Početak puberteta- njega kože




Primjećujete promjene na licu Vaše djevojčici ili dječaka, a u dobi su između 8 i 13 godina?
Počinje  rock'n'roll- rani pubertet !
Iako Vas čeka dugačak popis hormonalnih promjena koje dovode do spolnog, fizičkog i psihičkog sazrijevanja, večeras ću pisati o segmentu njege mladenačke kože.

Primjećujete da se Vašem djetetu masti koža, stvaraju miteseri i lagani crveni prištići?
Sada ste ključne VI. 

Vašem djetetu se mijenja tekstura kože, posebno kod dječaka. Lojne žlijezde pod utjecajem hormona postaju jako aktivne, počinje se mastiti i kosa.

1. ne zanemarujte ove simptome, nekada su roditelji  govorili: proći će, to je normalno i nisu činili ništa posebno, naučite svoje dijete redovitom i pravilnom čišćenju lica.
Kupite mu posebno sredstvo za čišćenje mladenačke kože, danas je takvih proizvoda prepuno tržište, ali obratite pozornost da nema alkohola ili jakih iritansa na početku popisa sastojaka(gelovi, pjene, medicinski sindet). Pilinge, zasad preskočite, kiseline iz umivalica će biti čisto dovoljne, osim u slučaju jako začepljenih pora, a tad mu posudite neki svoj- jednom u deset dana.

2. kupite mu nešto novo što će ritualu čišćenja unijeti neku vrstu zabave: na primjer četkica za čišćenje lica ili morska spužvica koja je odlična i povoljna.

3. objasnite djetetu kako će temeljitim i pravilnim čišćenjem uništiti sve zle bakterije i nečistoće koje mu se nakupljaju tijekom dana.

4. vrijeme je za kozmetiku s posebnom namjenom, pročitajte sastave, ne kupujte preparate s potencijalno  komedogenim sastojcima, o njima sam više pisala u ovom postu.
Vaše dijete nije više za baby kremice, zamijenite ih NOĆU kremama poput La Roche Posay Duo, Bioderma Sebium linija, Vichy Normaderm, Afrodita Oil control, Avene Cleanance i ostalim namijenjenim mladenačkoj koži sklonoj nepravilnostima. 
Za dan, koristiti lagane emulzije ili fluide koje sadrže UV filter. Pripazite da su što laganije teksture (fluid, emulzija) jer niti jedan pubertetlija ne želi mazati masne kreme koje ionako nisu pogodne za njihovu kožu.

5. učinkovitu pomoć možete pronaći i u aromakozmetici, jedino je na Vama da dijete naučite kako se koriste ulja. Koja ulja su učinkovita, pročitajte u ovom postu.

6.redovito dezinficirajte djetetov mobitel.

7.naučite ga da ne dijeli ručnik s drugim osobama, te da koristi poseban samo za lice.

8. mijenjajte mu jastučnicu nekoliko puta tjedno.

9. pripazite na djetetov izbor šampona. Izaberite mu šampone koji neće mastiti kosu i ukoliko se radi o djevojčicama, nagovorite na promjenu frizure bez šiški koje maste čelo.



Vrlo je bitno kako ćete Vi naučiti dijete pravilnoj njezi. 
Ukoliko ne stekne navike, kasnijim koračanjem u pubertet pa i nakon njega, lagane nepravilnosti se mogu pretvoriti u prave kožne probleme poput akni, ožiljaka i hiperpigmentacija koje mogu postati uzrok niskog poštovanja, anksioznosti,frustracije i ometati uobičajene dnevne aktivnosti.

Primjećujete li promjene na licu Vašeg djeteta? Koji su vaši savjeti?




Oznake: , ,