Sve o maskama za lice




Prema nekim nepisanim pravilima, kod pravilne njege kože kako kod kuće, tako u salonima, iza pilinga, na redu su maske za lice, o nekima sam pisala u ovom postu.

ŠTO SU MASKE I KOJA IM JE NAMJENA?

Maska za lice je proizvod koji se koristi uglavnom nakon pilinga ili čišćenja lica, te tijekom masaža lica. Maske bi trebale biti koncetriranije od krema za lice, zato se ostavljaju na koži određeno vrijeme i potom uklanjaju s kože.
Maska je proizvod koji bi trebao liječiti stanje kože kao što su dehidriranost i znakovi umora, umiriti crvenilo i iritacije, očistiti nečistoće, pomladiti  i njegovati kožu.
Vrlo često, maske za profesionalnu upotrebu koje se koriste u salonima se razlikuju od onih za kućnu upotrebu. Takve maske su "jače", odnosno koncetriranije od "kućnih" iz razloga što  stručna osoba mora biti educirana za njihovu upotrebu.


VRSTE MASKI:

Ovisno o vrsti kože i njenim potrebama, postoje razne maske:

Hidratantne maske:

Svrha im je dodatno hidratizirati i to je jedna od najtraženijih vrsta maski.  Tekstura ovih maski jako varira od proizvođača do proizvođača. Neke su gelaste i prozirne, najbolje su kad se drže u hladnjaku, posebno sad u ljetnim mjesecima jer tako dodatno osvježavaju. Osobno nisam ljubitelj gelastih maski jer ne rade svoj posao kako spada na mojoj koži. Trenutno osvježe, ali nakon uklanjanja koža nije dodatno hidratizirana.
Mogu biti i polugelaste što je bolja varijanta od ovih prvih, no i dalje nije moja sreća. Kremasta tekstura (ala lagana krema za lice), bolje prodire u kožu i dobro rade svoj posao. Hidratantne maske mogu biti i guste teksture, te su definitivno najbolji izbor za jako dehidriranu kožu.
Kome su namijenjene: svim tipovima kože, a posebno dehidriranoj i isušenoj koži.



Hranjive maske:

Tekstura hranjivih maski obično je jako gusta i "debela". Pomalo su masnjikave mada nije pravilo jer služe da vrate lipide i vlagu jako suhoj ili isušenoj koži. Ovo je moj najdraži tip maske posebno zimi.
Kome su namijenjene: suhoj, umornoj i koži pod stresom.



Anti-Age maske:

Pojam "anti age" kada su maske u pitanju su po meni marketinški trik. Obično sadrže vitamine i antioksidante i njima opskrbljuju kožu i na taj način djeluju na bore ili rade trenutni lifting. Nemojte imati prevelika očekivanja od takvih maski u smislu bora jer maska ne može utjecati previše bez dodatnih proizvoda.
Kome su namijenjene: zreloj, suhoj i umornoj koži


Maske za čišćenje:

Pored hidratantnih, najtraženija vrsta maski. Bez obzira na tip kože, mnoge osobe se bore s miteserima, začepljenim porama, komedonima i sebumom. Ova vrsta maski bi trebala dubinski očistiti pore, smanjiti mašćenje kože i djelovati na mitesere.
Postoje danas razne maske za tu namjenu, najčešće se u tu svrhu koristi glina, posebno zelena i AHA kiseline. Pripazite kod odabira takvih maski, neke su jako agresivne i ako nemate jako masnu kožu, mogle bi isušivati. Kako je moja koža mješovita, najdraže maske su mi za tu namjenu od roze gline o kojima sam pisala u ovom postu.



Enzimske maske:

Ovaj pojam je isto što i enzimski piling. Proizvodi koji sadrže AHA i/ili BHA kiseline , a mogu sadržavati C vitamin. Duboko djeluju, čiste pore, posvjetljuju kožu i hidratiziraju. Inače, ova vrsta maski je odličan izbor za sve vrste kože i zaista su djelotvorne, ali pripazite u slučaju osjetljive kože da je proizvod blag i namijenjen za osjetljivu kožu. Mogu lagano peckati, ali ne smiju stvarati crvenilo, izazivati neugodan osjećaj i iritirati.




Umirujuće maske:

Vrlo često se nazivaju S.O.S. ili Calming maske. Namjena im je umiriti osjetljivu, ljuskavu i crvenu kožu. Po teksturi  su slične hidratantnim i hranjivim maskama, sadrže umirujuće sastojke i obično se ostavljaju na koži tijekom noći.

Peel-off maske:

Maske koje se nanose na kožu i nakon sušenja,uklanjaju potezanjem s lica. Osobe s osjetljivom kožom , ovu vrstu  maski moraju izbjegavati. Najbolje su za masnu i mješovitu kožu. Ja osobno ne volim ovakve maske, puno posla oko uklanjanja, nered u kupaoni, a učinak uglavnom mršav.



KAKO SE KORISTE MASKE:

Na svakom proizvodu su preporuke proizvođača koliko dugo i često koristiti pojedine maske. Obično se preporučuje 10 minuta jednom do dva puta tjedno, ovisno za koju je namjenu. Hranjive i hidratantne maske se mogu češće koristiti od onih koje služe čišćenju.
Kod upotrebe maski, nemojte štedjeti, one moraju ići u debelom sloju, osim ako nije striktno naznačeno "tanki sloj". U suprotnom, dobivate preslab učinak.

KORISTITI MASKE ILI NE?

Probala sam zaista mnogo maski za lice. Veliki broj takvih proizvoda uglavnom ne radi ništa posebno. Iza upotrebe, lice je čišće, glađe, svjetlije i glatko, ali nažalost, već sljedećeg dana, koža je ista kao prije korištenja maski. Posebna frustracija su mi maske za hidrataciju koje vječito istražujem i nikako pronaći onu koja radi dugoročan posao dubinskog hidratiziranja. Maske u koje vrijedi uložiti su enzimske i umirujuće maske jer sadrže sastojke koji obećavaju ono za što su namijenjene.

ŠTO KORISTITI UMJESTO MASKI:

1. Hidratantna krema, malo deblji sloj uobičajene hidratantne kreme može zamijeniti hidratantnu masku. Nakon 10 minuta, višak umasirajte u vrat i dekolte.

2. Hranjiva krema, na isti način zamjenjuje hranjivu masku.

3. Limunov sok, izmrvljena tableta Aspirina pomiješana s vodom u pastu mogu zamijeniti enzimske maske u slučaju masne kože i mitesera.

3. Snijeg od bjelanjka jajeta može zamijeniti lifting masku, posebno super prije važnog dejta

4. Aloa vera gel može zamijeniti umirujuću masku pod uvjetom da ne sadrži neke dodatke kao što je na primjer čajevac.

5. Razne home made maske iz kućne radinosti.

6. Posebno dobro funkcionira par kapi omiljenog seruma ili biljnog ulja umiješano u malo uobičajene kreme. Na taj način "pojačate" kremu i dobijete odličnu masku za lice.

DA LI JE MASKA POTREBNA?

Iako su većina maski na tržištu prilično razočaravajuće, moje mišljenje je: da, trebaju nam maske kao dodatna njega jer na taj način pružamo koži dodatnu dozu sastojaka koji nam često nedostaju. Posebno nakon ljetovanja kada nam je koža pod stresom od soli i sunca.

Koristite li maske za lice? Koje su Vaše omiljene?


Oznake: ,