Predmenopauza????




Žene drage, nedavno sam razgovarala sa jednom kozmetičarkom i žalila sam se na neke probleme koje prije nisam imala, a počela sam primjećivati.
Surfajući bespućima interneta došla sam do ovih simptoma:

-nepravilno krvarenje, valunzi, vaginalna i suhoća kože i općenito sluznica, smanjeni libido, nestabilno raspoloženje, depresija, poremećaj spavanja, oslabljeno pamćenje, ispadanje kose i s druge strane dlakavost lica, debljanje, palpitacije, glavobolje, mučnine.

Moji simptomi:

- nepravilno krvarenje: imam ga cijeli život radi mog problema sa PCOS o kojem sam pisala u ovom postu.
- valunge, vaginalnu i suhoću kože srećom još ne primjećujem, mada mi se tijelo često ljuska, još uvijek to pripisujem zimi :D

- nestabilno raspoloženje..hm, da. Imam velike oscilacije u raspoloženju, od manijakalnog smijeha do plača najčešće u vrijeme PMS-a.

-poremećaji spavanja: i od toga patim skoro cijeli život, više sam pisala u ovom postu.

- ispadanje kose i dlakavost: da! Imam problema sa ispadanjem kose, nekada je jače, nekada držim pod kontrolom, i o tome sam pisala ovdje.

Ono što sam primjetila, a do sada nije bilo tako je-koža:

- nekada su me akne, prištići i miteseri najčešće napadali 7-10 dana prije ciklusa, znači u PMS-u što je uobičajeno. Zadnjih godinu dana obratno: nakon ciklusa, moje lice poludi i napadnu me gadovi :(

- osjetljivost kože: primjećujem da mi koža postaje sve manje otporna i da itekako moram izbjegavati neke sastojke.

- zubi postaju sve više osjetljivi i kao da se brže kvare.

- hiperpigmentacije: iako se uspješno borim protiv njih, sve više me napadaju tamne točkice po licu i rukama.

- bezrazložni strahovi i tjeskoba: vrlo često me uhvati neki napad panike koji srećom brzo prolazi. Počinjem se brinuti jer se nikada nisam tako osjećala.

Morala sam podijeliti s Vama ovaj post i svoju zabrinutost, recite mi da li sam u predmenopauzi i koja su Vaša iskustva i simptomi?

Kako si pomoći?








Oznake: