Azijska beauty rutina


Posljednjih nekoliko godina, ulazeći u svijet azijske kozmetike, prvo sam otkrila BB kreme koje su bile prve koje sam koristila i prije nego su europski proizvođači uveli takve proizvode u svoj asortiman. I dan, danas uvijek govorim da onaj tko nije isprobao azijsku BB kremu, ne zna što je to. Kasnije, počela sam istraživati i ostalu kozmetiku i tako isprobala mnoge proizvode poput seruma, esencija, krema, čistača..i to najčešće zahvaljujući velikodušnim Ebay selerima koji su uz svaku narudžbu poslali testere. 

Svima je poznato kako Azijatkinje imaju divan, porculanski ten. Ten koji samo možemo poželjeti i brižno ga njeguju, čuvaju i štite. Dok Azijske žene njeguju svoj ten, prosječna Europljanka i Amerikanka zanemaruje svoju rutinu i vrlo se neodgovorno ponaša prema svojoj koži.

Koja je tajna Azijskih žena?

 NE SUNČAJU SE: Azijatkinje bježe od sunca i koriste visoki SPF faktor. Vjerojatno ste primjetile kako skoro svaki Azijski proizvod sadrži vrlo visok SPF faktor, čAk i kad se radi o korektoru za oko očiju.
Teorija o poništavanju SPF faktora o kojoj sam pisala u ovom postu, upravo dolazi iz Azije gdje žene paze na te kombinacije, a nije ni novost da naručuju europske kreme s SPF (LRP, Eucerin, Bioderma..) jer im više vjeruju radi europskih zakona glede SPF krema koji su u Europi stroži.
 PROVODE BEAUTY REŽIM:  tehniku njege koja se sastoji od dosta koraka. Danas ću opisati 11 koraka koje Azijatkinje svakodnevno provode. Radi se samo o skin care rutini, ona za makeup ima puno više koraka, uostalom kao i kod nas :D
 Moram li napomenuti da naša prosječna žena, provodi jedva dva-tri?

11 koraka za ženu koja ima mješovitu kožu, sklonu začepljenim porama i borama. Vrlo je važan redoslijed :

1. ČIŠČENJE: prvi korak je čišćenje makeup-a i/ili nečistoća odgovarajućim proizvodom. Azijatkinje najčešće koriste ulja za čišćenje,balzame na bazi ulja i potom pjene ili gelove za umivanje.
To su dva koraka koja su vrlo važna. Uljnim čistilicama nježno otapamo makeup, posebno maskaru, a potom umivanjem pjenom ili gelom uklanjamo ostatke s kože.

Moja preporuka proizvoda: Green Girl My Own Gentlmen, Dermalogica Precleance, Shu Uemura ulje, Green Girl Take day of balzam ili jednostavno napravite sami takvo ulje za čišćenje koristeći ricinus (10 %) i suncokret (90 %). 
Gelovi i pjene za umivanje: Apivita kremasta umivalica, Loccitane Immortele pjena, Caudalie pjena, John Master Organics gel za umivanje od ruže, Balea Sensitive pjena

Poanta je da se lice ne čisti agresivno jakim potezima, trljanjima, proizvodima koji isušuju, već nježno otopiti šminku i na taj način se savršeno uklanja.

2. TONIRANJE: o tonicima i njihovoj važnosti sam pislaa u ovom postu. Tonik uravnotežuje Ph kože i zato nije nikako proizvod koji je upitan da li nam treba. Azijatkinje kažu da mora biti bez alkohola i mi se slažemos tim :)

Moja preporuka proizvoda: Thayers tonici koji su dostupni na Iherbu, Green Girl Weet the skin  i razni tonici napravljeni od hidrolata. Topla preporuka da se u sastavu nalaze ceramidi i mliječna kiselina te urea.

3. ESENCIJA: ovaj dio rutine, moram priznati da je i mene zbunio. Kod nas, pojam esencije se koristi kod seruma, posebno kod koncetriranijih formula. U Aziji, esencija je nešto što je slično serumu ali puno vodenastije teksture i brzog upijanja. Nanosi se prstima pokretima prema gore, odvrata prema čelu uz lagano tapkanje po licu.
nemam preporuku za takav proizvod jer nemam iskustva ali mogu spomenuti SK-II esenciju koja je u Aziji popularna.

