Sve o kozmetičkim salonima

Posted by Dear Skin at 20:34

Ako me pratite na Facebooku,vjerojatno ste vidjele čime sam se bavila posljednjih dana. Prošli tjedan sam otišla na profesionalnu manikuru u jedan poznati zagrebački salon. U ugodnom i fancy ambijentu i razgovoru s ljubaznim osobljem , sat i pol je prošlo taj čas i nisam primjetila niti obratila pažnju na neke važne činjenice: kompletni pribor za manikiranje je stajao vani, neočišćen od upotrebe na prethodnoj klijentici a kamoli dezinficiran.

Rezultat sljedećeg jutra na mome desnom palcu:


Rezanje kožice oko noktiju, guranje ne dezinficiranim priborom rezultirali su prodor bakterije do zgloba prsta. Strahovita bol natjerala me k liječniku koji mi je prepisao antibiotik. Kasnije, na fejsu ste mi pisale o raznim slučajevima gdje se radi takvih stvari čupao nokat, odlazilo na kirurgiju i u najgorem slučaju završavalo uklanjanjem prstiju. Užas!


Ponukana ovim slučajem, odlučila sam se malo raspitati i u suradnji s  kozmetičarkom i  čitateljicom,  napisati ponešto o kozmetičkim salonima i kakvi bi oni morali biti.

TKO JE KOZMETIČARKA?

Kozmetičarka je stručna osoba koja se tijekom svog školovanja treba osposobiti za sljedeće:

-uklanjanje makeup-a i nečistoća s površine kože
-utvrđivanje tipa i stanja kože
-pripremu kože za nastavak tretmana
-uklanjanje površinskih odumrlih stanica kože (piling)
-mehanička čišćenja mitesera, komedona,(klik) akni (klik) i milija (klik)
-nanošenje preparata za njegu kože
-uklanjanje suvišnih dlačica s tijela
- masaža lica i tijela u svrhu opuštanja
-ukrašavanje i njega noktiju i ruku (manikura)
- tretmani za uklanjanje celulita
-oblikovanje obrva te bojanje obrva i trepavica (klik)
- šminkanje i tretiranje lica i tijela različitim preparatima
-održavanje higijene radnog mjesta i prostora
-educiranje klijenta o pravilnoj njezi i odgovarajućim preparatima


KAKVA KOZMETIČARKA JE IDEALNA NAMA KLIJENTIMA?

- čistoća! Sami salon, sterilni aparati i pribor, nove jednokratne rukavice, sav potrošni jednokratni pribor dostupan (kape, tange, papuče, ručnici i slično
- mora biti zdrava (tu mislim na viroze i gripe koje lako mogu prenijeti na klijenta), mora biti u radnoj odjeći
- iskustvo, mada sam često nailazila na mlade kozmetičarke koje rade svoj posao izvrsno, ali eto radi godina, klijentice im ne vjeruju u smislu iskustva pa radije biraju starije kolegice. Nadam se da će se to promijeniti i mladim kozmetičarkama pružiti šansa da se dokažu.
- kozmetičarka se ne smije praviti "pametna". Pod ovim mislim isključivo na razne slučajeve gdje kozmetičarka ne zna što smije tretirati a što ne. Odnosno, mora razlučiti koji je njen posao a što je za dermatologa.
- tretmane na klijentu mora obavljati sama a ne prepuštati naučnicama koje su tu da rade pomoćne poslove
- preporuka njege i preparata moraju odgovarati klijentu i biti logični. Ne volimo kad nam se nude kreme, trebamo preporuku a odluku gdje i što ćemo kupiti prepustiti nama.
- mnogi kozmetički saloni sami izrađuju kreme i preparate, u tom slučaju, voljele bi znati sastojke i porijeklo. Ono..ne možemo kupovati običnu cinkovu kremu upakiranu u kutijicu i po cijeni od 60 kn :P
- da ne inzistira na čišćenju lica više od jednom mjesečno, a posebno da ne zakazuje termine za to unaprijed.
- ljubaznost i pristupačnost. Neki tretmani traju po sat vremena i više. Ja osobno volim brbljati za to vrijeme i tako skratiti vrijeme i naučiti nešto novo. Nisu svi klijenti isti, kozmetičarka treba procijeniti kako provesti vrijeme s klijentom.
-da ne štedi na materijalu i koristi kvalitetne preparate
- dezinficirani pribor i uređaji, sterilizator koji ima noviji atest
-cijena. Znam da sve ovisi kakvim preparatima i brendovima kojima se radi i da se to treba uzeti u obzir prilikom formiranja cijene, ali ipak za neko klasično čišćenje lica cijena ne bi smjela biti previsoka. Druga stvar su ciljani tretmani koncetratima, serumima, upotreba najnovijih tehnoloških uređaja koji su u nabavci jako skupi pa nam je jasno da se moraju brzo isplatiti.


