SIRUPI PROTIV KAŠLJA, GRLOBOLJE I ZA IMUNITET

izvor slike
Sezona alergija je odavno počela, a pred nama je sezona viroza, što za posljedicu ima neugodan kašalj i pad imuniteta. Kašalj iscrpljuje, stvara nas nervoznim, smalaksalim i ne možemo spavati. Može biti suh, produktivan a često izbacujemo čudnu sluz. Sve su to razlozi radi kojih često odlazimo liječniku gdje ćemo najčešće dobiti preporuku za kupovinom nekog gotovog sirupa.
 Nedavno sam se odazvala jednomjesečnom limunskom izazovu kod kolegice Crossing Beauty i kako nam je bilo možete pročitati u ovom postu. Limunski izazov je jedno od najboljih iskustava koje sam probala i toplo preporučujem svima da isprobaju, posebno sada kada sazriju domaći limuni. Osjećat ćete se bolje, koža će se pročistiti, a napraviti ćete mnogo za imunitet.

Odavno je poznato kako čaša limunade s žlicom domaćeg meda čini čuda za zdravlje i imunitet, ali kada napadnu virusi, posežemo za mnogim kupovnim sirupima koji su nerijetko prepuni konzervansa i aditiva. Kako napraviti učinkovite verzije u kućnoj radinosti, najviše mogu zahvaliti prijateljici Valentini koja mi je otkrila sjajne recepte koji su trenutno u opticaju u čitavoj mojoj obitelji


SIRUP PROTIV KAŠLJA #1:
Sve sastojke kuhamo na laganoj vatri cca 30 min, a zatim procijedimo. Po želji možemo dodati nekoliko žlica meda. Ja osobno nisam stavljala med jer ga popijem Ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne
Uzimajte kao sirup nekoliko žlica na dan.

Sljedeći recept trenutno koristim i potvrđujem prestanak napadaja kašlja kroz dva dana.
SIRUP PROTIV KAŠLJA #2:
Šećer se poprži i kada požuti, maknuti s vatre. Pažljivo podliti mlijekom, dodati kadulju i lovor koji ste malo usitnili. 


Konzumira se više puta na dan po žlicu sirupa. U ovom receptu možete dodavati mlijeko i bilje prema želji, ali preporuka je uvijek raditi svjež sirup koji neće stajati danima.
SIRUP PROTIV SUHOG KAŠLJA
U posudu staviti vodu i šećer i kuhati na tihoj vatri dok ne postane sirup. U poluohlađeno dodati 8 listova lovorova lista i pustiti neka malo odstoji, apotom procijediti.
Piti 3 puta dnevno po jednu žlicu.
Ovaj sirup trenutno koristi moja majka koja pati od suhog kašlja i kaže da joj izuzetno dobro smiruje napadaje i da osjeća bolju prohodnost u plućima i sinusima.

SIRUP ZA JAČANJE SLUZOKOŽE GRLA I U BORBI PROTIV UPALA I KAŠLJA
Orahe u (drvenastoj ljusci) dobro oprati. Razbiti ih na manje komade i zajedno sa ljuskama staviti u posudu te ih preliti 1 litrom hladne vode. Dodati sol i kuhati na tihoj vatri dok količina tekućine ne ispari na malo vise nego polovinu..
Prohladiti i procjediti, te čuvati na tamnom i hladnom, poklopljeno u porculanskoj ili staklenoj posudi. Pije se mala šalica dnevno.
Može se davati čak i sasvim maloj djeci (oko 1 godine), svakog dana : 1/2 male šalice za kavu (oko 50 ml) blago zagrijanog sirupa zaslađenog medom, između obroka ( da se ne bi efekt sirupa umanjio unošenjem hrane).
Po potrebi kuhati novu količinu iako sa svakim lijekom,ne treba pretjerivati.


PODIZANJE IMUNITETA
Sastojci za 6 osoba: 
  • 500 g limuna (po mogućosti domaćeg uzgoja)  
  • 500g meda
Vrijeme pripreme:10 min
Oprati limun i razrezati ga te izvaditi koštice. Nasjeckati limun zajedno s korom pomoću električne sjeckalice dase dobije kaša.
Med omekšati na toplini, najbolje staviti na radijator i slično.
Pomiješati omekšali med i kašu od limuna.
Ostaviti u staklenoj posudi.
Svako, ali svako jutro, jedna jušna žlica ovog pripravka neka vam bude početak dana. Naknadno popiti oko 2 dcl vode i spremni ste za novi dan.

Puno hvala Valentini na ustupljenim eko biljkama iz domaćeg uzgoja, te Davorki koja mi je poslala svoj domaći med s juga. Nadam se da ste upoznate s najnovijom aferom oko kineskog meda koji izaziva gubitak sluha i vida, te ga povlače s tržišta!

Spravljate li svoje domaće lijekove? Rado bih da ih podijelite s nama!





Oznake: , , , , , , ,