Ljetni problemi-ljetna njega


Ljetu se svi veselimo: svježi zrak, sunce, plaže, planine dugo spavanje,punjenje baterija i odmor:)
Maštamo o ljetu i dugim danima ispunjenih suncem i žarkim bojama. Cijelu godinu proučavamo preparate i proizvode i kada se opskrbimo svime potrebnim i nepotrebnim, na odmoru često dolazi do raznih problema. Na odmoru želimo samo uživati, no često se dogode brojne nezgode i problemi.
Danas donosim pregled nekih nezgoda i pogreška koje sam sama "iskusila" i koji su mi često  kvarili odmor.



1. OPADANJE KOSE: kosa ljeti pojačano opada.  Uzrok je sunce koje utječe na proizvodnju steroidnih hormona koji uzrokuju difuzno opadanje kose tijekom ljetnih mjeseci . Rješenje su blagi šamponi, šeširi i intezivna njega maskama i uljima.
2. OPEKLINE I UŽARENA KOŽA: ovaj problem se ne odonsi isključivo na plažu. Često mi se događa da imam mnogo obaveza u autu, na biciklu ili hodajući po gradu. Sunce ne bira mjesto i vratim se kući s crvenom, nadraženom kožom koja isijava toplinu i peče. Rješenje je prevencija: lagani i nemasni sprejevi s SPF zaštitom koju možemo nositi u torbici, pamučna odjeća koja štiti kožu i držanje hlada. Nakon dolaska kući ili hotelsku sobu, kožu treba odmah rashladiti i regenerirati. Uvijek imam u svojoj kućnoj ljekarni aloe vera gel koji brzo rashladi posebno iz hladnjaka, Neoviderm emulziju, Panthenol sprej ili hidrolat kamilice. ,Ako ste na ljetovanju, nemojte zaboraviti kupiti specijalno sredstvo koje se nanos nakon sunčanja. Sada su akacije po ljekarnama tako da mnogi proizvođači takve balzame i losione nude gratis uz kupljene SPF mazalice.
3 POGREŠNA NJEGA KOŽE: ljeti nam treba svega nekoliko proizvoda. Za sve tipove kože njega je skoro ista: dnevna krema ili fluid s visokim SPF, hidratantna noćna krema osim u slučaju suhe kože, tada izaberite hranjivu kremu, nježni piling i hidratantna ili hranjiva maska.
ŠTO SE NE KORISTI LJETI: ako ste zadovoljne njegom koja uključuje AHA kiseline, retinol, BHA kiselinu, benzol peroxid i slično, ljeti pospremite u ladicu. Bez obzira na akne, problematičnu kožu, ovakve proizvode ljeti izbjegavajte. Provjerite deklaracije i ako ima bilo kakve kiseline (acid) nemojte koristiti ljeti. Izuzetak je hijaluronska kiselina (hyaluronic acid) koja je uvijek poželjna.
Često će Vam u ljekarnama reći kako slobodno koristite agresivne kreme za problematičnu kožu ljeti ali u sklopu noćne njege, negdje preporučuju čak i za dan ispod SPF kreme, no mislim da ljeto nikako nije doba za takve proizvode i bolje s njima nastaviti na jesen. Izuzetak su gelovi za umivanje i sredtva za čišćenje koje se ispiru s kože.
-A VITAMIN u bilo kojem obliku nije dobro koristiti prije sunčanja.
-Ispropyl myristat koji se često nalazi u "oil free" proizvodima, komedogen je i izbjegavajte posebno u kombinaciji s znojem.

Eterična ulja su fantastični sastojci ali NAKON sunčanja za njegu i regeneraciju. Za vrijeme sunčanja i na suncu izbjegavajte ih, posebno limun, bergamot, celer, limeta.... Kantarion!! Odličan nakon sunčanja ali ne za vrijeme. Neka eterična ulja su izuzetak, kao na primjer sjeme mrkve koje se dodaje u sredstva za sunčanje. Posavjetujte se s aromaterapeutom prije upotrebe eteričnih ulja kod izlaganja na suncu.

