Projekt smršavimo zajedno: Zašto ne vjerujem u dijete by Ana (bug_lady)




Izvor fotografije


Mrzim riječ ''dijeta''.
To je tako grozna i restriktivna riječ.

Gledajući ljude oko sebe na razno raznim dijetama zaključila sam da to krakotrajno stanje restrikcije uglavnom vodi ka porazu. Svala čast izuzecima. Da bi taj poseban režim prehrane bio uspješan to mora postati stil života, od sada pa zauvijek, a ne kratkotrajna restrikcija tj.prilagodba.

Ako bi mogla sažeti moj stil života vezan za prehranu, onda bi to bilo:

1. Ono što me mami držim daleko od očiju... iliti Out of Sight, out of Mind
Maknite svu nezdravu hranu od sebe gdje ju ne možete uopće gledati i neće vas ''mamiti''. Umjesto toga, okružite se voćem i orašastim plodovima. Ja uopće ne kupujem slatkiše, pa čak i da padnem u zamku emocionalnog jedenja kada zapravo jedino i želim jesti nešto čokoladno - nemam ništa doma :D.
Zašto kupiti čokoladu ili čips ako znate da se ne možete kontrolirati? Slabost je sasvim ok, ali zašto si unaprijed zadati neuspjeh?

2. Planiranje unaprijed
Jelovnik radite tjedan dana unaprijed i odite u shopping točno tih namirnica, sa popisom. Kad odem bez popisa, kupim svašta, planirano i neplanirano jer mi se čini zgodno, zanimljivo, pogodno za kombiniranje, sniženo....i na kraju pobacam pola i potrošim više. I ne kupujem gladna. Barem se trudim ne.

3. Promijenite stav
Nikad ne kažem ''nikad više neću ići u McDonalds'' ili ''neću više jesti slatko'' jer me to fiksira na točno te misli! Fiksira me na ono što NE SMIJEM umjesto na ono što MOGU. Kao dijete kad mu kažeš da nešto ne smije - e onda baš to hoće! :D. A ja sam ponekad fakat djetinjasta.

4. Salata, salata!
Nema obroka bez salate - ni kriška pizze, ni varivo! To može biti zelena, baby špinat, kiseli krastavci, cikla....malo sam čudna po tom pitanju pa salatu jedem bez octa i ulja, samo zeleno lišće :D (jedem sve osim paprike koju ne mogu smisliti). Naručujem ju u restoranima, nosim na posao, put ili jedem doma. Uvijek i svugdje. Vlakna i vitamini su moj dragi frendovi.

5. Čitam etikete
Kao i kod kozmetike - čitajte ih! Ako piše ''zdravo'' ili ''malo kalorija'' ne vjerujem dok ne pročitam da li je zaista tako. Čitajte sadržaj - količinu kcal, a pogotovo šećera u ugljikohidratima te masti. Unezvjerim se kad pročitam koliko boja i konzervansa ima hrana. Less is more.
I uvijek čitam koliko kalorija ima sok koji pijem, jer je nevjerovatna količina tih ''praznih kalorija'' koje unesemo raznim pićima.

6. Nemojte gladovati  i onda se prejedati
Jako puno ljudi funkcionira tako da cijeli dan ništa ne jede i onda je navečer prejedanje na kvadrat! Time samo mučimo tijelo, izgladnjujemo ga i onda ga pretpamo sa količinom koju je nemoguće preraditi normalno. Pa smo napuhnuti, nesretni, loše probave...i tako u krug. Strpajte u usta nešto (malo) svaka 2,3 sata, ubrzajte metabolizam i održavajte normalne razine šećera u krvi.

7. Znanje
Ugljikohidrati nisu neprijatelji - samo zaboravite na one jednostavne i okrenite se složenijima. Jednostavni ugljikohidrati (npr.bijeli šećer, bijeli kruh....) brzo ulaze u krvotok, naglo podižu razinu šećera u krvi, izazivaju povećano lučenje inzulina i brzo oslobađaju energiju. Brzo nakon jela pada razina glukoze u krvi, što pojačava potrebu za slatkim i tako u krug. Za razliku od njih, složeni ugljikohidrati (riža, integralna tjestenina, crni kruh, slanutak, grah... ) se duže razgrađuju i pretvaraju u nama u jednostavne šećere, polako ulaze u krvotok, sporije povisuju koncentraciju šećera u krvi  i osiguravaju energiju tijekom dužeg razdoblja. 
Naravno, u ničemu ne treba pretjerivati i znajte što jedete.

8. Ah ta krivnja
Nema zabranjene hrane, možete jesti sve ali bez pretjerivanja i uz misao da unosite u organizam točno onoliko koliko vam treba. Nema se smisla gristi zbog pojedenog sladoleda ili čokolade. Jedan vas neće uništiti. Prihvatite to i idemo dalje. Oslobodite se osjećaja krivnje i zamijenite ju pojačanom fizičkom aktivnosti.

9. Svatko zna što funkcionira za njega
Prehrana je nevjerovatno individualna stvar. Slušajte svoje tijelo. Slušajte što ga osnažuje a što ga usporava.
Osjećam se najgore kada jedem kruh, krumpir, slatkiše, sokove...i najbolje kad konzumiram mlijeko, žitarice, meso. Ja jako volim meso ;D. Obrok mi je oko 300 grama samo meseka + salata, naravno.


Jedite prave stvari. Jedite koliko vam treba.
I jedite u pravo vrijeme - isto tako NE jedite u krivo vrijeme, a za mene je to definitivno nakon 19h. Poslije tog vremena ne jedem ništa osim ako se ne vratim sa treninga nakon čega mi treba posni sir.

Možda imam sreće u svemu tome jer sam odrasla s mamom koja nikad nije kupovala nareske (niti smo imali svoje suhomesnate proizvode), paštete, sokove, hrenovke, kruh se nije jeo na tone te se kuhalo i naglasak je bio na voću i povrću. Sve je to bilo jako skromno i nikad nam zapravo hrana nije bila u fokusu. Klasika, variva i slično. Sad sam ja nju navukla na cous cous, bulgur, heljdu pa izmjenjujemo recepte :D.

I za kraj - prehrana je neopisivo individualna. Potrebne su godine dok ne nađete savršeni balans, koja hrana odgovara a koja ne. Pobornik sam rituala i rutine te se držim svog stila života uvijek i svaki dan; naviknula sam svoje tijelo na to, slušam njegove potrebe i nadam se da mu dajem ono što treba :D.



Ana (bug_lady)

O projektu

Oznake: , , , , ,