SVE O TERMALNIM VODAMA + USPOREDBA


Termalna voda je posljednjih deseak godina izuzetno popularna u dermatologiji. Skoro svaki ljekarnički brend nudi svoju termalnu vodu, no što je ona i zašto je djelotvorna?

Termalna voda je izvorska, ljekovita voda i poznata je još od antičkih vremena.Termalni izvori koriste se za liječenje od antičkih vremena, a unatrag nekoliko stoljeća uz njih su podignuta i lječilišta za razne bolesti, uglavnom kožne, jer mineralni sastav vode ima blagotvoran utjecaj na kožu. Najpoznatiji izvori termalne vode koja se koristi u dermatologiji su Avene, Uriage, Vichy i La Roche Posay. 
Termalna voda pomaže  kod liječenja različitih ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, u terapiji ožiljaka i opeklina.

Iako nam se čini da je voda-voda ida sve jednako djeluju, ipak i kod termalnih ima nekih razlika. Danas Vam donosim njihovu usporedbu:

 AVÈNE TERMALNA VODA

OPIS : Avène termalna voda nastaje spajanjem podzemnih voda u gorju Cevennes i izvire iz dubine zemlje nakon 40-ak godina, bistra i čista, temperature 25,6° C, u blizini mjesta Avène. Tijekom dugog putovanja obogaćuje se elementima u tragovima i silikatima, koji je čine tako nježnom za kožu. Svojim blagotvornim djelovanjem izvor je olakšanja za osjetljivu kožu.

SASTOJCI:  

Nizak udio minerala: 266 mg. Kalcij/magnezij bikarbonat prevladava u sastavu (omjer Ca/Mg = 2).
Bogata silikatima: 10,6 mg/l). Vrlo bogata elementima u tragovima (B, Zn, Cu, Se...).
Neutralne pH vrijednosti: 7.5.
CIJENA : sprej 300 ml-80 ml, 150 ml-55 kn, 50 ml-27 kn
ZA KOGA? osjetljiva, dehidrirana, masna ili suha koža . 

URIAGE TERMALNA VODA

OPISbogata mineralima i elementima u tragovima, idealna za svaku priliku. Hidratizira, umiruje, neutralizira slobodne radikale, pospješuje cijeljenje, ostavlja tanki film na koži. Izotonična.
SASTOJCI : Sadrži mineralne soli – So4, Cl, Na, Ca, Mg i K pa je samim time malo slanija. Uz mineralne soli sadrži i elemente u tragovima; Cu, Zn, Mn i Si i neutralni plin pod pritiskom (N2). 
CIJENA : 300 ml-106 kn, 50 ml-59 kn
ZA KOGA? za njegu i osvježenje osjetljive kože lica i tijela, po prirodnom sastavu slična fiziološkoj otopini soli. Bakteriološki čista, prirodno izotonična, vlaži, umiruje, djeluje protuupalno i protiv slobodnih radikala. Upalne dermatoze (ekcem, crvenilo, iritacije, svrbež, opekline od sunca, seborejički dermatitis). Indikacije u pedijatriji (pelenski osip, prevencija i njega kod alergijskog i nealergijskog dermatitisa, čišćenje sluznice nosa i očiju). Za fiksiranje šminke, nakon depilacije, nakon brijanja.

VICHY TERMALNA VODA:

OPIS:Prirodno je formulirana i nije je moguće znanstveno reproducirati. Nastaje tijekom sporog prolaska kristalnim dubinama vulkana Auvergnea i tu se mijenja i puni dragocjenim mineralima prije no što izađe na površinu čista i prirodno blagotvorna. Bogata je jedinstvenim spojem više od 15 blagotvornih i dragocjenih minerala poput željeza, kalija, kalcija, mangana ili silicija i priznata je zbog svojih iznimnih svojstava da smiruje, jača i obnavlja dokazanih putem 

SASTOJCI: 
CIJENA: 150 ML-56 kn, 50 ml-31 kn
ZA KOGA? Termalna voda Vichy iznimno je bogata mineralima, smanjuje osjećaj neugode, smiruje iritacije, štiti epidermis od vanjskih čimbenika, jača prirodnu obranu kože i ubrzava staničnu obnovu.