TREBAJU LI NAM KOZMETIČKI SALONI I U ŠTO SE ISPLATI ULOŽITI?
Depilacija, uređivanje obrva, masaže, pedikura, manikura i slično definitivno ne možemo same kvalitetno napraviti. Barem ja, koja sam antitalenat za sređivanje obrva, noktiju i frizure. Kod čišćenja lica treba biti oprezan, masu puta sam nailazila na salone koji ne čiste dovoljno stručno i dogodi se da klijentici ostaju ožiljci, upalni procesi i dug oporavak nakon tretmana. Vrhunac je bio kada sam vidjela kozmetičarku da na aknasto lice nanosi mješavinu parafinskog i rafiniranog bademovog ulja !!
Upravo radi usluge čišćenja lica, mnogi kozmetički saloni gube klijentice i u tu vrstu tretmana po meni treba najviše edukacije, praćenje najnovijih trendova u profesionalnom kozmetičkom svijetu i predanost poslu.


Obavila sam mnoge kozmetičke tretmane i ono što vrijedi odlaska kozmetičarki su po meni: depilacija, kvalitetni pilinzi i maske (klik), AHA kiseline (klik), masaže lica i tijela, elektroterapija visokom frekvencijom, ručna limfna drenaža, tretmani kisikom, a oduševio me i tretman samotamnjenja tijela (klik).
Vrlo često me pitate za preporuke salona, planiram isprobati čišćenje i limfnu drenažu podočnjaka i donijeti svoj konačni sud te top listu svega što sam isprobala, a do tada rado primam Vaše preporuke.
Neke stvari, po meni je najbolje obaviti kod dermatologa. U posljednje vrijeme puno pišem o tretmanima u Poliklinici Poliderma i o mojim iskustvima možete čitati na blogu. Nakon završetka tretmana objaviti ću flip i flop listu dermatoloških i kozmetičkih tretmana.
STRUČNOST KOZMETIČARKI?

Srednja škola za kozmetičarke traje 4 godine ili 3 u redovnom obrazovanju. Postoje razni tečajevi gdje se diploma kozmetičarki zaslužuje za 2 do 6 mjeseci. Koja je razlika? Kao u svakom poslu na ovom svijetu, mišljenje čitateljica kao i moje osobno je da dužina školovanja nema veze. 
Nije važno koliko i gdje se kozmetičarka školovala, bitno je kako radi i što je naučila. Naravno, česte edukacije, zainteresiranost i istraživanja u najnovijim trendovima i dostignućima kozmetičke industrije, te prilagodba noviteta klijentima je od izuzetne važnosti.Kakva su Vaša mišljenja o kozmetičkim salonima i iskustva? Preporuke tretmana?

26 komentari:

 1. Ja već godinama imam dvije kozmetičarke koje su ujedno frendice i imaju salon. Obje su završile za kozmetičarku i potpuno im vjerujem. Cure su inače same po sebi marljive, brinu o čistoći, komunikativne su i savjesne. Jako volim odlaziti k njima i uživam. Smatram da ne mogu sama kvalitetno obaviti neke stvari, a i da mogu opet biš išla k njima jer me to opušta. Ti baš nekako nemaš sreće sa tim salonima i kozmetičarkama. :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Do sad sam imala na žalost više negativnih nego pozitivnih iskustva. Na svu sreću našla sam dobru kozmetičarku , stručnu i kod nje radim sve. Frizera tražim dobroga već godinama, i na žalost nisam ga našla, nadam se da jednog dana budem. Masaže, do sad sve nestručne i neljubazne žene, a pedikure i manikure neću niti spominjati-užas!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Frizerski salon Transfer, Gajeva :)

   Izbriši
 3. Nadam se da si se vratila u doticni salon i nalupala "strucnu" kozmeticarku!
  Nikako ne volim kozmeticke salone, odem samo kad bas moram..evo pokusavam da se setim bar jednog pozitivnog iskustva ali mislim da takvo ne postoji..

