije znala za namjensku kozmetiku, a i bili su puno lošije upućeniji nego mi danas.
      Srećom, nisam imala većih problema,a moglo je biti baš gadno :/

      Izbriši
  2. Moj me pubertetlija uglavnom nije htio slusati, izborila sam se samo za redovito ciscenje te je u najkriticnijim fazama koristio dermapip tinkturu. No i to je bilo dovoljno, pa sad ima pokoji miteser i pristic i stvarno lijepu kozu. Maja memorysun

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo, vrlo je važno utjecati na djecu dok su u toj ranijoj fazi, posebno je velika borba sa sinovima.

      Izbriši
  3. Svaka cast na ovom postu, to doista mislis na sve! Vrlo korisno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je ako je korisno,mislim da je to vrlo važna tema koja se ne smije preskočiti.

      Izbriši
  4. Ovo je jedan odličan post kao i uvijek. Ja djece nemam i uvijek sam imala besprijekornu kozu, sada u mojim tridesetima imam vise problema nego u pubertetu. Ali moj dragi, on ima probleme za nas oboje, leđa, lice , po kosi, prist jedan do drugog a od krema i njege bježi ko od vraga. Dobro kažeš da navike treba usvojiti od rana a ne kad problemi počnu biti vidljivi jer on se npr prepustio.Ono na sto sam se ja morala naučiti je jak miris po sebumu koji izbija i nakon pet minuta od tuširanja, on prelazi na robu i na sve ostalo sto je u doticaju s kožom. Jedan jak i prodoran miris.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, potpuno te razumijem, moji najveći problemi su krenuli nakon tridesete :P Ipak, sestra ima velikih problema od ranijeg puberteta i znam koliko je važno usvojiti dobre navike higijene i pravilne njege, da bi ostatak puberteta bio što manje stresan.

      Izbriši
    2. pokušaj s iherba naručiti mu nubian heritage black soap, mene je spasio što se tiče mitesera,akni ali i izlučivanja sebuma :)

      Izbriši
    3. Draga, možeš li nam napisati sastav tog sapuna? Čisto da vidim da li postoji kakva alternativa kod nas :)
      Tnx

      Izbriši
    4. evo sve sam kopirala :D
      Description:
      With Oats, Aloe & Vitamin E
      Acne Fighting, Detoxifying & Healing
      Ethically Traded Ingredients
      Sustainably Produced
      Heritage:
      African Black Soap, made from palm ash, tamarind extract, tar and plantain peel has been used in Africa for centuries to treat eczema, acne, oily skin, psoriasis, and other skin ailments. Historical references to shea butter, a staple of African pharmacology, date back to the reported shea butter caravans of Cleopatra's Egypt.
      Nubian Heritage's authentic African Black Soap combines Shea Butter's healing and hydrating properties with the ancient medicinal properties of palm ash, plantain peel, tar and tamarind to balance and resolve problem skin. Our deep cleansing formula aids exfoliation and promotes new cell growth to reveal radiant, fresh, even and health skin.
      Other Ingredients :
      100% vegetable soap: African black soap base, coconut oil and/or palm oil, butyrospermum parkii (shea butter), avena sativa (oat) kernel meal, aloe barbadensis leaf juice, plantain extract, tocopherol (vitamin E), vegetable glycerin, mineral pigment or vegetable color, essential oil blend.
      Certified organic ingredients
      No animal testing
      Cruelty free


      http://www.iherb.com/Nubian-Heritage-African-Black-Soap-Bar-5-oz-141-g/11242

      Izbriši
  5. Svaka ti cast kako se setis da pises o nekim bitnim stvarima i da skreces citateljkama paznju na ovakve teme. DIvan post :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, zapravo, same čitateljice svojim pitanjima me motiviraju i ovakve teme, smatram jednim od najvažnijih :)

      Izbriši
  6. Steta sto ja nisam imala nekog da me ovome uci, nego sam u dvadesetim zahvaljujuci internetu i blogovima pocela sama da istrazujem...

    OdgovoriIzbriši
  7. Super ideja za post :) Sjećam se kad je moj brat krenuo s pubertetom... zapravo su mu tek u srednjoj počeli problem s licem u vidu prištića, mitesera i crvenila. Mama mu je kupila one Balea Young proizvode, umivalicu, piling i kremu, ali sam ja skužila da mu je to preagresivno za kožu jer i on više naginje suhoj koži pa su ga još više isušivali. Isprobao je i Sona gel koji mu je isto bio dosta agresivan. Uglavnom, ja sam mu povremeno čistila lice deep cleansing metodom, a dermatologica mu je propisala nekakvav tonik koji se radi u ljekarni i vrlo gustu, gumastu kremu/pastu koju nanosi samo povremeno na bubuljice tokom noći. I evo, nakon godinu dana, lice mu se baš lijepo očistilo... a kad dođem kod svojih onda dobije cijeli tretman čišćenja lica :D Isprobali smo i GG masku s AHA kiselinama, pošto meni nije agresivna, znala sam da će i njemu odgovarati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za (još jedan) odličan i koristan post, iako imam još dobrih 10tak godina da se pripremim dok moj pišo uđe u pubertet... Da je internet barem bio ovako bogat dok sam sapunom skidala šminku!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan post, sličan nigde nisam pročitala. Moja koža u pubertetskim danima je bila prilično problematična, tada sam počela da koristim Vichy Normaderm liniju i do dana današnjeg sam joj verna jer mi je koža zahvaljujući njoj pod potpunom kontrolom, strah me da pređem na neke "nepubertetske" linije :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni je mama u 12./13. godini pocela kupovati proizvode jer je znala koliko me muce ti pristici. Sada sam u adolescentskim godinama i jos uvijek se nisam rijesila mitesera i pristica, ali kako je bilo prije sada je odlicno!
    Ali moj brat se nije time opterecivao i svi smo ga nagovarali da proba nesto za lice :D. Popustio je kada muje tata kupio u ljekarni kremu i tonik i onda se ljutio na mene sto kradem. hihi

    OdgovoriIzbriši
  11. hahahha jao kad se sjetim savjeta moje mame i babe...mazanje rakijom za dezinfekciju i puno sunčanja ljeti i to po najvećem suncu, ma kakve kreme! užas. :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan post draga:) Radim s kasnijim pubertetlijama i iznenadila bih se koliko ih nema razvijenu osnovnu higijenu (mislim na pranje ruku i redovito mijenjanje doljnjeg rublja...) tako da mislim da im rutina njege lica nije ni u peti, ali baš zato trebaju ovakvi postovi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ah da sam ja imala u toj dobi nekoga koga bi to zanimalo... Doduše nisam imala nikad prevelikih problema sa licem, imala sam povremeno koji prištić i zatvorenih pora. Isključivo sama sam počela sa istraživanjem u vezi njege kože, već na kraju puberteta, a dan danas me mama zna špotati za kozmetiku kad dođem doma i govoriti kako je sve to nepotrebno i kako je ona kao mlada preživjela samo sa sapunom.
    Ja ću jednog dana svakako svojoj djeci pomoći kada dođu u te godine. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. mislim da je prerana dob od 8 godina za pubertet. recimo, ja i sestra smo oko 10 godina počele sa nekim promjenama na kozi dok je onaj pravi bio a 12 a do 14-te već zestoki :D i to je prošlo, fala bogu :)

    OdgovoriIzbriši