4. SERUM: o serumima sam jako puno pisala (klik i klik), i po meni najvažniji proizvod. Koriste se više seruma, ovisno o potrebama kože: za hidrataciju, bore, pore itd. Azijatkinje ih poput mene rotiraju kako koji dan.
Moje preporuke: Lierac Mesolift, Apivita Radiance i Anti-Wrinkle, Green Girl Simply the best i As time goes by, Vichy Aqualia Thermal, Avon Reversalist, Kiehl's Powerful -Strenght .

5.i 6. PILING/MASKA: Azijatkinje koriste dva puta tjedno piling prije tonika, a maske po potrebi. Najčešće su to hidratantne maske oko 3-4 puta tjedno prije seruma.
MOje preporuke: NovExpert radiance piling, Dermalogica Daily MicrofoliantThe Body Shop Vitamin C MicrodermabrasionCaudalie Vinoperfect maska, NovExpert Comfort maska, Nikel s narančom, roza glina.

7. KREMA ZA PODRUČJE OKO OČIJU: Azijatkinje koriste guste teksture dva puta dnevno, tapkajući po koži.
Moje preporuke: Green Girl For your eyes only, Caudalie Vitaminee Pulpe, Kiehl's Avocado treatman, Avon Clinical Duo. Nikel balzam oko očiju, ulje ploda divlje ruže

8. HIDRATANTNA KREMA: must have svake kože, za dan a posebno za noć. Azijatkinje tri puta tjedno spavaju s hidratantnom maskom.

Moje preporuke: Dermalogica Active Moist, La Roche Posay Hydraphase, Eucerin Aquaporin rich, Vichy Aqualia Thermal Dynamic, NovExpert baršunasta krema

9. SUN ZAŠTITA/BB KREMA: tu nam je svima već jasno koliko je SPF važan nanositi svakog dana

Moje preporuke: Eucerin SUN fluid, Paula's Choice Hydralight Shine-Free Daily Mineral Complex with SPF 30 with Antioxidants, bilo koja mineralna krema za zaštitu, Misha Perfect Cover BB, Loccitane BB krema, La Roche Posay BB

10. VODICE ILI MIST SPREJEVI ZA LICE:  Azijatkinje špricaju lice dva puta dnevno vodicama kako bi održavale svježinu i vlagu tokom dana.

Moje preporuke: termalne vode, hidroati za osvježenje

11. TRETMANI OSVJEŽAVANJA LICA: žene s Istoka, jednom tjedno posjećuju svoje omiljene salone i priušte si trenutke opuštanja uz masažu lica i kozmetičke usluge. Kod nas je ovaj korak još uvijek luksuz i žene ga često preskaču, Azijatkinje ovaj korak smatraju poput odlaska u teretanu.

Htjela sam započeti Azijsku njegu kako bih donijela neki zaključak, no na kraju sam zaključila da sve ove korake ionako provodim osim pod 3 i 11. Iz iskustva znam da ovakva rutina koliko god izgledala komplicirana i dugačka ne iziskuje puno vremena. U današnje vrijeme užurbanosti i brzog tempa, žene sve više skraćuju svoju beauty rutinu i preskaču važne korake. Vrlo lako se može organizirati vrijeme. Na primjer dok čekate da se upije serum, doručkujete, dok se upija krema za lice, odjenite odjeću, nakon nanošenja okoloočne kreme, počnite s makeup-om itd. Svi ovi koraci, lako se mogu prilagoditi jutarnjim i večernjim obavezama.
Cijene proizvoda mogu varirati. Nije važna cijena, važna je kvaliteta proizvoda koja se može pronaći u puno povoljnih brendova i kućnih radinosti.
Ugledajmo se na divne i mladolike žene s Istoka, njegujmo se i odgovorno ponašajmo prema koži koja to zaista zaslužuje.

Hoćemo li i mi postići takav ten primjenjujući ove korake? Do sada nije bilo neke konkretne studije koja pokazuje jasnu razliku u strukturi kože. Barem ju ja nisam pročitala. Međutim, neke studije pokazuju kako je ljudima s tamnijom i žutom pigmentacijom, koža više kompaktnija i može imati više slojeva od manje pigmentirane rase.
To bi značilo da ljudi s tamnijom i žutom kožom (Azija, Mediteran, Afrika, Amerika) imaju deblju epidermu (vanjski sloj) i više melanina u odnosu na svijetlu rasu. Samim time Azijati i Afroamerikanci sporije stare i dobivaju manje bora, ali imaju problema s hiperpigmentacijama i masnom kožom poput bijele rase. 

Mislite li daje ova beauty rutina pretjerana? Od koliko koraka se sastoji Vaša dnevna rutina?


Oznake: , ,