EKOZONA I BLOGERICA TAMARA GUŽVINEC: TRI UKUSNA I ZDRAVA ZOBENA RECEPTA

Posted by Dear Skin at 14:39

Zobene pahuljice su jelo koje ne preskačem niti jedan dan. iako je uvriježeno mišljenje kako su zobene pahuljice jelo koje se konzumira za doručak, mogu se koristiti na razne načine:kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima ili kao nadjev za perad. Ekozona  prva hrvatska certificirana ekološka robna marka nedavno je organizirala blogerski natječaj u kojem je pobijedila gastro blogerica Tamara Gužvinec, autorica bloga Cakebydesign koja nam donoi tri zanimljiva, jednostavna i nadasve zdrava zobena recepta.





Zob je izuzetno  ljekovita namirnica iznimne nutricionističke vrijednosti koju jamči sastav samog zrna zobi. Osim vode, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i minerala, zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna zobi dobiva se lako probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovjekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrijednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omjeru.

*PR OBJAVA

Jedete li zobene pahuljice ili ih tek planirate uvesti? Koji su Vaši prijedlozi konzumiranja?

14 komentari:

  1. Jedem zobene pahuljice na više načina i super su mi. Ove recepte ću svakako zapisati

    OdgovoriIzbriši
  2. ja vec dvije godine svaki dan jedem samo zobene mekinje, imaju manje kalorija a i lakse je sa njima praviti razne stvari :) moj metabolizam je najsporiji na svijetu zahvaljujuci hipotireozi ali one mi pomazu jako

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A kako ih jedeš? I jedeš li isključivo samo njih ili još koju žitaricu? Hvala:)

      Izbriši
  3. njih jedem svaki dan.. a dodajem i druge zitarice, najcesce lan isto radi probave.. jedem ih na razne nacine, najvise volim pogacice ( jedan bjelanjak, mala kasika posnog sira i 2 supene kasike mekinja, malo soli ) koje przim u tavi.. cesto ih jedem samo sa jogurtom ili ih kuham u slatkom mlijeku smanjene masnoce zajedno sa cimetom, lanom, kakaom i stevijom. Koristim ih i u svrhu pohovanja piletine. One su poznate po tome sto nabubre i na taj nacin stvaraju sitost. Naci ces dobre recepte na coolinarci sa zobenim mekinjama, koje propagira dukan dijeta (iako ja nisam na istoj) ali ukucaj dukan kruh.. jednostavno se pravi a bas je ukusan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja pečem kruh ala Dukan ali sa zobenima, ali sada ću svakako proguglat o mekinjama i naći recepte. hvala ti puno <3

      Izbriši
  4. Takodje, mekinje posluze da ih stavljam u sve umjesto brasna.. npr. za cuspajz ali i razne kolace, palacinke itd. Nekad ih mjesam i sa psenicnim mekinjama na nacin da uvijek vise bude ovsenih :) na taj nacin sam u potpunosti izbacila bijelo brasno iz upotrebe. Preporucujem od srca :) Inace, pratim tvoj blog i divna si.. puno toplih pozdrava iz sarajeva :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti najljepša na pozdravima i čitanju :)
      Ja ne koristim bijelo brašno a zob jako volim i cijenim.Mekinje su lakše probavljivije i imaju manje UH što je poželjno, odoh odmah umutiti ove pogačice
      Pusa velika!

      Izbriši
  5. Da, da.. ja sam ih otkrila u fazi kada sam zeljela smrsati i super su bas iz razloga sto imaju manje UH u odnosu na pahuljice :) vec dugo sam zadovoljna kilazom, jedem sve ali navika na mekinje je ostala :) evo i link za meni omiljene pogacice : http://www.coolinarika.com/recept/dukan-lepinjice/ st im sto ja ne stavljam prasak za pecivo i przim u tavi.. od ove smjese meni ispadne jedna ali malo deblja :) mozes pokusati i palacinke, samo se doda cijelo jaje, mlijeko umjesto posnog i malo cvrstog jogurta :) sretno sa isprobavanjem.. nadam se da ce uspjeti :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam sve artikle! Samo što ja ne bih pržilaiz razloga što izbjegavam ulje, a neda mi se paliti pečnicu radi jedne lepinje. Što misliš može li na teflonskoj tavi ili mikrovalci, čisto da izbjegnem ulje? I koji je odnos cijene u Sarajevu između mekinja i pahuljica, ovdje su mekinje 4 puta skuplje od pahuljica :/

      Izbriši
  6. i ja ih radim u teflonskoj tavi, tako da moze :) isto izbjegavam ulje.. a u mikrovalnoj nisam probala. Sve zavisi od kojeg proizvodjaca su pahuljice, razlika u cijeni je i ovdje ista.. bas dodju 4 puta skuplje mekinje. Ja uzimam od organice, mislim da je biovega - zagreb uvoznik a proizvode se u finskoj, zadovoljna sam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači može na teflonu bez ulja?weee,odoh ih odmah napraviti iako sam večerala :D

      Te i ja imam, ioš ih nisam ni otvorila, večeras premijera :)

      Hvala ti najljepša na savjetima i svemu :)

      Izbriši
  7. nista mila :) javi da li je uspjelo.. moje prve nisu ali sam bila uporna :) ja na njih stavljam posni i bas je njami :) u svakom sl. probaj ih kuhati u slatkom mlijeku ( da kljuca 1 minut - uz mjesanje ) sa cimetom i nekim zasladjivacem, garantujem da ce ti se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primljeno na znanje :) Javim sutra svoj uspjeh ili neuspjeh, do sada sam jea tzv Iwkan kruh koji je super ali stvara mi vjetrove pa će vjerujem, ovo biti puno lakše za crijeva.

      Izbriši
  8. javi svakako :) i mene pahuljice nadimaju i stvaraju vjetrove dok mekinje na svu srecu ne :) lijep pozdrav :*

    OdgovoriIzbriši