  OdgovoriIzbriši
 4. Napisala si jedan ultra važan post i upozorila na najvažnije. Posebno se slažem oko cijene za čišćenje lica i dio gdje kozmetičarka mora znati što je njen posao a što od dermatologa.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ja sam zaista do sada imala isključivo pozitivna iskustva sa salonima, ali znam žene kojima su se dešavale infekcije i slično.

  OdgovoriIzbriši
 6. Divan post, higijena je jako bitna, naj bitnija, može doći do takvih groznih infekcija, užas!! Pripazite cure na to kakvo je osoblje i koliko drži do čistoće, nemojte da Vas reklame prevare!!

  OdgovoriIzbriši
 7. Ja sam zaboravila napisati još jedan moj "nesretan " susret sa pedikerkom!
  Bilo je to prije par godina u jednom od najpoznatijih splitskih salona! Žena mi je radila pedikuru, ne samo radi ljepote, već sam imala urastao nokat na palcu. Žena je sve napravila kako treba, a onda je rekla naučnici da mi dezinficira palac. Cura je uzela prvu flašicu s reda i polila po mom palcu. Skočila sam od bola i počela plakati koliko me peklo i zaboljelo!!! Svi u salonu su se u trenu našli oko mene, da bi otkrili da je naučnica umjesto dezificijenta na moj izranjavani palac izlila aceton!!! Ljudi moji, ne možete vjerovati koliko to boli i peče!!! Užas!!!! Došla je i šefica salona, koja je sve komentirala u stilu "događa se" !
  Imam ja još zgoda u tom istom popularnom salonu! Otišla sam na depilaciju prepona, depilaciju mi je radila žena koja se tu tek zaposlila jer je moja kozmetičarka bila na godišnjem odmoru. Počela je ona mene depilirati sa šećernom pastom, toliko je boljelo, da mi je nakon par njenih poteza došlo slabo. Zamolila sam je čašu vode jer me oblila znoj i osjećala sam da se gubim. Tek tada se ona počela doslovno derati na mene kako sam pekmezasta, ne mogu ništa istrpiti, kao sam uopće mogla roditi kad ni depilaciju ne mogu podnijeti! Nakon te njene depilacije, imala sam grozne podljeve na preponama.
  tako mi dođe da napišem ime tog salona........neću, možda drugi put!

  OdgovoriIzbriši
 8. u svakom slučaju - prvo dermatolog pa onda kozmetičar ;)

  OdgovoriIzbriši
 9. problem je što mnoge kozmetičarke nemaju ni osnovno medicinsko znanje, a kozmetički saloni se ne pridržavaju pravilne politike održavanja salona, a to bi između ostalih bilo: višekratni pribor nikako nije dovoljno dezinficirati, nego koji je pogodan- sterilizirati u sterilizatoru; ne uništavaju se svi (potencijalno) patogeni mikroorganizmi ni na istoj temperaturi, ni istom metodom i ne znam zašto se to toliko ignorira u nekim kozm. salonima; i onda fine gospođe nakon dva-tri tjedna dolaze u laboratorij sa gljivicama na noktima ili drugim infekcijama koje su zaradile nemarnim postupanjem nekih kozm.djelatnika i to je onda patnja riješiti se toga; da li uopće inspekcija neka po salonima i gleda koliko salona ima sterilizatore? to me zanima; a druga stvar je što neki čak ni operu recimo nešto što je dovoljno oprati prije sljedećeg klijenta; grozim se toga i zbog toga razloga na žalost izbjegavam sve salone ljepote za sada, a sigurno ima onih koji to ne zaslužuju i stvarno rade sve po pravilima; žao mi je zbog njih

  OdgovoriIzbriši
 10. Baš te lijepo sredila :( Ja idem godinama kod iste pedikerke jer imam problema s palcima i zadnje dve godine na depilaciju nausnice.
  Odličan post i nadam se da će ga pročitati i struka :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Marijana Šimić15. lipnja 2014. u 23:20

  Užas,užas.Ja se više neću ni šišati u friz.salonima, ostrigaću se kao ovca sama s vremena na vrijeme i dobro :-) :-)

  OdgovoriIzbriši
 12. žao mi je zbog neugodnog iskustva. ja sam prije pet mjeseci bila u salonu kada mi je sestra išla prvi put na sređivanje obrva. žene koje su bile na pedikuri su zbrinute kako treba a kade su se prale u vise tekućina a pribor je odmah isao u sterilizator. to je ono što sam mogla primjetit i nisam vidjela nikakve nepravilnosti u radu salona

  OdgovoriIzbriši
 13. Baš zbog takvih iskustava izbjegavam salone... Zadnji put mi je kozmetičarka depilacijom samo počupala dlake tako da ih je skratila na samo par centimetara. Kao da ništa nije ni napravila, ali bitno da je masno naplatila. Par tjedana poslije dobila sam još i urasle dlačice. Pa sam rekla nikad više...

