KAKO PREPOZNATI AROMAKOZMETIKU I UPOTREBA ETERIČNIH ULJA

izvor slike
Ukratko: jadne mi. Jedva smo naučile što je prirodna kozmetika, već smo ubrzo nakon toga saznale za organsku, aromakozmetiku i razne ostale varijante i inačice prirodne kozmetike. Taman smo naučile kako biljna ulja moraju biti hladno prešana (klik) već su se pojavili pojmovi poput eteričnih ulja i razne recepture. Kako se svi počinjemo okretati što prirodnijem, pazimo što nanosimo na svoju kožu i kožu naših najdražih a tržište je preplavljeno raznim brendovima koji nude prirodnu kozmetiku kao i aromakozmetičarima koji rade individualne proizvode prema potrebama, osjetila sam potrebu ukazati na neke činjenice.  Ponovno smo zasipane raznim ponudama, razlikama u cijenama i mnogim nedoumicama.
Danas ću Vam pokušati objasniti kako prepoznati što zapravo koristimo i neke osnovne razlike koje mi "obične" žene često ne prepoznajemo.
Obzirom da nisam stručnjak aromakozmetike ili farmaceutike, nadam se da mi nećete zamjeriti na mojem "običnom" izražavanju bez upotrebe stručnih termina.
Dakle, aromakozmetika je ukratko kozmetika koja koristi arome, odnosno esencije, odnosno eterična ulja.
Na tržištu su danas dostupna skoro sva eterična ulja i svatko ih može kupiti i upotrebljavati, međutim, ako niste upoznate sa djelovanjem, korištenjem i nekim osnovama, savjetujem Vam da ne kupujete na svoju ruku i koristite ih prema neprovjerenim recepturama. Pitate se što su to eterična ulja?
izvor slike
 ETERIČNA ULJA (skraćenica eu) su hlapljive tvari dobivena iz biljnog materijala tiještenjem ili destilacijom:

Kada smo naučili osnove o eteričnim uljima, moram napomenuti da su određene vrste prilično visoke cijene. Razlog je jednostavan i nadam se svima jasan. Koliko latica ruže je potrebno za nekoliko mililitara eteričnog ulja? Na tone, isto tako smilje i mnogi drugi biljni materijal. Nedavno sam pisala o maceratima i maceriranju (klik) Koliko je cvjetova potrebno za macerat? Svega nekoliko, prema tome, što je povoljnije? Složit ćete se: macerat. Šačica cvijeća u nekom biljnom ulju ne iziskuje visoku cijenu. ALI: macerat cvijeća i eterično ulje nije isto i nema jednako djelovanje. Eterično ulje je laički rečeno srž, duša i esencija biljke, macerat je samo "umočena" biljka u ulju i ne može imati djelovanje kao eterično ulje. 

Vratimo se na temu i poantu posta: danas na tržištu postoje mnoge kreme i proizvodi pod nazivima određenog sastojka. navest ću primjer "Krema od smilja" (Helichrysum Italicum) i usporediti dva različita proizvoda pod istim nazivom.
izvor slike

PROIZVOD 1:
SASTAV: Hidrolat smilja, macerat smilja, ulje jojobe, bademov vosak, biljni glicerin
CIJENA: 75 kn
KOLIČINA: 50 grama
PROIZVOD 2:
SASTAV: Water, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Glycerin, Cetyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Palmitate, Squalene, Peg-20 Methyl Glucose Sesquistearate, Methyl Glucose Sesquistearate, Fragrance, , Tocopherol, , Hydrogenated Coco-Glycerides, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Laureth-7, , Sucrose Palmitate, Hexyl Cinnamal, , Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Glycine Soja (Soybean) Oil, Glyceryl Linoleate, Sodium Hydroxide, Benzyl Salicylate,  Helichrysum Italicum Extract, Linalool, Limonene, Citral, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Borago Officinalis Seed O
CIJENA: 425 kn
KOLIČINA :50 ml

Na prvom primjeru vidite da je krema od smilja napravljena sa hidrolatom i maceratom smilja, dok je u drugom primjeru upotrijebljen je ekstrakt smilja. Sukladno tome prva krema može biti niže cijene ali i slabijeg djelovanja od drugog u kojem se nalazi sami ekstrakt koji nije nužno eterično ulje ali ni njegova cijena nije potpuno opravdana po meni.
izvor slike
Sljedeći primjer je "Krema od ruže" (Rosa damascena)- ovaj tip ruže se najčešće koristi,ali postoje još mnoge vrsta eu ruže.
PROIZVOD 1:
SASTAV:  hidrolat ruže, hladno prešano ulje sjemenki grožđa, prirodni emulgator, glicerol, alantoin.
CIJENA: 120 kn, 50 ml
PROIZVOD 2:
SASTAV: Hidrolat ruže, ulje ploda divlje ruže, biljni glicerin, biljni vosak, vitamin E
CIJENA: 78 kn, 50 ml
PROIZVOD 3:
SASTAV: Voda, ulje kikirikija, ekstrakt sljeza, pčelinji vosak, ekstrakt gospine trave, mandingo (shea butter), ulje avokada, saharoza distearat, ulje masline, prirodni miris (eterična ulja), citronelol*, geraniol*, linalool*, limonen*, citral*, farnezol*, benzil alkohol*, eugenol*, ružin vosak, ekstrakt ružinih latica rosa damascena, ekstrakt šipka, lanolin, lecitin.
CIJENA: 200 kn, 30 ml
 Naziv "krema od ruže" nije netočan ali krema u kojoj se koristi samo hidrolat ruže po meni nije pravi predstavnik.  Btw. hidrolat je cvjetna vodica koja nastaje kao nusprodukt prilikom destilacije što je odlično ali to nije to. Hidrolati se ne mogu uspoređivati s uljima po djelovanju. U drugom primjeru korišten je hidrolat ruže i biljno ulje ploda divlje ruže što je bolje od prvog primjera i ne loš sastav ali još uvijek nema eteričnog ulja same ruže. U zadnjem primjeru korišten je ekstrakt što također nije potpuno ono što želimo jer nema eu ruže.

Generalno, ni jedan od ovih proizvoda nisu loši niti želim reći da ih ne treba koristiti, ali upotreba hidrolata i biljnih ulja znatno smanjuje cijenu proizvodnje.

Nažalost, nisam pronašla ni jedan pravi primjer krema koje sadrži baš eterična ulja smilja ili ruže što me ne čudi jer su ona zaista rijetkost u proizvodnji radi njihove visoke cijene.
Ekstrakt ne mora biti nužno eterično ulje, i najvjerojatnije to nije. Kada se koristi pravo eterično ulje obično je to navedeno u deklaraciji. 
ZAKLJUČAK: želite li kremu od smilja, ruže, lavande, ružmarina ili slično, obratite pažnju na sastav, nije isto koriste li se macerati i hidrolati, ekstrakti ili prava eterična ulja (rosa damascena (rose) flower oil)

Kupujete li proizvod, obratite pažnju na onu zvjezdicu ispod popisa sastojaka koja otprilike izgleda ovako: * sastojak prirodnog eteričnog ulja ili *natural essential oils

Koristite li eterična ulja? Prepuštate li njihovu upotrebu stručnjacima ili se dobro informirate?

Aromakozmetika je vrlo kompleksna tema, teško je sve objasniti u jednom postu, pa ću se ovom temom pozabaviti kroz nekoliko pojedinačnih postova.


Oznake: , , , ,