DODACI PREHRANI KOJE VOLIM


Moja prehrana je prilično raznolika, pokušavam ubaciti što više raznih nutrivno hranjivih namirnica, no za moj tempo, dobra i zdrava hrana jednostavno nije dovoljna. Godinama sam isprobavala razne dodatke i evo moje top liste i dodataka u koje vjerujem i u čiju sam se djelotvornost mnogoputa uvjerila.
Kada biram dodatke, vjerna sam uglavnom renomiranim proizvođačima: KAL, Solgar, Twinlab, Now Foods i slično. Ne mislim da su drugi proizvođači loši, ali vjerna sam navedenima čisto zbog povjerenja koje mi ulijevaju.

Na prvom mjestu, dodatak koji toliko dobro funkcionira kod nesređenih hormona i neurednih ciklusa da zaslužuje počasno mjesto : VITEX- kapsule s 400 mg konopljike koja se najviše koristi kod menstrualnih problema. Djeluje na lučenje hormona kod neugodnih smetnji kao što su bolne grudi, nepravilne menstruacije, izostanak menstruacije, razdražljivost, oticanje, depresija.
Djeluje na omjer estrogen/progesteron u korist progesterona što ga razlikuje od ostalih fitoestrogena (biljni produkti koji su kemijski slični ženskim spolnim hormonima). Može se koristiti čak i kod preoboilnih krvarenja i učestalih menstruacija.
Ovaj proizvod me nekoliko puta spasio kod hormonalnog disbalansa i neurednih mjesečnica, djeluje i na policistične akne i menstrualne tegobe. Kod nas mu je cijena oko 70 kn za 100 kapsula što je dovoljno za 100 dana a onda se ionako radi pauza. Na netu ga možete naći dosta povoljnije, zapravo duplo.
U tu svrhu, odlične su i Evine kapi, ali jednostavnije mi je popiti kapsulu, a i financijski se više isplati.


PROPOLIS smatram lijekom 21-og stoljeća i osim što ga obilno koristim u njezi kože, pijem ga kao dodatak zdravlju. Moram napomenuti kako razni propolisi u tinkturama koji se prodaju na placu i ljekarnama nisu ispunili moja očekivanja i zato sam tražila proizvod koji će biti 100% čist propolis bez dodatka alkohola ili propilen glikolai i našla sam za sada ove kapsule:
NATIVNI PROPOLIS HEDERA prirodni preparat dobijen bez kemijske obrade, u izvornom obliku kakvom su ga stvorile biljke, a pčele doradile.
Ove kapsule sadrže 270 mg čistog propolisa i cca 130 mg pčelinjeg cvjetnog praha. Toliko su djelotvorne da znam osobe koje su izlječile teške oblike pada imuniteta pa čak i HPV-a, samo što ih treba dosta popiti, kod težih oblika, pije se i do 10 kapsula dnevno. U svakom slučaju, ovaj proizvod je za mene totalni HG kada god osjetim pad imuniteta, grlobolju i razne tegobe uzrokovane padom imuniteta.
Mana je cijena koja iznosi 162,00 kn za 60 komada, a kad pijem po 4-6 kapsula to se potroši začas. No, zasad nisam našla bolji propolis, ako itko ima preporuku neka javi.

MAGNEZIJ izuzetno važan dodatak ako imate problema s glavoboljama i cirkulacijom nogu koja stvara grčeve.Obično kupujem šumeće u dozi od 300 mg od Dietpharma, no sada pijem Magnezij Klorid na preporuku čitateljice Valentine i iako je bljak okusa, odlično djeluje: regulira probavu, opušta mišiće i smanjuje napetost. Ja kupujem ovakav s fotke u ljekarnama, 300 grama je oko 50 kn




MELATONIN-o njemu sam već pisala u nekoliko postova. radi se o hormonu kojeg prirodno izlučuje epifiza. Regulira druge hormone i bioritam organizma  Kad je mrak, tijelo proizvodi više melatonina, a kad je svjetlo, proizvodi ga manje. Izloženost jakom svjetlu noću ili slabom danju može poremetiti sintezu melatonina. Melatonin također kontrolira proizvodnju i vrijeme otpuštanja ženskih spolnih hormona. Neki pretpostavljaju da je povezan i sa starenjem (djeca imaju najveću noćnu koncentraciju melatonina i ona sa starenjem pada). Melatonin ima i jaki antioksidativni učinak.
Kako imam problema s spavanjem, koristim melatonin kao dodatak zaista dugo godina. Ne izaziva ovisnost, samo pripazite: kod ovoga je manje-više. Istraživanja su pokazala da 1 mg melatonina ima bolji učinak od 5 mg tako da nema potrebe a niti ne smije se pretjerivati s količinom. Ja kupujem ovakav s fotke i naručujem s neta jer je i 5 puta jeftiniji nego kod nas.