  A frizerke... ajme koliko bih priča mogla ispričati. Najgore mi je kada me ne slušaju i uopće ne naprave ono što sam od njih zatražila ili uopće ne pogledaju kakva je moja kosa prije nego ju operu. Jednom se dogodila takva katastrofe jer je frizerka pretpostavila da je moja kosa jako gusta pa ju je stanjila previše. Da citiram: "Malo smo tvojoj kosi oduzeli težinu." Kao prvo ja sebe nisam šišala, nego ti. Kao drugo, moja kosa uopće nema "težinu" i leti na sve strane ako ju se previše stanji. Užas...

  OdgovoriIzbriši
 14. Ja sam ti biolog i laborant po struci. Doktora I zubara, znanstvenika I med sestre itd znam koliko hoces. Tako da moram priznati da nikad nisan rrazmisljala ici kid kozmeticarke. Mozda kod dermatologa s kozmeticarkom koja je med sestra. Ali ne bi se usudjivala jednostavno jer kad znas neke stvari, a vidis kako se rade u salonima dodje mi da pobjegnem glavom bez obzira.
  Kako nisam bas imala novaca za to nisam nikad ni isla u jedan. ...

  Odlican ti je post, ali mi je zao kroz sto si prosla.

  OdgovoriIzbriši
 15. Imam jednu divnu kozmetičarku kojoj idem na depilaciju... i to je to od tretmana na koje ja idem :D Kao mlađa sam znala ići na tretmane čišćenja lica. Više uživam u samostalnom trackanju i njezi :)

  OdgovoriIzbriši
 16. imam odličnu depilatoricu i dobru frizerku. ne idem na kozmetičke zahvate, ali jednom davno, kad sam tek počela studirati, otišla sam u jedan kozmetički salon da mi riješe akne koje su buknule. vlasnica salona me je pogledala, rekla nek idem ginekologu pregledati jajnike, jer ovo što ona vidi su hormoni i ona tu ne može pomoći. nije mi naplatila, i bila je u pravu :)
  nemam neka loša iskustva, ali ja sam godinama kod istih ljudi i jako malo stvari radim po salonima.zasita ne dam da bilo tko prčka po meni. manikure i pedikure..ne mogu zamisliti da mi netko prčka po nožnim noktima.

  OdgovoriIzbriši
 17. uf....gadno ti se zakompliciralo :(
  već 2 godine imam svoj salon u kojem idem 1x mjesečno na brazilku i depilaciju nogu šećernom pastom. Teta ima mali kozmetički salon, nije fancy ali je izvrsna, zna posao i znam da brine o higijeni. Par puta sam preko Ponuda dana kupovala trajni lak i išla na pedikure ali u 90% je to bilo razočarenje. Previše brbljanja, premalo detaljnog rada. na tretmane lica, masaže itd ne idem.

  OdgovoriIzbriši
 18. Ja ne posjećujem baš kozmetičke salone i skoro sve radim sama. Na tretmanima lica nisam bila nikad iako bih voljela. Manikuru jesam radila nekoliko puta i apsolutno se slažem da se ne smije ić bilo kome. Nisu normalne više s tim nedezinficiranim priborom! Čast iznimkama koje uvijek postoje. Na masaži isto nisam nikad bila, a voljela bih. Ma možda i bolje da ne idem s obzirom na sve priče koje čujem u zadnje vrijeme. Inače nemam problema s prištevima i nikad mi se ne događa da ih dobijem zbog nekog preparata. Ali, nedavno me zbog jednog snimanja šminkala profi šminkerica i to s najboljom šminkom...Sve je to bilo uredno, lijepo, divno, krasno...Međutim, došla ja doma i idem skinut šminku kad ono 3 ogromna prišta na obrazu kojih prije toga NIJE BILO! Pa ti sad budi pametan više...I bolje da trenutno nemam novaca za razne kozmetičke tretmane..tko zna kakva bih dolazila doma..Mislim, to što ti se dogodilo s prstom je nedopustivo...