ŠTO KORISTITI LJETI: hidratantne i hranjive maske, držite ih u hladnjaku i dolaskom s kupanja ili posla obilno nanosite. Hidratantne i hranjive kreme. Ljeti se jako znojim i moj izbor su fluidi ili serumi. Za noćnu njegu obilno namažem hidratantni serum ili fluid i to je dovoljno da se probudim s svježom kožom bez začepljenih pora.
C VITAMIN i ostali antioksidanti su jako poželjni ljeti, prebacite ih u noćnu njegu barem tri puta tjedno.
Biljna ulja, posebno avokado kojeg uvijek imam i po meni nema boljeg njegujućeg ulja za kožu tijela, lice i kosu. Miris mu je malo odbojan pa ukapam nekoliko kapi eteričnog ulja palmarose jer mi je divnog mirisa.
Suha ulja koja volite, ali pripazite na sastav da su većinom sastavljena zaista od biljnih ulja (Nuxe, Green Girl..)


4. KUKCI I UBODI. ne volim ljeto čim se sjetim raznih kukaca i komaraca koje mrzim iz dna duše. Priznajem, gradsko sam dijete i u stanju sam cijelu noć biti budna zbog jednog pauka :D
Usput, alergična sam na ubode i svako čašćenje mojom krvlju rezultira velikim edemima i naoticanjem. U tu svrhu uvijek imam neki lokalni antihistaminik ili kantarionovo ulje koje smiri iritaciju.

5. SUHA I BEŽIVOTNA KOSA: ekstremne temperature osim na kožu, nepovoljno utječu i na kosu koja je nakon ljeta katastrofa. Nakon dobrog frizera, obnova keratinom je najbolje rješenje (klik) kao i pojačana njega pakunzima koje nanosim čak nekoliko dana za redom dok ne vratim vlagu kosi. Njadraži pakung mi je avokado ulje pomiješano s arganom. Jedini je problem ispiranje kose koje ponekad potraje čak tri šamponiranja, ali vrijedi truda. Kod kupovnih definitivno najbolji rezultat pokazuju maske s AHA kiselinama i keratinom.

6. EKCEMI I HIPERPIGMENTACIJE: svako ljeto, pojave mi se ekcemi uzrokovani znojem. Treba izbjegavati korištenje parfema tijekom dana jer može zaista napraviti kaos na koži kao i sve proizvode koji sadrže visoku koncetraciju alkohola uključujući i dezodoranse.
Hiperpigmentacije su posebna priča, bez obzira na zaštitu, na jesen znam da me čeka intezivno izbjeljivanje :D

7. DODACI PREHRANI I PREHRANA: ljeti se ne preporučuje puno kave i alkohola, to nam je svima jasno. No svakako treba paziti na preveliki unos čaja i dodatke prehrani koji sadrže gopinu travu. To su obično neki biljni antidepresivi i ako ih uzimate, ljeti pripazite jer je fototoksično. Kod prehrane treba jesti što više sezonskog povrća i voća a u slučaju slabosti nema boljeg rješenja od dobro zasoljene rajčice. Ovaj trik me puno puta spasio kada sam osjetila slabost od vrućine. Sol veže na sebe vodu i zadržava ju u organizmu dok je rajčica prepuna kalija kojeg rapidno gubimo znojenjem
Magnezij unosim dodatno putem šumećih tableta, gubimo ga jako znojenjem i stvaraju se grčevi u mišićima, glavobolje i slabost. Nedavno sam počela piti magnezij klorid na preporuku čitateljice. Kupuje se u ljekarnama i koristan je za mnogo stvari. Više možete pročitati na ovom linku.


Ljeto je zaista divno godišnje doba, ali neke neugodnosti mogu pokvariti doživljaj, koje su Vaše nezgode i kako se borite?


Oznake: , , , , , ,