KAKO USPOSTAVITI NAJBOLJI ODNOS S POŠTAROM



Online shopping i razni domaći i strani web shopovi su odavno prevladali našim svakodnevnim nabavkama raznih kozmetičkih, odjevnih i ostalih potrepština. 
Šopingiranje doslovno iz kreveta, razne akcije, ponude i promocije u današnjem užurbanom tempu svake žene su osnovni razlozi zašto sve više naručujemo paketiće i čekamo poštara da nam dostavi na vrata.
Tko se jedini "buni" oko toga? Naši poštari! Ok, ponekad i pokoji suprug ili majka kojima je odmah u mislima cifra na kartici, no najčešće se susrećemo s negodovanjem naših poštara koji odjednom imaju pune torbe, veću odgovornost i više posla.
Ako ste korisnice online kupovanja, zasigurno ste se barem jednom suočile s raznim "problemima" oko primitka ili slanja pošiljke.
Poštanski pravilnici su vrlo jasni : svaka usluga slanja se plaća i koliko para-toliko muzike.

Slanje kao obično pismo (može biti teško i do 2 kg) je najpovoljnije slanje i tu nema nikakve potvrde i u slučaju gubitka možete sjest i plakat i žaliti se "upravi vodovoda". Takve pošiljke poštar ubacuje u poštanske sandučiće, a ako je pošiljka veća od otvora, odnosno dimenzija kaslića NIJE DUŽAN ostavljati već napisati potvrdu kojom idete u poštu po pošiljku. 
Vrlo često takve obične a prevelike pošiljke poštari ostavljaju NA kaslićima čime Vam čine medvjeđu uslugu. Smatraju da su time Vama olakšali korake do poštanskog ureda, ali time  riskiraju da netko iz zgrade ili ulice ukrade paketić. Prema tome, u ovom slučaju ih morate upozoriti da ne ostavljaju paketiće na kasliću i/ili oko njega.

Kod preporučenih pošiljaka priča je drugačija i tu je poštar dužan predati pošiljku uz potpis primatelja kao i kod paketa koje obično dostavlja služba dostave , a ne uobičajeni poštar.

KAKO USPOSTAVITI ODNOS S POŠTAROM?

Pretpostavljam da svi imamo svog dugogodišnjeg poštara koji sve znaju onama: gdje živimo, gdje radimo, tko nam je suprug, rodbina, prijatelji i slično. Ja osobno ne volim da poštar ostavlja paketiće drugima, osim ako mu to ne naglasim. Razlog je jasan, opravdavanje što je stiglo, koliko sam potrošila itd.
Za prisan i normalan odnos s poštarom morate upotrijebiti, a što drugo nego ŠARM.
Poštari vole razmijeniti pokoju riječ osim službenih, i ne zaboravite ga pitati par pitanja :

"Kako ste danas? Ima li puno posla ?", ja obično ubacim i pokoju frazu tipa "Koji grozan dan, mogu misliti kako Vam je teško nositi tu torbu!" Ponekad se ne ustručavajte ponuditi ga čašom hladne vode, njima to puno znači i time dajete do znanja da suosjećate s njihovim poslom koji ruku na srce nije nimalo lak.
Moj poštar je dugo godina u mojoj ulici, vrlo često kad imam vremena skuham kavu i ugodno popričam s njim ili ga počastim u obližnjem kafiću. Ovo nije nikakav mito već jedna ljudska gesta koja se lijepo vidi a može puno pomoćiu daljnjem odnosu.
Kada uspostavite jedan polu-prijateljski odnos, pričajte mu kako naručujete neke stvari i da nemate vremena za klasične šopinge i da su neke firme stvarno blesave što sitnicu upakiraju u ogromne kutije :D
Potom mu dajte do znanja kako ne želite da ukućani preuzimaju Vaše pakete i ako je moguće da kad Vas nema doma ostavi poštansku obavijest ili ako već dođete do takve faze poput mene i mog poštara, razmijenite brojeve telefona i neka Vam javi kada ima neki paket za Vas.
Ja sam osobno dosegla takav nivo odnosa s svim mojim poštarima da mi jave telefonski već ujutro i pitaju da li sam kod kuće, te da li da ponesu paket ili ne. Napominjem, da do ove faze treba puno vremena, truda i ugodnog ćakulanja kako bi poštar zadobio povjerenje u Vas kao i Vi u njega.

Kod odnosa s poštarom NEMA mjesta bahatosti, aroganciji ili ne daj Bože prijetnjama tužbi šefu i slično. Kako se Vi postavite prema njemu, on će se isto tako prema Vama, a onda možete očekivati sve po protokolu što može ponekad dovesti do određenih problema koji su onda komplicirani kod rješavanja (zvanje pošte, traženje paketa, pisanje potražnica itd itd)

I za kraj, ako nikako ne možete slijediti ove savjete a želite da Vaše pošiljke nitko ne preuzima osim Vas, otvorite poštanski pretinac (klik) u svom poštanskom uredu i na njega naručujte pakete. Tako ćete same odlaziti po njega i usput baciti kutiju prije nego stignete kući :D

Kakav je Vaš odnos s poštarom? Imate li savjet plus?

Oznake: ,