MOJA TOP LISTA: HIDRATANTNE KREME+ KAKO IZABRATI HIDRATANTNU KREMU


izvor slike

Skoro svakodnevno dobivam pitanja s preporukama proizvoda za određene namjene. Već dugo razmišljam o svemu što sam probala svih ovih godina i kojim proizvodima sam bila zadovoljna i ponovila ih više puta. U sklopu serije postova "TOP LISTA", počinjem s najboljim hidratantnim kremama jer je dehidriranost očito problem jedan koji nas sve jednako muči bez obzira na tip kože ili starost.
Moram napomenuti da sam oduvijek sklonija ljekarničkim brendovima iako sam isprobala puno toga iz drogerija i pafumerija. 
VAŽNO KOD ODABIRA HIDRATANTNE KREME: po mogućnosti uvijek zatražiti testere prije kupnje, provjeriti popis sastojaka i izbjegavati sve vrste alkohola na visokom mjestu, parafin je sastojak koji se često nalazi u kremama, osobe koje imaju osjetljivu kožu obično vole takve proizvode jer on oblaže kožu i radi onkluziju tj zaštitni omotač. Najbolje je izbjegavati kreme s tim sastojkom jer on zapravo nije dobar  dugoročno za kožu a posebno ako imate kožu sklonu začepljivanju pora. Izbjegavajte sastojke bazirane na mineralnim uljima i njihovim derivatima sve što završava na "tyl", "thyl" ili "pyl. Dobri sastojci su biljni glicerol, jojobino ulje i prirodna esencijalna ulja.
Ono što je vrlo važno kod odabira hidratantne kreme je prepoznati svoj tip kože.
Za mješovitu i normalnu kožu potrebne su vlažne hidratantne kreme na bazi tzv. vodenih sastojaka, dok kod suhe kože  biramo hranjive kreme koje imaju dodatak masnoće koju treba vratiti isušenoj koži.
Za masnu kožu se obično preporučuju gel kreme ili fluidi koji su vrlo lagani i ne maste dodatno ionako masnu kožu.
Kako njegovati mješovitu kožu pisala sam u ovom postu.
Moja koža je mješovita i  "hirovita" :  zimi joj odgovaraju malo masnije i teže kreme, dok ljeti koristim isključivo lagane teksture. Takva koža je vrlo čest slučaj i ako se prepoznajete u opisu, ne možete očekivati da će vam jedan proizvod odgavarati čitavu godinu. Obzirom na te činjenice, podijelila sam svoju top listu hidratantnih krema prema godišnjim dobima.
Svojstva koja očekujem od hidratantnih krema su : dobra podloga za makeup, hidratizirano lice barem 4-5 sati (ako ne koristim makeup onda i duže), da ne začepljuje pore i ne stvara mitesere i akne.
NEKI OD SASTOJAKA KOJI HIDRATIZIRAJU: aloe vera, urea, shea maslac, jojoba ulje, ulje pšeničnih kloica, avokado, ceramidi, hijaluronska kiselina, krastavac, glicerin (zadržava vodu), panthenol, vitamin E itd.




ZIMA:
- Eucerin Hyal-Urea dnevna mada je i noćna odlična pa kada ne mogu uložiti u obje, kupim dnevnu koju koristim i noću.
- La Roche Posay Nutric Intense- ova krema iako namijenjena suhoj koži i spada u hranjive kreme, u periodima jakog grijanja i suhog zraka nevjerojatno dobro odgovara mojoj koži. Koristila sam ju uglavnom za noćnu njegu, a odlična je i Hydraphase Intense koja također postoji u light i rich verziji. Ova druga je više vodenastija, ali ima dugotrajan učinak hidratiziranja.
-Vichy Aqualia Thermal riche- ova krema ima puno oprečnih mišljenja, no na mojoj koži se pokazala odličnom. Sad je izašla nova, poboljšana linija ovih krema koja je puno bolja od stare i učinkom me podsjećaju na nikad prežaljeni Aqualia Thermal balzam kojeg su nažalost, izbacili iz asortimana.
- Nuxe Creme Fraiche za normalnu kožu. Postoje još dvije verzije (za masnu i za suhu), ali verzija za normalnu kožu je pun pogodak za mene. Kupila sam ju nebrojeno puta i uvijek se oduševim kako super hidratizira.
-Dermalogica Intesive Moisture balance, hranjivija krema, savršena za zimu i zaštitu od suhog zraka i vjetra.
-Afrodita vlažna krema od kamilice
-Hipp Intezivna dječja krema (klik)
-Loccitane Karite krema za lice

LJETO:
-  Eucerin Aquaporin  Light, dobra mi je i varijanta Rich, ali  ljeti se uvijek odlučujem za light verzije kako se ne bih sjajila i gušila kožu. U svakom slučaju, treba potražiti testere i isprobati.
- već spomenuta Vichy Aqualia Thermal light (klik)
-La Roche Posay Toleriane Ultra fluid (klik)
- Topicrem Hydra Force fluid (klik)
-Green Girl Simply The Best serum kojeg ljeti volim kao fluid a zimi kao serum ispod kreme (klik)
-Lancome Hydra Zen Neurocalm koju već neko vrijeme ne viđam u parfumerijama.
-Olay fluid (rozi)


Na tržištu je još puno odličnih hidratantnih proizvoda i u posljednje vrijeme koristim mnoge proizvode kojima je namjena hidratizacija, a o dojmovima Vas redovito obavještavam u recenzijama.
Moram napomenuti i činjenicu da bez hidratantnog seruma ili ulja kreme često "zakažu" i zato ih redovito kombiniram pa će sljedeća moja TOP lista biti upravo o hidratantnim serumima i uljima koje sam ikada probala.
I za kraj mali podsjetnik: bez unosa dovoljne količine vode nema potpune hidratacije kože.

*ova top lista se temelji na iskustvu zadnjih 10 godina i proizvodima koje sam više puta kupila.

Imate li Vi svoju top listu hidratantnih proizvoda? Koji su Vaši favoriti?

Oznake: , ,