Neuredna probava?


Skoro cijeli život imam problema s neurednom probavom. Razdoblja zatvora i opstipacije uz izrazitu nadutost prate me od ranog puberteta. Najveći problemi su nastali završetkom školovanja i početkom prvog zaposlenja. Kao djevojka, bila sam dosta inertna, slabo kretanje, dugotrajno sjedenje i loša prehrana uzrokovali su moju neurednu probavu, a kada se tome pridružio prvi pravi stres nakon bezbrižnog školovanja, probava je totalno poludjela.
Napuhnutost je bila zaista neizdrživa. Grčevi, nadimanje, zatvor dovodili su me jednostavno do očaja. Čak sam nekoliko puta završavala na hitnoj sumnjajući na slijepo crijevo.
Krenuli su uobičajeni doktorski savjeti: puno vlakana, povrća, žitarica, vode i po potrebi Donat Mg.
Stanje se poprilično popravilo, ali svejedno sam vrlo često posezala za laksativima što ne preporučujem.

ZAŠTO REGULIRATI PROBAVU?

- prvenstveno radi zdravlja. Kada reguliramo normalnu i redovitu probavu utječemo na sve bolesti. 80% imunološkog sustava nalazi u crijevima i  naše zdravlje ovisi upravo o bakterijama i gljivicama u crijevima. Te bakterije luče faktore koji potiču imunološki sustav koji potom prepozna štetne mikroorganizme. Prirodnu floru narušavamo prehranom, lijekovima, posebno antibioticima i stresom pa se nastanjuju štetni mikroorganizmi koji mogu uzrokovati čak i rak debelog crijeva.

- koža: neredovita probava postaruje kožu, dokazano je da utječe na razvoj akni, a neupitno utječe na razvoj celulita.

KAKO REGULIRATI PROBAVU?

Voljela bih da Vam napišem čarobnu formulu, ali ni sama ju nisam još otkrila. Isprobala sam mnoge metode i godinama se pridržavam osnovnih savjeta u prehrani. Jedem puno povrća, vlakana, integralnih žitarica, pijem vodu i opet imam često neurednu probavu. Čak m ise čini da sam od svega ovoga još više napuhnuta :D
Nedavno sam u razgovoru s čitateljicom koja je narodnim receptima spasila želudac svog muža i regulirala probavu saznala za mnogo savjeta iz knjige Ivana Lesingera  "Ljekovitost povrća voća i začina":


Kupus: namirnica bogata mineralnim tvarima neophodnih za razvoj i ishranu

Povoljno djeluje na pražnjenje crijeva jer izvrsno potiče peristaliku,tjera razne parazite iz crijeva a njegovo blago sedativno djelovanje koristimo kod nesanica i živčanih napetosti...
Sok od kupusa dobijemo
#- kupus naribamo pa iscjedimo sok
#- u mikseru izmiksamo kupus pa preko guste krpe procjedimo sok
#-upotrebom sokovnika
Sok koristimo za piće odmah i uvijek svjež,ne stavljati u hladnjak niti da stoji duže od 1h jer oksidira.
Čir želuca i dvanaesterca i Helicobacter pylori:
1.tjedan 3x po 1 dl soka kupusa prije jela
2.tjedan 2x po 1dl ujutro i naveče
3.tjedan 1x po 1dl ujutro i navečer
Uz ovu terapiju koristiti i plan prehrane (dijetu) za čir,ako dođe do nadimanja u sok dodamo žličicu mljevenog kima.

Krumpir:

