HUMANI PAPILOMA VIRUS (HPV)


Humani papiloma virus, popularno nazivan skraćenicom HPV je virus koji je vrlo rasprostranjen i po meni, premalo se o njemu piše i čita i zato ovaj post, napisan iz mog iskustva želim posvetiti svim mladim djevojkama.

ŠTO JE HPV? Uzročnik  najčešće spolno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. Postoje više od 100 tipova HPV-a od čega je većina bezopasna za zdravlje.
KAKO SE PRENOSI? HPV se prenosi seksualnim putem, ALI postoje slučajevi gdje je virus prenešen bez spolnog odnosa preko sluznice i kože. Dovoljno je da sluznica bude u doticaju s zaraženom osobom pa da se virus prenese. Također je pronađen i u  usnoj šupljini preko oralno-genitalnog odnosa. 
KAKO OTKRITI HPV VIRUS? Žene ga lako otkriju preko papa testa, dok je kod muškaraca malo teže. Postoje pretrage koje dokazuju HPV i njihove tipove,  ali je problem što muškarci ne odlaze na redovite preglede poput žena, osim ako nemaju većih problema (kondilomi).
OPASNI TIPOVI HPV-A: nakon Papa testa, ukoliko se pojavi HPV, pokazat će tipove virusa u obliku brojeva. 16, 18, 31 i 33 su dokazano najopasniji i uzrokuju maligne promjene na grliću maternice,. Uz maligne promjene koje same nećete primjetiti, uzrokuju i izrasline, takozvane kondilome koji najčešće rastu u grozdovima. Kondilomi su česti i kod muškaraca i to je zapravo jedini pokazatelj HPV-a kod muškog roda koji se ne mora nikad pojaviti. Često ih napadnu u trenucima pada imuniteta i tada je potrebno izbjegavanje seksualnog odnosa jer su prenosivi. Kondilomi nisu opasni ali su grozni u svakom smislu. Obično radi neugode, žene, a posebno muškarci ne odlaze liječniku, te ih često ih zamjenjuju raznim drugim kožnim izraslinama, čak i s hemeroidima pa se "liječe" pogrešnim proizvodima. Liječenje kondiloma je dugotrajno i zahtjeva puno strpljenja, i nije ih moguće  odstraniti bez liječničke intervencije.
Kada je žena zaražena HPV-om, na PAPA nalazu se označavaju stupnjevi oznakom CIN (cervikalna intraepitalna neoplazija) i ovisno o stupnju, označava se kraticama:
CIN1 - blaga promjena
CIN2 - srednja promjena
CIN3 -teška promjena
4.stupanj je isto kao i CIN 3-  teška promjena,ali razlika je što su zahvaćene stanice, ne i bazalna membrana .
Karcinom -invazivna promjena
izvor
KAKO SE LIJEČI HPV? Nakon što papa pokaže promjene, liječnik će Vas poslati na dodatne pretrage: brisevi i urinokultura i dobit ćete pripadajuću terapiju. Kod blažih oblika, obično se pripisuju vaginalete i lijekovi, dok kod većih promjena, ne gine odlazak na dodatne pretrage (kolposlopija), a potom terapija, ovisno o stupnju. Kondilomi se rješavaju premazivanjem kemikalijama, a postoje i lasersko i kirurško odstranjivanje kondiloma. Čula sam i za metodu smrzavanja dušikom, ali iskreno, ne znam nikoga tko je to prošao.
Ono što je zajedničko kod oboljelih od HPV-a je podizanje imuniteta, suzdržavanje od seksulanih odnosa, posebno ako jedan ili oba partnera imaju kondilome, pridržavanje propisane terapije i redovita kontrola, odnosno PAPA test (svaka 3-4 mjeseca).
Ja sam HPV otkrila s nekih 23 godine kada mi je dijagnosticiram CIN3. Srećom, to je relativno rana faza ali i 5 do 12 do većih komplikacija. Ono što sam prošla, zaista je bilo mukotrpno: kolposkopije, biopsije, lijekovi i na kraju LETZ. LETZ je operacija grlića maternice gdje se električnom omčom struže tkivo s grlića. Užas, no imala sam sreće. Sljedeći korak iza LETZ-a je konizacija (kirurško odstranjivanje dijelova grlića maternice), u današnje vrijeme, izvodi se i laserski.
Od moje operacije do danas je prošlo skoro 15 godina i nakon velike borbe, danas sam potpuno zdrava. Nema HPV-a, niti promjena na PAPA testu, no ono što bih poručila svima, a posebno mladim djevojkama: koristite kondome, mada nisu 100%-tna zaštita. Najbolje bi bilo poslati partnera na pretrage ali znam koliko je to nemoguće :D, zato pripazite na zaštitu. Muškarci su prenosioci cijeli život, a da to ni ne znaju i ne moraju imati nikakvih problema, dok žene mogu imati itekakvih.
Ukoliko Vam je dijagnosticiran HPV, bez obzira na tip: odlazite na kontrole redovito, držite se propisanih terapija i jačajte imunitet. Meni je najbolje pomogao propolis, aloa vera i med,a postoje danas razni imunoboosteri na tržištu.
I za kraj, ono najvažnije, bez obzira na sve: žene moraju na PAPA test barem jednom godišnje, otklonite neugodnosti, predrasude i naručite se što prije. Također apeliram na majke djevojaka da ih potaknu na što raniju naviku odlaska na redovite ginekološke preglede, a razmislite i o cjepivu protiv HPV-a koji se preporučuje mladim devojkama.

ODLAZAK NA GINEKOLOŠKI PREGLED NIJE NIKAKVA SRAMOTA, TO JE VAŽAN PREGLED KOJI MOŽE SPASITI GLAVU, A ZA ZARAZU JE DOVOLJAN SAMO JEDAN ODNOS S ZARAŽENOM OSOBOM.

Oznake: , , , ,