BODY DISMORFIJA






Dame moje, volite li svoj odraz u ogledalu?
Da li se gledate i proučavate?
Da li se zaista i VIDITE??

Kada je počeo naš projekt ''Smršavimo zajedno'' malo sam se zamislila nad svojom prošlošću i slike o sebi. I iako nikad nisam imala problema sa viškom kg, shvatila sam da sam imala problem sa nečim drugim - sa percepcijom svog tijela! I to je upravo ono o čemu želim pisati....

Iskreno ne znam kako je to počelo, iako mislim da sam u jednom trenu smršavila oko 10-ak kg nakon što sam prestala piti oralne kontraceptive što se poklopilo sa bolešču koja me 10 dana prikovala za krevet te nisam baš jela. Nisam tada više bila u teen godinama (dapače, bile su to srednje 20-ete) i tada sam prvi puta počela obraćati pažnju na težinu i svoje tijelo. Do tada sam bila vrlo neopterećena, i hranom i tijelom. Ali eto....odlučila sam da mi se novo tijelo sviđa i da ga želim zadržati. Počela sam paničariti oko dobitka kilaže i to kontrolirala ne-unosom hrane. Znam da sam jedno vrijeme pazila da mi unos kcal bude 1000/dan i definitivno ''u glavi'' nisam bila na dobrom mjestu. Nikad to nije prešlo u anoreksiju, ali sjećam se gledanja u ogledalo, užasnog srama i sad znam da se uopće nisam vidjela u realnom stanju. Sada imam možda 4 kg više nego u periodu kada sam imala najmanje kila ikad, ali sam mišićava i snažna, imam zdrav odnos prema ishrani i vježbanju te sam vrlo zadovoljna tijelom, iako uvijek može bolje :D.
Dakle, imala sam krivu percepciju svog tijela, poremećaja koji se zove dismorfija.

Dismorfija je kronična mentalna bolest, poremećaj, prilikom kojeg je osoba preokupirana sa slikom o sebi te izgledom. Osoba često posjeduje negativne misli te je opsjednuta sa nekim detaljom, pravom ili imaginarnom manom. Posljedice su izolacija od društva, depresija, tjeskoba....Najčešća i nama svima poznata je anorexia nervosa (i ostali poremećaji prehrane), no u zadnje vrijeme se tu svrstava i mišićna dismorfija ili bigoreksija prilikom kojeg osoba misli da nije dovoljno mišićava i opsjednuta je izgradnjom mišićne mase. Nemojte ih miješati sa body bilderima jer bigoreksičari skrivaju svoje tijelo, skloniji su uzimanju steroida a njihova prehrana je strogo regulirana.


Neki od simptoma dismorfije su opterećenost izgledom; često gledanje u ogledalo; izbjegavanje ogledala; izbjegavanje fotografiranja; uvjerenje da okolina primjećuje određene (umišljene) mane; uspoređivanje sa drugima; izbjegavanje druženja; nošenje prevelike odjeće itd.....

Mislim da sam ja imala neki blaži oblik dismorfije tijela i mislim da to više/manje svatko ima u nekom periodu života, pogotovo u teen godinama kada je sve predmet preispitivanja pa tako i slika o sebi. Sve je to ok dok ne pređe u ekstreme.

Jednako mislim da nije zdravo kada pretile osobe sebe ne vide - ne vide što si rade i koliko su velike. Znam ih dosta takvih, koji ne vide svoju stvarnu veličinu. I tako se ne vide tj.ne žele vidjeti godinama dok ih nešto ne osvijesti (kao npr. shopping koji je postao nemoguć jer nema robe u njihovoj veličini) ili dok se ne razbole pa ih to malo uzdrma. Baš sam sinoć imala priliku pričati sa djevojkom kojoj se upravo to desilo....koja se zaista vidjela po 1.puta nakon godina i godina zavaravanja.

Puno nas je nezadovoljno nekim dijelom svog tijela ili tijelom općenito i mislim da treba reagirati na realne probleme. Pa zato je nastao i naš mali projekt, da vam pomognemo da se zaljubite u tu sliku u ogledalu :D.

Što mislite o dismorfiji i je li vas to ikada mučilo? Imate li oko sebe ljude koji imaju iskrivljenu sliku sebe?

Ana (bug_lady)



OSTALI POSTOVI PROJEKTA ''SMRŠAVIMO ZAJEDNO'':
PROJEKT: Smršavimo zajedno - najava
PROJEKT SMRŠAVIMO ZAJEDNO - uputstva
Zašto ne vjerujem u dijete by Ana (bug_lady)
Reci mi kad je dosta !! by Tamara
Kako izmjeriti postotak masti u tijelu?  
MENI #1 by Tamara  
Avon daruje !
Motivacija by Ana (bug_lady)
Ako niste, učinite to radi sebe!
MENI #2- SLASTICE by Tamara
Jedimo lagano by Ana (bug_lady)

Oznake: , , , , ,