ANTIOKSIDANSI I NJIHOVA ULOGA NA KOŽU


Antioksidansi su posljednjih 10 godina zavladali kozmetičkom industrijom što nije čudo obzirom u kakvom vremenu živimo: stres, zagađeni zrak, onečišćenja, UV zrake, hrana koju jedemo, smog i masu čimbenika koji nas svakodnevno časte svojim slobodnim radikalima.
SLOBODNI RADIKALI ili OKSIDANSI su atomi, molekule i ioni koji svakodnevno nastaju u našem organizmu i razlikujemo dvije vrste:
- potrebni slobodni radikali:  stvaraju se prirodno u tijelu i njihova je uloga stvarati toplinu tijelu, oksidirati ugljikohidrate i proteini,oksidirati masnoće tj.lipide i obnavljati  tjelesne stanice.
-štetni slobodni radikali: nastaju  kao posljedica  loših životnih navika: alkohol, pušenje, pesticidi i insekticidi, UV zrake od sunca i solarija, zagađen zrak ispušnim plinovima,  masnoće životinjskog porijekla, smog, lijekovi posebno oni koji se koriste u kemoterapiji, sjedilački način života, debljina, depresija, psihički stres, gladovanja, dijete itd.



Posljedice su razne i nabrojati ću samo neke: rak, bolesti srca i krvnih žila, reumatoidni artritis, katarakta, prerano starenje.
KAKO SE OBRANITI OD ŠTETNIH SLOBODNIH RADIKALA?
Ključno je promijeniti životne navike, no veliki pomagači su nam ANTIOKSIDANSI.
To su elementi koji onemogućuju djelovanje slobodnih radikala. Sprečavaju i zaustavljaju rad štetnih radikala, pa čak popravljaju već nastalu štetu.
Osim preko hrane, antioksidanti su vrlo poželjni u kozmetici. Pomažu da koža postane i ostane zdrava, djeluju na bore i usporavaju starenje.
KOJI SE ANTIOKSIDANSI NAJČEŠĆE KORISTE U NJEZI KOŽE?
Broj antioksidanata je prilično velik i skoro svakodnevno saznajemo za neki novi, no najpoznatiji su : 

KOME TREBAJU ANTIOKSIDANTI?
Uvriježeno mišljenje je da antioksidanti djeluju na bore i njihovo sprečavanje, pa su time pogodni za zrelu kožu. Međutim, oni su potrebni svima bez obzira na dob ili stanje kože. Smog, UV zračenje, stres pogađa jednako sve dobne skupine i ako primjećujete znakove sivila, opuštene kože ili umoran izgled, posegnite za njihovom upotrebom neovisno o dobnoj granici.
KOJI PREPARATI SU NAJBOLJI?
Mnogi proizvođači nude razne proizvode s antioksidantima. Postoje kreme, serumi, koncetrati,fluidi, losioni i slično u kojima se nalaze vrijedni sastojci. Moj izbor su prije svega serumi ili koncetrati jer sadrže najveću koncetraciju, brže prodiru u dermis, bolje se upijaju i bolje su upakirani (tamna bočica).
Kada birate proizvod s antioksidansima, pazite da ih on sadrži na visokom mjestu u popisu sastojaka (link)

DJELUJU LI ANTIOKSIDANSI?
Ovaj odgovor ovisi o koncetraciji antioksidanasa u proizvodu kao i o tome da li se nalaze u stabilnom obliku a to je vrlo teško saznati. Problem je što kreme obično ne sadržavaju dovoljno velike koncetracije ili su u nestabilnom obliku kako bi sastojci djelovali na kožu.
Drugi problem su pakiranja. Neke kreme i losioni, pa i serumi obično su pakirani u ambalažu u kojoj ih lako uništava svjetlost i kisik (teglice, prozirna ambalaža) pa od potrebnih sastojaka za kožu vrlo malo toga dospije do nje.
KAKO POČETI S KORIŠTENJEM?
Prije svega, pripazite na prehranu i počnite unositi što više antioksidanata putem hrane. Hrana je iznimno važna za izgled kože i nije uzalud poslovica "Ono si što jedeš!" 
Danas su moderni razni smoothii što je super, time unosimo veliku dozu vitamina i antioksidanata.




Kod proizvoda za njegu, krenite s manjim koncetracijama i postupno povećavajte. Na proizvodima su rijetko označeni postoci, stoga stavljajte tek nekoliko kapi prije svoje hidratantne kreme, a za kojih mjesec dana postupno povećajte. Izuzetak su proizvodi s vitaminom A (retinol), takve kreme i proizvode UVIJEK nanosite u maloj količini.

I za kraj, moram napomenuti da su antioksidanti u velikom središtu pozornosti istraživanja medicine i kozmetičkih tvrtki i tu će ostati još jako dugo, pa ćemo vjerojatno saznati još puno toga vezano za njih. Da li ih koristiti ili ne, odluka je naša. U današnjem svijetu zagađenosti, loše prehrane, stresa i vanjskih štetnih čimbenika, lošeg utjecaja slobodnih radikala, razmislite o obrani pomoću antioksidanasa.


Uzimate li dovoljno antioksidansa ili tek planirate povećeti njihovu količinu?




Oznake: , , , , ,