LA ROCHE-POSAY TERMALNA VODA:

OPIS: Umiruje osjetljivu kožu nadraženu uslijed djelovanja vanjskih čimbenika (sunce, dermatološki tretmani i dr.) te pomaže u sprječavanju starenja kože. PRIRODAN ANTIOKSIDANS.
SASTOJCI
CIJENA:300 ml-89 kn 150 ml-50 kn, 50 ml-28 kn
ZA KOGA?   Osjetljiva koža nadražena zbog vanjskih čimbenika (sunce, dermatološka liječenja ...) i pomaže kod usporavanja starenja kože. 


ŠTO JE ZAJEDNIČKO TERMALNIM VODAMA? 
-pogodne su za osjetljivu kožu, umiruju crvenilo, fiksiraju makeup, osvježavaju i jačaju kožu.
KOJE SU RAZLIKE?  Da ne bi bilo zabune, nisu sve termalne vode jednake. Razlikuju se po sastavu,odnosno po količini minerala pa je tako:
URIAGE : za masnu kožu, nakon depilacije, za pelenski osip jer ima najviše minerala i to posebno cinka i bakra.
AVENE: vrlo sličan sastav Uriage, ali puno manja koncetracija minerala pa je time blaža. Najbolja je zaosjetljivu i vrlo nježnu kožu.ma najmanju mineralizaciju 207 mg/l zato nije toliko slana kao Uriage,ima optimalnu ravnotežu Ca i Mg, bogata je silikatima pH joj je 7,5 i naj važnije od svega bakteriološki je čista...pogodna kod kože koja je sklona alergijama i suhoj koži koja puca-zbog niske mineralizacije ne peće jer ima jako niski udio soli
VICHY: po svom sastavu jača prirodnu otpornost kože radi svog sastava (željezo, kalij, kalcij..) i dobra je za sve tipove kože
LA ROCHE POSAY: ima selen u sastavu čime je jedinstvena i osim što odlično smiruje, djeluje anti-age.



Na tržištu možete kupiti razne vodice tipa Balea, Evian, Caudalie...što su u segmentu osvježavanja ok ali ne spadaju u termalne vode i nemaju taj sastav.
Također, mnogi miješaju pojam termalne i mineralne vode.
TERMALNA VODA je ljekovita voda i koristi se kod 
-ozbiljnih problema iritacije kože vezani uz neka dermatološka stanja: seborojički i atopijski dermatitis,psorijaza, ekcemi, iritacije i ozljede kože 
-svakodnevna higijenska primjena: čišćenje kože, nakon brijanja, depilacije, epilacije, za osvježenje... 
MINERALNA VODA nastaje u ciklusu kruženja vode na zemlji. Mineralna voda koju danas pijemo je u stvari oborinska voda koja je stotinama tisuća godina unazad prodrla u zemlju. Tijekom prodiranja pročišćavala se prolaskom kroz slojeve zemlje i istovremeno se obogaćivala mineralima, elementima u tragovima i ugljičnim dioksidom iz dolomita karbonatnog podrijetla. 
Može se koristiti u njezi lica, ali u tom slučaju koristite negaziranu. Osvježava kožu, ublažava crvenilo i nadraženost, nakon opeklina suncem i depilacije a čak i sužava pore-trenutačno.

MANE TERMALNIH VODA: nuspojave, kontraindikacije i indikacije nisu poznate. Ipak, termalna voda može isušivati, najčešće radi minerala, stoga ne zaboravite da one ne zamjenjuju dobru hidratantnu kremu.




 Moj favorit je La Roche Posay termalna voda. Vaš?

Oznake: , , , ,