SURYA centar kineske medicine


Moja iskustva i znanje o kineskoj kulturi i medicini je doista manjkavo. Osim osnovnih pojmova, nisam nikad imala priliku isprobati i vidjeti kako se rješavaju razni problemi poput zdravstvenih problema i stila života u tradicionalnoj kineskoj medicini.
Nedavno sam pozvana u Surya Centar Prirodnih Terapija i sa zanimanjem sam se odazvala .
Prvo pitanje koje me zanimalo je : ŠTO JE KINESKA TRADICIONALNA MEDICINA?

Kineska medicina postoji više 5000 godina. Danas u svijetu tradicionalna kineska medicina doživljava boom i pojačava se njen razvoj i potpora.
Suština tradicionalne kineske medicine je da životna energija prolazi upravo kroz nas i sila koja pokreće tu životnu energiju (qi) je kontinuirano i neprestano kretanje između dva pola – yin i yang. Kod zdravih osoba i u normalnim životnim okolnostima životna energija ili sila je u svojoj ravnoteži, normalno raspoređena i uravnotežena između oba pola – i yina i yanga. No, u situacijama kada je taj sklad narušen i kada životna energija više nije u svom balansu dolazi do različitih problema uključujući i razne bolesti, jer prije svega dolazi do ugrožavnja samog tjelesnog sklada.
Tradicionalna kineska medicina predstavlja cjeloviti sustav metoda i postupaka koje se na osnovi holističkog pristupa životu i čovjeku koriste alternativnim pristupom rješavanju problema. Bilo koji problem u tijelu smatra se uzrokom neravnoteže i proizlazi iz filozofije da se svi problemi stvaraju u glavi.

 Čovjek se promatra kao biće koje je stvorila priroda i kao takav podložan je prirodnim zakonima.  Liječi ga se kao "cjelinu", a ne samo onaj dio koji stvara problem. Razmatraju se i svi  simptomi i znakovi unutar kojih osobe utječu jedna na drugu i međusobno su povezane.


Ulaskom u Centar koji se nalazi u srcu Zagreba, točnije u Radničkoj ulici 41, dočekalo me ljubazno osoblje i ponudilo čajem. Moram priznati da ja nisam osoba od čajeva i rado ih izbjegavam koliko mogu, no pravi kineski čaj nisam mogla odbiti. Nisam sigurna od kojih biljaka je spravljen, ali super me osvježio i razbudio.

Centar nudi široku paletu usluga: fitoterapija, dijetologija, akupunktura i Tui-na masaža, Iz tradicionalne kineske medicine poriče i posebna dijagnostička metoda pulsna dijagnostika koja koristi kompjutersku tehnologiju.
Nakon čaja, krenula sam na dijagnostičku metodu kod doktorice Ivane. Dr Ivana pomalo razumije i priča hrvatski, jednako koliko i ja engleski stoga je s nama bila simpatična Ana koja je fizioterapeut i koja je prevodila razgovor između doktorice i mene.

 U ordinaciji kojom dominiraju razni pripravci od biljaka. Dr Ivana Sulíková , terapeut tradicionalne kineske medicine, postavljala je vrlo detaljna pitanja u svrhu dijagnostike. Nakon razgovora o mom načinu prehrane, spavanju, raznim bolestima i operacijama koje sam prošla. Doktorica je dijagnosticirala- jetra!
U kineskoj medicini sistem je jednostavan: kada jedan organ ne radi kako treba, niti ostali ne mogu funkcionirati. Moj problem je što jedem hladnu hranu i pijem hladna pića. Organizam troši energiju kako bi zagrijao unešenu hranu i vodu i na taj način se iscrpljuje. Savjet: jesti toplo i piti toplu vodu.
Ovaj dio tretmana se zove Kineska dijetologija - terapije prehrane. 
. Svatko tko se ikada susreo s kineskom medicinom zna da je hrana za Kineze bila (osim za potrebe preživljavanja) dopuna energetskoj medicini - lijek.  Ne zato što nisi imali hrane, nego jer su znali što i kada jesti te je li to važno. Jednako se odnosi i na unos tekućina. No pravila za svakog pojedinca nisu ista. Savjetovanjem o prehrani dobivamo spoznaju o tome kako na vaše zdravlje utječe količina i kvaliteta hrane i tekućina koju unosite, kao i uvjeti u kojima se obrok odvija. Riječ je o jedinstvenim uputama koje su Kinezi istraživali 5000 godina

U zapadnjačkoj medicini, liječi se posljedica bolesti, obično se dobije lijek i ide doma:D U kineskoj medicini, liječi se uzrok i umjesto pilula, koriste se biljke koje služe kao lijek.
Ovaj dio, naziva se Fitoterapija.

