HIPERPIGMENTACIJE I OSJETLJIVA KOŽA


Vrijeme je ljetovanja, sunčanja i uživanja u odmoru. Nakon odmora, vraćamo se boljeg raspoloženja, preplanule puti, ali ono po čemu najviše pamtimo ljetovanje su-hiperpigmentacije.
Kako sam već puno puta pisala, koža pamti sve. "Prženje", solariji i nesmotrena nebriga za kožu kad-tad dolazi na naplatu. Svaka nemarnost akumulira se u tijelu što dovodi do mnogih promjena na koži, najčešće smeđe mrlje, pjege zvani hiperpigmentacijama, a može dovesti i do karcinoma kože.

HIPERPIGMENTACIJE mogu biti smeđe, crvene, blijedo-roze, mogu biti poput malih nakupina na licu do velikih mrlja, a najčešće su uzrokovane:
- nasljedno
- bolesti ( bilijarna ciroza, kronično zatajenje bubrega, hemokromatoza, celijakija itd)
- aknama
-mehaničkim oštećenjima (razne ozljede i ogrebotine)
-traume kože poput upala, djelovanja kemikalija, brijanja kože
-hormonalni poremećaj (Akromegalija, hipoadrenalizam, Cushingov sindrom, trudnoća, problemi sa štitnjačom)
-nakon kemijskih pilinga, lasera i sličnih tretmana
-prekomjerno sunčanje
-lijekovi (kontraceptivi, hormonska nadomjesna terapija, trovanje teškim metalima, benzoil peroksid, klorokinon, cikofosfamid, estrogeni, florouracil, minociklin, nikotinska kiselina, NSAR lijekovi, fenolftalein, steroidi, tetraciklini, tretinoin itd.)

KAKO UKLONITI NEŽELJENE MRLJE:
Hiperpigmentacije s kože moramo jednostavno "oljuštiti" i na taj način izbijeliti s kože. Takvo ljuštenje se postiže raznim preparatima.O nekim mogućim načinima sam pisala puno na blogu, najdjelotvorniji sastojci su svakako tretion (retinol), AHA kiseline (posebno glikolna i mliječna  kao i njihove kombinacije) , C vitamin i hidrokinon. Proces je dugotrajan i zahtjeva puno strpljenja i nus pojava u smislu perutanja, osjetljivosti i iritacija.
Postoje mnogi dermokozmetički tretmani poput dermoabrazija, tretmana AHA kiselinama, lasera, IPL i slično. Takve tretmane treba prepustiti profesionalcima, odnosno dermatolozima koji će prilagoditi vrstu i intezitet individualno prema pojedincu.

PREVENCIJA HIPERPIGMENTACIJA LJETI:
- zaštita od UV zračenja o čemu stalno pišem, i to od UVB a posebno od UVA zraka tokom CIJELE godine. Kreme, fluidi, BB kreme, puderi...neka sve ima SPF oznaku, a odlično je piti i jesti Beta-karoten, Astaksantin, Likopen, vitamini posebno E i C, omega 3 kiseline i puno zelenog čaja (ne onaj iz vrečica već pravi zeleni čaj koji se kupuje u posebnim trgovinama)
- ne koristiti ljeti nikakve proizvode koji služe izbjeljivanju kože  (kemijski pilinzi, kreme s sastojcima za izbjeljivanje) kao niti odlaziti na tretmane za uklanjanje hiperpigmentacija

OSJETLJIVA KOŽA I MRLJE?
Sve gore napisano je divno i krasno, ali što u slučaju ako ste ponosna vlasnica osjetljive kože koja reagira na sve i svašta? Sve Vas peče, iritira, svrbi, žari..a mrlje su tu?
Za osjetljivu kožu najbolji izbor su polihidroksi-kiseline (PHA)  o kojima sam pisala ovdje i ovdje, i od kojih je za iznimno osjetljivu kožu najpoznatija i najučinkovitija laktobionska kiselina. Vrlo je teško pronaći kozmetiku s PHA kiselinama, ja znam samo za brend: Neostrata  kao i dermokozmetičke tretmane koji koriste PHA kiseline.

Što možete same napraviti i što daje rezultata?

1. TONIK OD PERŠINA I LIMUNA
Ovaj tonik je pravo čudo. Nakon najmanje tri mjeseca korištenja itekako se primjećuje kako su mrlje posvjetlile. Nisu nestale i od njega ne možete očekivati čudo, a uvelike ovisi i koju vrstu hiperpigmentacija imate, ali itekako se vide odlični rezultati.
Na internetu ima raznih recepata za ovaj tonik,ja radim na ovaj način:
- 2 žlice svježeg i nasjeckanog peršina prelijem s 1,5 dl destilirane vode i 0,5 dl 70% alkohola u staklenku.
- dobro zatvoriti i protresti iostaviti preko noći
- sljedeći dan dodati svježe iscijeđeni sok od 1 limuna, otprilike 1 dl soka
- čuvati u hladnjaku i ovim tonikom dva puta dnevno prebrisati lice
Kod jako osjetljive kože, predlažem da se izbaci limun i alkohol, te peršinovo lišće prokuha u 2 dl vode, ohladiti i procijediti, te dodati još 3 dl mineralne vode. Ova verzija je bolja za osjetljivu kožu jer limun i alkohol mogu iritirati.
Obje verzije čuvati u tamnoj boci i u hladnjaku.



2. KOJIČNA KISELINA

Kod nas je vrlo malo zastupljena, i o njoj sam pisala u ovom postu. Nažalost, sapun koji koristim moguće je nabaviti samo preko neta-a. Ovaj sapun uklanja skoro sve sitne pjege i mrlje. Koristim ga više od 10 mjeseci i zaista je djelotvoran. Na osjetljivoj koži nisam primjetila nus pojave, ali rezultati su spori.

3. C SERUM o kojem sam pisala puno, može izblijediti manje hiperpigmentacije i posvjetliti kožu, ipak, čuda ne očekujte brzo i u slučaju osjetljive kože koja zna jako reagirati na C vitamin, birajte ili izradite niže koncetracije i pomiješajte ga s Vašom hidratantnom kremom dok se lice ne navikne na njega,

4. FERULIČNA KISELINA
I o ovom vrijednom sastojku se jako malo piše i zna. Radi se o antioksidantu koji u kombinaciji s ostalim, posebno C i E djeluje protuupalno, štiti i čuva od hiperpigmentacija. Nažalost, samu feruličnu ćete teško nabaviti, obično se nalazi u nekim gotovim serumima koji koštaju besramno puno. Najpoznatiji je Skinceuticals Ferulic CE koji doseže cifru i do 900 kn. Postoje recepti za kućnu prirpravku seruma na bazi ferulične i o tome ću u nekom drugom postu.

Za koju metodu se odlučite, pričekajte jesen. Ljeto je vrijeme kada se ništa ne radi invazivno osim prevencije kojom možemo puno napraviti kao i zaštitom naših bližnjih koji još ne razmišljaju o posljedicama.
Sunce i more će očistiti kožu, ali imajte na umu da je taj efekt kratkoročan i da se nakon ljeta, problemi mogu pogoršati.




Oznake: , , , , , , , ,