Yves Saint Laurent: L'homme Sport


Svasta bi se moglo reci o ovom parfemu, ali najvazniji detalj ipak se krije u cinjenici da ga potpisuje, YSL!
Dakle radi se o firmi koja vec godinama i sa punim pravom uziva reputaciju jedne od najboljih firmi kada su parfemi u pitanju..
Dovoljno je sjetiti se sada vec legendarnog Kuoros-a, i automatski smo na tragu jednog od najkarakternijih i najposebnijih muskih mirisa svih vremena! Bez obzira na vrijeme u kojem je nastao, i bez obzira na cinjenicu kako Kouros danas spada u 'old-school' klasike, tj. vise ne mozemo reci kako se radi o modernom mirisu, spomenuti miris obiljezio je, a i djelomicno promijenio tijek parfemske povijesti, i to uglavnom na nacin da je svojom pojavom na trzistu bio primjer kvalitete, sto je i dan danas, a i epitet vanvremenski zasluzeno nosi, mada nesto stariju populaciju moze podsjecati na neka davna vremena, jer su ga bas tada i nosili, tada kada je bio novitet i prava mala revolucija..
Kouros je dakle parfem sa kojim se YSL 'potpisao' za sva vremena kada se radi o muskim parfemima i utvrdio jedan sasvim novi standard.


Sta ce se dogadjati sa YSL L'Homme Sport tesko je prognozirati, ali svakako se tipicna YSL kvaliteta jasno razaznaje, i to na vise nacina.. Ali, sada vise ne pricamo o vrsti kvalitete koja krasi gore spomenuti Kouros, vec o jednoj sasvim novoj vrsti kvalitete koju YSL cini se sustavno gradi, a sam temelj te nove vrste kvalitete, bacen je u stvari sa prvim  L'Homme koji je lansiran na trziste 2006. Vec se tada dalo naslutiti kojim putem krece nova era YSL parfema, a i parfema uopce. Ovdje se dakle radi o ljetnoj verziji prvijenca koji se bitno razlikuje od L' Homme iz 2006, bas kao sto se cabrio razlikuje od limuzine, bez obzira sto je recimo u pitanji isti model automobila.

Obzirom da se radi o nesto laksem, tocnije ljetnom i vrlo nosivom mirisu sa izuzetno svjezim i muzevnim citrusnim otvaranjem, (naglasak na Limetu..) a takvih i slicnih mirisa danas ima zaista puno, L'Homme Sport ipak nije samo jedan u nizu pokusaja i/ili hitac u vis, vec uspjesno realizirana ideja - ideja koja ima za cilj napraviti svjez i muzevan ljetni miris koji je savrseno izbalansiran. Savrseno je izbalansiran i kada se radi o krajnjim konzumentima kojima je uostalom i namjenjen, sto jasno daje do znanja kako ekipa iz YSL točno zna sto radi i vrlo dobro poznaje, a i na odredjen nacin uspjesno manipulira sa ukusom narodnih masa. Ipak se radi o kreatorima, stilova, ukusa, mode..


Napraviti lako nosiv muski miris za sve prilike, koji ce biti dopadljiv mnogima, a da je istovremeno prisutna kvaliteta tj. tipicna (nova!) YSL kvaliteta, nije mala stvar! Na primjer, outfit kada je  L'Homme Sport u pitanju, sasvim je irelevantan - pasao bi  na sve i svasta, pa i na odijelo!
Apropos 'Sport-a' koji se krije u samom nazivu, ne treba biti naivan, ovo je relativno ozbiljan miris (relativno - u odnosu na lakocu i nosivost, jer su ljetni mirisi po defaultu pomalo neozbiljni, i bas to im daje odredjnu dozu sarma..) koji nije stvoren za joging po livadama i parkovima, (mada bi se ovaj miris i u tim situacijama dobro snasao), vec na 'sport' iz naziva treba gledati kao na zelju da se stavi akcent na snagu, svjezinu i neku vrstu lakoce zivljenja, jer u konacnici miris koji nosimo, trebao bi nas veseliti i zivot nam uciniti bar na trenutak ljepsim!


Valja spomenuti kako je ljeto posebna prica kada su mirisi u pitanju. Na primjer, neki gusti, topli, slatki i dimasti mirisi, tj.prototipi i pravi predstavnici onog sto danas smatramo 'tipicni francuski parfem', koji po hladnijem vremenu imaju odlicnu auru/sillage, i traju izuzetno dugo, po toplijem vremenu jedva se osjete, pa zato sama kategorizacija ljetni/zimski itekako ima smisla, mada je do prije samo pedesetak godina ta i takva kategorizacija bila prakticki nepoznata siroj javnosti. (Po mom osobnom iskustvu, u konacnici ispada da je mnogo teze pronaci kvalitetan ljetni miris, nego gore spomenuti, takozvani, 'zimski miris..' )
YSL L'Homme Sport bi mogao biti pun pogodak i solidan izbor za ovo ljeto, tj. za one koji žele svjez, dinamican i moderan muski miris u kojem nikoga nista nece zasmetati - jer kako sam vec naglasio, sve note djeluju kao savrseno izbalansirana simfonija i niti jedna nota, izuzev limete iz otvaranja, ne dominira mirisom, vec sve note i esencije cine skladan i odmjeren miris, bilo da se radi o office-u, bilo da se radi o jutarnjoj kavi negdje na obali mora - u oba slucaja L'Homme Sport ce donjeti dasak vedrine, pozitivne energije i svjezine.

Kljucne rijeci:  Muzevan, moderan, jednostavan, lako nosiv, citrusan, svjez, dinamican, neobavezan..

Svakako YSL L'Homme vrijedi probati, a ako imate ambicije, te zelite u nekoliko poteza i nekoliko trenutaka shvatiti tijek povijesti parfemske (designer) industrije, i upoznati osobno neke od kljucnih muskih mirisa koji su obiljezili zadnjih nekoliko desetljeca, te napraviti presjek i malo istrazivanje, svakako probajte; (ako vec niste) YSL Kouros, YSL & Body Kouros, zatim YSL Opium, (koji je kao svojevrsni most izmedju L'Homme linije i Kouros-a) pravac parfumerija, jer ti parfemski divovi i dan danas stoje kao egipatske piramide u parfumerijama i cuvari su tradicije, odnosno zivi su primjeri vrhunskih mirisnih kreacija.

P.S. Parfem kao poklon, cesto ispadne nemoguca misija, jer nije lako pogoditi neciji parfemski ukus, pa je uglavnom  nezahvalno upustati se u takve vrste rizika i avantura, no sa ovim mirisom, tesko da cete pogrijesiti..
Vjerujem da ce ovaj miris obiljeziti mnogima nadolazece ljeto 2014. 

Armando Rizzo 

*Olivier Martinez, zaštitno lice Yves Saint Laurentovog mirisa L'HOMME još od 2006., utjelovljuje i novi miris L'HOMME SPORT.



Oznake: , , ,