SVE O ZNOJENJU I NEUGODNIM MIRISIMA



Izašla bih raščupana, nenašminkana i bez parfema, ali da mi se širi neugodan miris-nikada! Zapravo, nikako ne mogu shvatiti ljude iz svoje okoline pored kojih ne možeš ni stajati koliko se širi ružan ustajali miris, čitaj. smrad od kojeg se svakoj normalnoj osobi diže želudac.
Današnji post je posvećen svim mogućim područjima znojenja, te njihovim rješenjima.

ŠTO JE ZNOJ I ODAKLE DOLAZI?

Znojenje je sasvim normalni proces kojim se tijelo hladi i regulira temperaturu. To je zapravo voda sastavljena od soli i elektrolita koja se isparava iz tijela, posebno kada smo fizički aktivne ili kada je visoka temperatura okoline, i kao takva izlazi na površinu kože, veže toplinu i tako hladi tijelo.
Znoj se luči iz tijela preko 2 žlijezde: ENKRINA i APOKRINA kojih ima u tijelu od 3-5 milijuna:
- ENKRINE žlijezde se nalaze na dlanovima i donjem dijelu stopala i ima ih najviše
-APOKRINE žlijezde se nalaze ispod pazuha i oko genitalija i odgovorne su za neugodne mirise koji se javljaju prilikom znojenja.
Normalna količina znoja kreće se od 0,1 do 1 litre. Ekstremni slučajevi izlučuju i preko 2 litre na sat i ne moram ni pisati koliko je bitno nadomjestiti količinu izgubljene vode pijenjem tekućine.
Apokrine žlijezde prilikom znojenja izlučuju proteine i ugljikohidrate koji miješanjem s bakterijama na koži stvaraju neugodan miris.
Neugodan miris može biti povezan hranom i pićima koji se konzumiraju, te stresom i hormonalnim disbalansom.

VRSTE DEZODORANSA:

1. Antiperspirant: vjerojatno ste na mnogim proizvodima uočile ovu riječ. Radi se o proizvodu koji sprječava znojenje. Sadrži kemikalije koje zaustavljaju znojenje, a kad se ne znojimo nema ni neugodnog mirisa. Radi na principu da pomoću kemikalija  začepi pore i na taj način zaustavlja znojenje.
Najčešći sastojci antiperspranata su aluminijeve i cinkove soli.

U studijama je dokazana povezanost aluminija i bolesti poput Alzheimerove bolesti i raka dojke, ali koliko je to povezano ne zna se točno. Malo čitamo da je opasan, pa malo da nije. U svakom slučaju, zna se da  da se aluminij kad jednom uđe u tijelo, ponaša slično kao estrogen ,te da u velikim dozama aluminij utječe na živčani sustav
 Hoćete li ili ne koristiti preparate s aluminijem, to morate odlučiti sami.
Rizik korištenja aluminija  postoji, a koliki je, to još nitko ne zna.
2.Dezodorans je preparat koji ne utječe na znojenje. Neutralizira neugodne mirise i obično sadrži parfem koji se brine o lijepom mirisu i antiseptičko sredstvo koje uništava bakterije, najčešće alkohol koji nije pogodan za osjetljivu kožu.
3.Prirodni i sigurni preparati su zdrave alternative klasičnim dezodoranima i antiperspirantima i dolaze u mnogim oblicima i sastojcima poput kristalnih kamena koji su sačinjeni od prirodne mineralne soli. Razni proizvodi bez alkohola i aluminija koji se nađu u drogerijama i trgovinama, i na kraju razni prirodni dezići koje spravljaju aroma-kozmetičari pomoću eteričnih ulja.
Što koristiti umjesto alkohola i aluminijevih soli a daje jednako učinkovito? Obično se koristi soda bikarbona i taj sastojak ćete najčešće pronaći kod zdravijih alternativa. Soda bikarbona (NaHCO3) sprečava znojenje  Međutim, soda bikarbona može također izazvati alergijske reakcije i nije uvijek najbolje rješenje za osjetljivu kožu. Ako koristite sodu kao sredstvo protiv znojenja, nabavite onu farmaceutske čistoće.
Najčešće prirodni dezodoransi nisu učinkoviti kao oni s aluminijem i alkoholom i često zakažu nakon nekoliko sati. Misija je pronaći dobru zdravu alternativu koja će izdržati visoke temperature.
OBLICI proizvoda mogu biti u spreju, roll-on,sticku i kremi.Koji oblik izabrati ovisi o vlastitoj želji i navici.
Kreme su najmanje agresivne, a često i njeguju kožu, roll-on i stick se ravnomjerno nanose, nisu agresivni ali nisu ni higijenski jer su u doticaju s bakterijama.
Sprejevi su najpraktičniji, no mogu nadraživati i udišu se pa nisu najzdravije rješenje. 

4.Botox kao krajnje rješenje kada ništa ne pomaže. Botox je djelotvoran kod hiperhidroze i izvodi se u dermatološkim klinikama. Dobije se lokalni anestetik u područje ispod pazuha i puno uboda Botox injekcijom. Statistike pokazuju da su čak 85 % pacijenata prezadovoljni učinkom, no ovaj tretman ima i nedostatke:
-prvo, još uvijek su nepoznati dugoročni efekti Botoxa
-Botox paralizira područje primjene, žlijezde ne luče litre znoja, ali efekt  traje od 3 do 6 mjeseci
-tretman navodno dosta boli zato se dobije anestezija
- prosječna cijena od 2500 pa čak do 4000 kn je veliki nedostatak 
KAKO UTJECATI NA ZNOJENJE?
- ljeti zaboravite klasične sapune i gelove za pranje kritičnih mjesta. Razlog je Ph koji je u sapunima užasno visok. Znoj ima kiseli Ph i mijenja Ph kože što je pogodno za razvoj gljivica i bakterija.
- ne perite se hladnom vodom već mlakom i koristite sapune s niskom Ph vrijednosti ( 5,5)
-tijekom dana hladite podlaktice i stopala, pomaže kod manjeg znojenja
-depilirajte pazuhe i prepone (vrijedi i za muškarce :D)
-nosite samo pamučnu odjeću. Zaboravite sintetiku u kojoj se usmrdimo za kratko vrijeme.
-dezodoranse i antiperspirante koristite samo na čistoj koži, na znojnoj nemaju učinka a mogu napraviti suprotan efekt
-izbjegavajte crveni i bijeli luk, te previše masti (margarin,ulje,mliječne masnoće.meso..) kao i bijelo brašno, te pijte puno vode i čajeva. Poznato je da mirišimo onako kako se hranimo, zato izbjegavajte začine i jaku hranu.

Kako se borite s neugodnim mirisima i koji su Vaši savjeti? Moram priznati da sam ove godine pronašla nekoliko favorita kojima sam prilično zadovoljna i čije Vas recenzije očekuju :)


Oznake: , , , ,