  OdgovoriIzbriši
 19. Eh... Ja ću ti samo prokomentirat čitavu situaciju kao osoba koja je završila kozmetičku školu. Dakle, o čemu se radi? Školovala sam se 4 godine za biti kozmetičarka zajedno s ostalih 30 kolegica iz razreda. Upisala sam tu školu jer sam otkad znam za sebe bila opčinjena kozmetikom, a bilo je super i to što je četverogodišnja, pa da za svaki slučaj mogu i na fakultet. I tamo negdje pri kraju školovanja, shvatim da ako želim radit kao kozmetičarka, da ću biti izrabljivana, vrlo vjerojatno ni prijavljena, a o plaći da ne govorim - crkavica. I onda sam odlučila da je fax ipak bolje rješenje. A tako je odlučilo i poprilično cura iz mog razreda. Ono što želim reći je to da se najčešće (dakle, nije pravilo, ali iz osobnog iskustva znam za većinu) cure koje su dobre učenice u školi ipak radije odluče za promjenu struke i odlazak na fax, a onda se u salone zapošljavaju zapravo one cure sa slabijim znanjem. Nije pravilo, ponavljam, ali u većini slučajeva je ovako. I postoji još jedna opcija, a ta je da one cure koje su dobre učenice, a ne žele na fax jer imaju mogućnost otvorit svoj salon i onda ga i otvore. Mislim da su takvi saloni okej.
  I da još spomenem - ne idem u kozmetičke salone (na moju veliku žalost) jer naprosto nemam povjerenja. Prevelika sam picajzla, djevica po horoskopu k tome ;) i jednostavno me neznanje, nestručnost i aljkavost odbijaju. O SPA centrima i tretmanima u pojedinima da i ne govorim - toliko šlampavih i nestručnih masaža da je to ajme! Imam želju, a i financijske mogućnosti ići na razne tretmane, a posebno masaže, ali jednostavno više nemam snage za skupo plaćanje amaterima. :/

  OdgovoriIzbriši
 20. Odgovori
  1. Što je točno odlično? Što je pobrala infekciju?
   Zadnjih par mjeseci ostavljaš besmislene komentare na raznim blogovima samo da bi se reklamirala. Ohladi malo mala, postala si užasno naporna.

   Izbriši
 21. Ne idem često u kozmetičke salone, ne zbog lošeg iskustva, nego jednostavnu nema tu naviku. Žao mi je što ti se dogodilo to što je i mogu reći da u zadnje vrijeme čujem sve više pritužbi na nestručne osobe u kozmetičkim salonima.

  OdgovoriIzbriši
 22. Jako mi je žao zbog neugode koju si doživjela s prstom i nadam se da je danas stanje puno bolje. Od prije mjesec i pol dana sam počeo odlaziti u kozmetičke salone na sređivanje obrva i mogu reći kako sam stekao pozitivno iskustvo. Ljubaznost, pristupačnost i profesionalnost su mi od vrlina koje su mi se svidjele kod kozmetičarki. :) A i obzirom na moju situaciju s kojom si upoznata, još me i njihovo razumijevanje oduševilo. Razmišljam i o čišćenju lica, ali nisam siguran...

  OdgovoriIzbriši
 23. A joj, baš mi je žao :( Nažalost mnogo je priučenog osoblja po slaonima, umesto škole ide se na kurseve od po 2-3 meseca. Najkritičniji su upravo manikiri, a ne zaostaju mnogo ni tretmani čišćenja lica ni masaže.

  OdgovoriIzbriši
 24. Žao mi je zbog infekcije, nadam se da će se što pre povući. Ja mrzim kozmetičke salone i sama sam planirala post na ovu temu, ali iz drugog ugla. Ja sam završila srednju medicinsku školu opšti smer, ali u Srbiji postoji smer u srednjoj medicinskoj školi kozmetičar-estetičar u trajanju od 4 godine, nakon toga postoji na višoj medicinskoj školi (koja se smatra najtežom višom školom generalno, ja je ne studiram, samo navodim) isti smer u trajanju od tri godine. Osobi koja dobro nauči šta je dezinfekcija i sterilizacija neke stvari ne mogu promaći i moje je mišljenje da samo isključivo medicinsko osoblje treba da radi u salonima zarad našeg zdravlja i sigurnosti. Svaki sledeći put kada se odlučim na tretman, rešila sam da od "stručnog lica" tražim diplomu na uvid i to bez šale. Ako ništa drugo mogu dobro da ga propitam o stručnosti. Nakon dve kutije antibiotika i gnojinih čepova na licu pre dve godine koje sam preživela i proživela, danas na ovaj način razmišljam, a salona se klonim.

  OdgovoriIzbriši