OMEGA3-6-9- obzirom da prehranom ne unosim dovoljno kvalitetnih nezasićenih kiselina, ovaj dodatak je zlata vrjedan. Kod njega ne treba štediti na povoljnijim proizvođačima jer je zaista bitna čistoća. Pomažu mi kod problema s kožom (prištići,perutanje, pretjerana suhoća, dermatitis, a da ne govorimo koliko su korisne kod općeg stanja organizma, posebno kod kolesterola. Dobri su i dodaci poput ulja boražine i noćurka.
Najčešće kupujem ovakve kapsule s fotke, također preko neta jer su puno povoljnije.

VITAMIN C- koliko je važan izvana za kožu, toliko iznutra.Vitamin C je najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi-jača otpornost organizma prema virusnim i baterijskim infekcijama, djeluje protiv alergija, bolesti dišnih putova i niza drugih oboljenjaJ a sam pušač, živim stresno i gubim rapidno C vitamin. Pijem ga periodično u intervalima kada osjetim potrebu i tada udarnu dozu od čak 1 grama dnevno oko mjesec dana. Preporučene doze C vitamina kao i ostalih vitamina i minerala  (RDA - Recommended Dietary Allowance ili Recommended Daily Allowances) odnose se na zdravog čovjeka. U trenucima kada osjetim bolest, razne viroze,gripe,pad imuniteta, posežem za pojačanom količinom i to kod mene odlično funkcionira.
MULTIVITAMINI-njih najmanje koristim jer po mom mišljenju, u takvim formulama je svega premalo, no jedini multivitamini od kojih sam stvarno živnula su Twinlabovi Dualtabs i Supradyne šumeći s Q10.
B VITAMINI- itekako ih pijem. Stres ih rapidno uništava iz tijela, U periodima najvećeg stresa kupujem Neurobion tablete koje su kombinacija samo tri B vitamina; B1, B6 i B12 i  pijem tri mjeseca nakon čega napravim pauzu od nekoliko mjeseci.Posebno se preporučuju ljudima s slabim živcima, a kako imam problema s kralježnicom, preporučene su mi za živce kralježaka. Također su dobre kod jakog stresa i problemima s srcem.
Bočica od 100 komada košta oko105 kn u ljekarnama.

ASTAKSANTIN- o kojem sam također puno puta pisala. Snažan antioksidant, čak 100-200 puta jači od beta karotena i luteina. Počinjem ga piti u proljeće pa sve do kraja ljeta. Štiti kožu, oči od UV zraka, odličan kod alergija na sunce, djeluje na bore i popravlja već nastalu štetu.
Obično kupujem KAL-ove, ali odličan je Twinlab-ov. Također je preko neta značajno povoljniji.

KOSA: imam zaista užasne periode ispadanja kose i puno dodataka sam isprobala za tu namjenu. Do sada, najbolje su mi se pokazale Solgar-ove kapsule na bazi MSM-a, odnosno sumpor (jako važan za kosu), praha crvene alge i minerala. Nemaju B vitamin ili kvasac pa ne potiču apetit :D 
Pokazale su solidan rezultat, ali bez tri mjeseca korištenja nemojte ni započinjat kuru.

Pijem povremeno još neke stvari kao na primjer zelena glina, ulje crnog kima i cink u kapsulama,  ali ova lista je nešto što se pokazalo zaista provjereno i funkcionira.
Izbalansiranih 5-6 obroka dnevno su ključ svega. Bez nužno potrebnih hranjivih tvari :bjelančevine, ugljikohidrati, nezasićene esencijalne masne kiseline,i vode nismo unijeli sve nužno, no ovisno o potrebama, načinu života, podneblju u kojem živimo teško je nadoknaditi iz hrane potrebnu individualnu količinu vitamina, minerala a posebno antioksidanta.

*sve fotke su s neta
** da ne bi bilo zabune, sve navedeno pijem kada osjetim potrebu

Koristite li dodatke prehrani i koja je Vaša top lista?

Oznake: , , , , , , , , ,