Činjenice o AHA kiselinama


Alpha hydroxy acid (AHA kiseline) su česta tema na ovom blogu. Pisalo se puno o njima u ovom i ovom postu kao i kroz razne teme o njezi kože.
 Volim AHA kiseline i često ih koristim u raznim proizvodima. Dobre su skoro za sve vrste kože osim iznimno osjetljive. Služe smanjivanju  bora, hiperpigmentacije, osvježenje i revitalizaciju, ožiljke, akne, sivilo, mitesere itd.

Danas donosim neke činjenice o AHA kiselinama koje možda nisu svima poznate:

1. VISOKA KONCETRACIJA: kod odabira preparata sve želimo što veći postotak kiselina u nadi da će brže i bolje djelovati. Tu Vas moram razočarati jer visoka koncetracija ne znači bolju djelotvornost. Vrlo je bitan Ph proizvoda. Ja nisam stručnjak pa ne mogu stručno objasniti, ali recimo da imamo dva proizvoda s jednakim postotkom kiselina 10 %. Prvi ima Ph 3, a drugi Ph 4,5. Prvi proizvod će dati bolje rezultate jer je aktivan postotak razmjeran Ph proizvodu. Tj. što je viši Ph, kiseline su manje djelotvorne odnosno iskoristive. Tako da visoki postotak kiselina nije mjerilo kvalitete, jedini je problem što mnogi proizođači ne navode koliki je Ph.
Nemojte se iznenaditi kada Vam proizvod s niskom koncetracijom AHA djeluje bolje od onog s visokom.

2. AHA kiseline su moćne kada je u pitanju piling, čišćenje pora, suha i gruba koža. Kod bora i hiperpigmentacija, ožiljaka i akni nisu toliko moćne kao u segmentu pilinga, no djeluju. Jedino što je činjenica : kada ih prestanete koristiti stanje se vrati na staro.
Znači, AHA djeluju dok se koriste.

3. Postoje razne AHA kiseline, o vrstama sam pisala u ovom postu. Glikolna kiselina ima najmanju molekulu i tako dublje prodire, no kod većina osoba izaziva akne, kao što je slučaj kod mene. To nije loše, izvlači neprijatelje van, ali treba imati živaca i volje to sanirati.

4.AHA kiseline ne stvaraju novi kolagen kao što to radi recimo retin. One djeluju na bore na način da ih "peglaju", ali ne stvaraju novi kolagen koji bi ispunio duboke bore.

5. AHA najčešće peckaju i to je normalno. Koriste se isključivo na suhoj koži 20 minuta nakon umivanja, ali ne smiju iritirati. Blago crvenilo je normalno, ali efekti kao što su žarenje, jaka iritacija i slično nije znak da je proizvod djelotvoran. Smanjite upotrebu na nekoliko puta tjedno ili prestanite s upotrebom.

6. AHA kiseline stanjuju kožu, ali ne bi smjele isušivati već povećavati nivo vlage. Ako Vas isušuju, nemojte koristiti i pazite ovisno o Vašem tipu kože koliko ih često koristite.

7. AHA kiseline nisu za svakoga. Često me o kiselinama pitaju žene koje imaju divnu kožu. Ne, ne trebaju Vam AHA kiseline.

8. AHA kiseline ljeti? Bolje ne jer je teško izbjegavati ovo prejako sunce, ali ako ne možete bez njih, pokušajte prorijediti upotrebu, a intezivnije nastaviti na jesen.

9. I za kraj, ne zaboravite na UV zaštitu tijekom dana.

Znate li za još koju činjenicu o kojoj se malo piše/čita? Kakva su Vam iskustva s proizvodima s AHA kiselinama?





Oznake: , , , , ,