SVE O TONIKU ZA LICE




Napokon post o jednom proizvodu koji je sastavni dio dnevne beauty rutine. Često ste me pitale razna pitanja o toniku, zato krenimo od početka.

ŠTO JE TONIK?

Tonik za lice je vodeni proizvod koji se nanosi na lice nakon čišćenja (gelom, pjenom,mlijekom,micelarnom..), a prije seruma i/ili kreme.

Tonik nije sredstvo za čišćenje i/ili uklanjanje nečistoća, makeup-a i slično, to mu nije namjena.

Vrlo često nas kozmetički brendovi zbunjuju nazivima, pa ponekad umjesto riječi "tonik za lice" možete naići na proizvode pod nazivima "losion za lice", "lotion za lice", "toner", "face water".

KOJA  JE NAMJENA TONIKA ZA LICE I ZAŠTO GA KORISTITI?

Nakon čišćenja lica, a posebno umivanja, koži je potrebno vratiti prirodni pH, također, ukoliko čistite mlijekom ili balzamom za čišćenje,potrebno je ukloniti ostatke proizvoda s lica.nakon umivanja, potrebno je ukloniti vodeni kamenac sa lica.

Tonika za lice ima mnogo vrsta i koriste se sukladno vrsti kože i/ili problemu:

1.Tonik za osvježenje i vlaženje, posebno za suhu i osjetljivu kožu- najblaži oblik tonika. Preporuka je da sadrže malo ili nimalo alkohola (0-10 %)


2.Tonik za normalnu, mješovitu i masnu kožu- tonici koji djeluju antibakterijski, protuupalno i rade laganu eksfoliaciju kože (piling). Obično sadrže nešto više alkohola (oko 20 %), ali mogu biti i bez.


3.Tonik za masnu kožu, proširene pore i slično. Ovakvi tonici djeluju kao astrigens, pročišćuju i stežu pore, djeluju kao regulatori sebuma, dezinficiraju i umiruju. Obično sadrže dosta alkohola (20-60%), ali postoje takvi tonici koji ga nemaju i takvi su najpoželjniji. Najčešći sastojci u takvim tonicima je salicalna kiselina.

* nemam ni jedan takav tonik, na fotografiji je samo jedan namjenjen masnoj koži-Bioline pure skin koji ne sadrži alkohol a kao djelatnu tvar ima azeloglicin.

ŠTO SE KORISTI UMJESTO TONIKA?

1. Hidrolati ili cvjetne vodice- služe kao prirodni tonici, može se koristiti jedna vrsta hidrolata ili mješavina više njih. Obično se koriste prije biljnih ulja za lice o kojima sam pisala u ovom postu i/ili prije kreme.


2.Termalna voda- vrlo često žene koriste termalnu vodu umjesto tonika. Termalna sadrži minerale koji umiruju kožu, ali meni osobno termalna služi više kao osvježenje tokom dana, posebno u ljetnim mjesecima.

3. Micelarna tekućina- često čitam kako žene koriste micelarnu umjesto tonika. Micelarna je sredstvo za uklanjanje nečistoća i to joj je namjena. Obično ne sadrže djelatne tvari koje imaju tonici zato micelarna nije tonik, kao što tonik nije micelarna za čišćenje.
Jedina micelarna koju sam koristila umjesto tonika je Nuxe od ruže (recenzija) koja sadrži latice ruže i hijaluronsku kiselinu.


4. Home made pripravci- sigurna sam da znate za mnoge domaće recepte za izradu tonika.
Meni jedni od najdražih:

Tonik za masnu kožu, hiperpigmentacije i sivilo lica:
- u dva dcl hladnog zelenog čaja dodati dvije čajne žličice limunovog soka (može kupovni koncetrat). Koristiti samo navečer ili ujutro prijeSPF kreme.
Tonik za hidrataciju:
-žlicu zobenih pahuljica preliti vrućom vodom ili mlijekom. Kada se ohladi, procijediti.Ovaj tonik posebno voli moj brat koji ima jako osjetljivu kožu.

Oba tonika držati u hladnjaku.

KAKO SE KORISTI TONIK?

Kako sam već napisala, tonik koristimo nakon čišćenja uobičajenim sredstvom i nakon umivanja. Možete ga nanositi blazinicom, gazom ili prskati po licu, ovisi kako je pakiran Vaš tonik. Ja vrlo često nanosim tonik prstima poput seruma samo obilnije.

DA LI JE TONIK POTREBAN?

Kao kod većine preparata, i tonik je individualna stvar. Posebno ako gel za umivanje koji koristite ostavlja lice svježim, čistim i toniranim, tonik slobodno preskočite.
Ja osobno tonik ne preskačem i vrlo mi je važan beauty proizvod, s time da ih koristim ovisno o potrebama kože. Zimi radi suhog zraka i grijanja najviše volim hidratantne i uljaste tonike, dok za ostala godišnja doba najviše biram one koji stežu i čiste pore.


Koristite li tonike za lice? Koji su vaši favoriti? 

Oznake: , ,