 Fitoterapija je najpopularnija i najčešće korištena terapeutska metoda. Vezana je uz bilje koje raste samo u Kini, dopunjena mineralima i povremeno životinjskim proizvodima. Fitoterapija je metoda u kojoj se tretira sastavom bilja te onim što se nalazi u biljkama.  Prilikom izrade biljne mješavine upotrebljavaju se stoljećima provjereni stari recepti.

Tako je bilo i u mom slučaju, nakon dijagnostike, spravlja se čaj koji se koristi i po njega se dolazi za cca dva tjedna nakon što se napravi specijalno za mene. Za moj čaj, upotrijebit će se čak 40 vrsta raznog bilja koje bi mi trebale pomoći u mojim problemima.



Nakon dijagnoze, ispobala sam prvi put tajlandsku masažu!! 


Tajlandska masaža (nuat phaen Boran, tajlandski: นวด แผน โบราณ) je masaža tijela koja kombinira elemente akupresure i joge. Budući da se istezanje tijela često koristi u yogi, izrazi kao što su “primijenjena hatha yoga” ili “joga za lijene ljude” povezuju se sa tajlandskom masažom.
Ovo je nešto što bi svatko trebao isprobati!!
Simpatična maserka odvela me u prostoriju u kojoj se odvijaju masže i koja pršti luksuzom i mirom.
Iskreno, jako mi je žao da nemam fotografije tog raja no vjerujte mi na riječ da se nikad nisam osjećala kao princeza. Ne zovu ga uzalud "Kraljevskim tretmanom". 
Zamislite da vam netko nježno, temeljito i od srca izmasira svaki postojeći mišić na tijelu uključujući i nožne prste! Garantiram da nikad nećete požaliti nakon iskustva tajlandske masaže, prava umjetnost dodira.
Naravno, u tih 90 minuta masaže, zaspala sam kao dijete :D

Nakon masaže, na raspolaganju je luksuzna tuš kabina .



Na polju ljepote, Surya nudi još i tretmane dubinsko čišćenje lica, kraljevski tretman lica, Andaman solni piling, tajlandski biljni piling, piling zelenim čajem, refleksologija stopala  kao i mnoge vrste masaža o čemu možete pročitati više na ovom linku. . 

ZAKLJUČAK: Kineska drevna medicina za mene je bila velika mistika. Nažalost, nisam se do sada susretala, i u praktičnom smislu nisam imala pojma o načelima i činjenicama o njoj. Moram priznati da sam zapanjena kako je sve tako jednostavno. Nema previše filozofije: zdrava osoba je u ravnoteži, kada je taj sklad narušen i kada životna energija više nije u svom balansu dolazi do različitih problema uključujući i razne bolestiTradicionalna kineska medicina predstavlja cjeloviti sustav metoda i postupaka koje se na osnovi holističkog pristupa životu i čovjeku koriste alternativnim pristupom rješavanju problema. Bilo koji problem u tijelu smatra se uzrokom neravnoteže i proizlazi iz filozofije da se svi problemi stvaraju u glavi. Tako logično i jednostavno. 
Ono što je za mene također velika nepoznanica su čajevi i bilje koje se koristi kao lijekovi. Moj primjerak čaja još nije izrađen i jedva čekam da krenem s njegovom konzumacijom i obavijestim Vas kako je djelovao.

Kineska medicina kao i biljno i alternativno liječenje su me osvojili, posebno jer me konvecionalni lijekovi i terapije samo iscrpljuju bez posebnih rezultata. Još puno toga želim isprobati i naučiti, a na tajlandskoj masaži sam od sada redoviti klijent.

* moj tretman dijagnostike i masaže je bio besplatan što ne utječe na moje mišljenje i učinak

Jeste li se susrele s kineskom medicinom? Iskustva?





Oznake: , , , , , ,