Ljekovito svojstvo krumpira u liječenju gastritisa i čira na želucu
Sirovi Krumpir predstavlja čisti škrob koji ima zadaću da apsorbira previku želučanu kiselinu.
Pire od kuhanog krumpira bez soli i sa vrlo malo masnoće predstavlja dijetalni obrok koji podnose i najteži bolesnici,direktno djeluje na peristaliku kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca.
U liječenju gastritisa :krumpirov sok predstavlja jedno od prirodnih sredstava za liječenje i uzimamo po 1 žlicu soka od svježeg krumpira razrijeđeno s malo vode pola sata prije doručka,ručka i večere.
Kod čira želuca i dvanaesterca: uzima se  pola decilitra soka ujutro natašte i pola dl soka pola sata prije ručka a u liječenje se uvodi i krumpirova juha -krumpir narežemo na kockice i kuhamo 20 min i pred kraj dodamo sitno sjeckani peršin i malo morske soli
Bitno je uzeti SIROVI krumpir koji nije zelen i koji NE KLIJA .!!!
 I nećete dobiti temperaturu
 Čišćenje kože:sok nanosimo na oboljela mjesta-razne ekceme i kožne nečistoće-i ostavimo da se osuši pa kasnije namažemo maslinovim uljem
Najpoznatija terapija za lijepi ten je uzimanje kaše od ribane jabuke i ribanog krumpira 1x dnevno tokom 1-3 tjedna kada se počnu primjećivati rezultati.
Paprika potiče izlučivanje želučanog soka i ne smiju je jesti oboljeli na želucu i crijevima
Rajčica pomaže želucu jer potiče varenje-probavu hrane
Bosiljak se preporučuje svima sa želučanim i probavnim smetnjama, sprečava nadutost i pomaže varenju-probavi hrane
Cimet (cinnamomum ceylonicum)jača srce i želudac a osvježava živce i krv.
Đumbir uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže bakterije kiselog vrenja pa na taj način pomaže kod nadutosti i slabog rada crijeva.


Dr.Kaliterna preporučuje enzime papaje i probiotike kao pomoć u reguliranju probave uz izbjegavanje mlijeka i šećera koji potiču rast hormona koji djeluju kao muški hormoni.



Iz iskustva, najbolja pomoć je kretanje. 30 minuta dnevno bilo kakve aktivnosti jako pomaže kod neuredne stolice. Isto tako voda koja tjera otpadne tvari iz crijeva. Izbjegavanje suhomesnatih proizvoda i rafinirane, zapadnjačke hrane.

KAKO PREPOZNATI TIP NEUREDNE PROBAVE?

Postoji tzv  Bristolska skala za analizu stolice

TIP 1 :Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo stajala u debelom crijevu. Treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.
TIP 2: Voluminozna, no grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Važno je uravnotežiti prehranu biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine (najbolje obične vode).
TIP 3: Voluminozne stolice s pukotinama po površini smatraju se normalnima i zdravima. Povećani unos tekućine omekšat će stolicu i ukloniti nabore. (Idealna je stolica srednje konzistencije - nije ni pretvrda ni premekana).
TIP 4; Meku, tanko kalibriranu stolicu britanski liječnici također smatraju zdravom. Tvrde da bi u idealnom slučaju svaki dan trebalo imati jednu-dvije stolice srednje konzistencije.
TIP 5: Iako može upućivati na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, stolica u mekim komadićima smatra se već blagom dijarejom te može biti i znak bolesti crijeva, ističu britanski stručnjaci. 
TIP 6: Pahuljasta stolica neravnih rubova nagovještava dijareju, tj. proljev te često upućuje na nužnost promjene životnih navika.
TIP 7: Vodenasta stolica provela je najmanje vremena u crijevima, odnosno prebrzo je prošla kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Potraje li predugo, zahtijeva liječničku dijagnostiku.
PRAŽNJENJE CRIJEVA KAO OPSESIJA?

Poznato? Svaka osoba koja ima problemas opstipacijom, poznaje razne metode i preparate za pražnjenje crijeva. Svako pražnjenje bez nadzora stručnjaka nije dobro ni zdravo i može dovesti do dehidracije i gubitka važnih tvari. Postoje biljni pripravci kao prva pomoć: čaj od sladića, kima, anisa i koromača, jogurt s dvije žlice lanenih sjemenki za doručak.
Posljednje otkriće koje prakticiram u posljednje vrijeme je slana voda. Svako jutro popijem čašu vode u koju sam umutila žličicu morske soli. Ovaj jednostavni recept pomaže kod nadutosti, opstipacije, a navodno pomaže kod detoksikacije organizma.

Za kraj, uredna probava je jako važna, ne zanemarujte simptome, a posebno obratite pozornost na prehrambene navike svoje djece. Svako krvarenje, predugačka opstipacija ili dijareja- trk kod doktora!

Patite li od neuredne probave? Koji su Vaši savjeti?

Oznake: , , , ,