Nedavno sam saznala od prijateljice za čudo zvano otpadni enzim i moram Vam priznati da sam se jako zainteresirala o čemu se radi.
ŠTO JE OTPADNI ENZIM?
višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija i - najbolje od svega - može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka.
Otpadni enzim se koristi za razne namjene:
- pročišćava zrak
- čisti toalet, kuhinju i odjeću
- za njegu kože i kućnih ljubimaca
- čisti povrće
- prirodno gnojivo
- održavanje vozila
- ako taj enzim napravite kod kuće žohari, muhe i komarci zaobilazit će vas u širokom luku
KAKO NAPRAVITI OTPADNI ENZIM:
Potrebna nam je posuda sa zatvaračem na navoj i mjerica od 1/2 l.
Za sastojke možete koristiti razne ostatke voće i povrća: kora jabuka, banana, kelj, kupus, mrkva, ljuske luka, kore limuna, naranči, mandarina. Potom smeđi šećer i voda.
Postupak:
u prikladnu plastičnu posudu staviti tri dijela otpada, dodati jedan dio smeđeg šećera (smeđi ima više minerala od bijelog zato se on preporučuje) i deset dijelova vode.
Ja sam konkretno koristila plastični kanistar od 3 litre u koji sam stavila 2 litre vode, oko 600 grama otpada i 200 gama smeđeg šećera.
Posudu potom dobro zatvoriti i zapisati datum kada smo napravili mješavinu.
Takva mješavina mora stajati 3 mjeseca nakon čega procijediti i enzim je spreman za upotrebu.
Važno:
- prvih mjesec dana zatvarač posude će trebati svakodnevno otvarati zbog nakupljenog plina koji se stvara za vrijeme fermentacije.
- ako se pojave crvi u mješavini znak je da posuda nije dobro zatvorena
- ako smjesa previše zaudara po trulim jajima dodajte još smeđeg šećera a preporuka je koristiti što više otpatke citrusnog voća radi mirisa
- nakon što dobijemo otpadni enzim, rok upotrebe mu je do 20 godina
UPOTREBA OTPADNOG ENZIMA:
Nakon što je naš otpadni enzim spreman za upotrebu, razređuje se s vodom u omjeru 1:1000.
Takvim sredstvom možete zaista puno toga: savršeno očistiti toalet i kuhinju jer razgrađuje sve prljavštine i masne taloge, oprati podove i na taj način ubija sve bakterije, žohare i mrave, očistiti odjeću tako da se ona natopi u mješavini vode i enzima, time će te ukloniti tvrdokorne mrlje i neutralizirati mirise, kod pranja povrća, u vodu dodajte malo enzima i tako uklonite pesticide. Može se dodati šamponima, deterđentima i losionima i enzimom njegovati koža. Također se može dodati u perilice posuđa i rublja jer uklanja kamenac i čisti, služi kao prirodno gnojivo, a dodavanjem u vodu možete oprati kućne ljubimce uključujući i auto.
Dakle, san o čudotvornom i bio univerzalnom sredstvu više nije nedostižan, jedva čekam ta tri mjeseca da moj enzim bude gotov i da ga isprobam na razne načine.
Više o otpadnom enzimu pročitajte u ovom članku iz kojeg sam i sama saznala sve detalje.
Jeste li već napravile svoj otpadni enzim ili tek planirate?
Oznake: eko sredstvo, enzimi, otpadni bio enzim